Μια λύση για εμάς που ψάχνουμε έξυπνους, γρήγορους και γευστικούς τρόπους να μειώσουμε τη θερμιδική μας πρόσληψη, χωρίς να στερήσουμε σε απόλαυση είναι το γλυκαντικό στέβια στη θέση της υπερκατανάλωσης της κοινής ζάχαρης.

Τι είναι όμως η στέβια και πόσο ωφέλιμη είναι;

Η στέβια είναι ένα είδος φυτού με προέλευση από τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Η στέβια περιέχει φυσικά γλυκαντικά, τους γλυκοζίτες στεβιόλης, οι οποίοι έχουν 200-300 φορές πιο γλυκιά γεύση από αυτή της ζάχαρης, χωρίς να αποδίδουν θερμίδες. Τα γλυκαντικά της στέβιας δεν περιέχουν υδατάνθρακες και δεν επηρεάζουν τη γλυκόζη του αίματος πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν (με προσοχή) από άτομα με διαβήτη.

Πως παρασκευάζεται λοιπόν, με μια διαδικασία παρόμοια με εκείνη του εκχυλισμού του τσαγιού, τα αποξηραμένα φύλλα της στέβιας εμποτίζονται σε νερό, για να απελευθερώσουν τα γλυκά συστατικά που περιέχουν. Στη συνέχεια, τα πιο εύγευστα, γλυκά συστατικά (γλυκοζίτες στεβιόλης) απομονώνονται και καθαρίζονται, δίνοντας τη στέβια.

Το 2008, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανακοίνωσε ότι η στέβια είναι ασφαλής για κατανάλωση σε ποσότητα 4mg ανά κιλό σωματικού βάρους.

Πλέον είναι εύκολο να βρεις το γλυκαντικό στέβια τόσο σε απλή επιτραπέζια μορφή για την εύκολη χρήση της στον καφέ ή στο τσάι, καθώς και σε έτοιμα συσκευασμένα τρόφιμα ως υποκατάστατο της ζάχαρης, όπως είναι τα μπισκότα, το ζελέ, χυμούς, τσίχλες και άλλα.

Η αντικατάσταση της ζάχαρης με στέβια έχει θετικές και αρνητικές επιδράσεις στην υγεία

Η στέβια θα μπορούσε εύκολα να ενταχθεί σε ένα διατροφικό πλάνο αφού δίνει την ευκαιρία στις δίαιτες μειωμένων θερμίδων να είναι πιο εύγευστες βοηθώντας έτσι στη συμμόρφωση και τήρηση τους. Συγκεκριμένα, όσοι ακολουθούν κετογονική και δίαιτα paleo, επιλέγουν στέβια αντί ζάχαρης για να αποφύγουν τους υδατάνθρακες.

Αντίθετα τώρα, αρκετές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα φυσικά γλυκαντικά δεν είναι πάντοτε ευεργετικά για την απώλεια βάρους, καθώς αρκετά ανοίγουν την όρεξη.

Αναφέρεται ότι όσοι δεν καταναλώνουν σακχαρόζη, αντισταθμίζουν την πρόσληψη θερμίδων μέσω της κατανάλωσης μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφής. Ακόμη, έχει καταγράφει ότι σε ορισμένα άτομα έχει παρατηρηθεί μετά την κατανάλωση στέβιας το αίσθημα του φουσκώματος και σε υπερκινητικότητα του εντέρου σε περιπτώσεις υπερκατανάλωσης.

tip: Δεδομένου των πολλών διφορούμενων ερευνών ως προς την κατανάλωση του γλυκαντικού στέβια και των επιπτώσεων, καλό θα ήταν να υπάρχει η μέτρια κατανάλωση του και αν υπάρχουν προβλήματα υγείας να συζητηθεί πριν τη χρήση της με επαγγελματία υγείας.

featured photo: Pexels.com/@pixabay