Τα μακριά και δυνατά μαλλιά δείχνουν μεταξύ άλλων υγεία και είναι ο στόχος των περισσότερων από εμάς. Με την ταλαιπωρία που περνούν καθημερινά με τη θερμότητα, τα βαριά προϊόντα styling και τις ορμονικές αλλαγές είναι λογικό όμως να μην έχουν πάντα καλή εικόνα.

Παρακάτω σου έχουμε συγκεντρώσει 8 χρήσιμες συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις μόνη σου στο σπίτι για να αποκτήσεις τα μαλλιά των ονείρων σου.

#1 Ξεκίνα με το τριχωτό της κεφαλής

Εάν αισθάνεσαι ότι τα μαλλιά σου δεν μεγαλώνουν αρκετά γρήγορα – τουλάχιστον μισή ίντσα το μήνα – μπορείς, στην πραγματικότητα, να επιταχύνεις λίγο τη διαδικασία. Το πρώτο μέρος για να ξεκινήσεις: το τριχωτό της κεφαλής.

Τα δύο πιο σημαντικά στρώματα του δέρματος σε σχέση με το τριχωτό της κεφαλής είναι το δέρμα και η επιδερμίδα – το δέρμα περιλαμβάνει τα θυλάκια των τριχών μας, τους αδένες, τα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία, το κολλαγόνο, τις ίνες ελαστίνης και τα λιπώδη κύτταρα. Η εισαγωγή της σωστής φροντίδας του τριχωτού της κεφαλής στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σου θα επηρεάσει τον ρυθμό ανάπτυξης τους και την υποκείμενη υγεία των ινών των μαλλιών σου.

Όταν φροντίζεις το τριχωτό της κεφαλής σου, διασφαλίζεις ότι το αίμα και τα θρεπτικά συστατικά μπορούν εύκολα να ρέουν στο θυλάκιο των τριχών, το οποίο στη συνέχεια βοηθά στην ελαχιστοποίηση της απώλειας μαλλιών. Ειδικοί προτείνουν λάδι ή μάσκα με συστατικά που διεγείρουν το τριχωτό της κεφαλής, όπως μέντα, tea tree ή έλαια με βάση τα εσπεριδοειδή για να βοηθήσουν στην αύξηση της κυκλοφορίας και στην «αποσυμφόρηση» του σημείου. Για καλύτερα αποτελέσματα εφάρμοσε ένα ειδικό σαμπουάν μετά.

#2 Κούρευε τα συχνά

Δεν είναι μυστικό. Το συχνό κούρεμα και τριμάρισμα βοηθούν στα υγιή μαλλιά. Η διαβίωση με ψαλίδα θα προκαλέσει τελικά τα μαλλιά σου να σπάσουν, κάτι που όχι μόνο θα κάνει τα μαλλιά να φαίνονται πολύ πιο λεπτά από ό, τι πραγματικά μπορεί να είναι, αλλά και θα τα αποτρέψει από το να μακρύνουν.

Ζήτησε από τον κομμωτή σου να κόβει μόλις ένα όγδοο της ίντσας από τα μαλλιά σου κάθε 10 έως 12 εβδομάδες για να αποτρέψεις τα σπασμένα άκρα πριν ακόμη ξεκινήσουν. Αν πάλι πιάνουν τα χέρια σου, μπορείς να κουρευτείς και μόνη σου.

#3 Μείωσε τη χρήση σαμπουάν

Είναι συγκλονιστικό πόσοι άνθρωποι παραλείπουν το conditioner όταν λούζονται, το οποίο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για τα μαλλιά σου – ειδικά όταν προσπαθείς να τα μακρύνεις. Σε αντίθεση η χρήση του σαμπουάν είναι αυτή που πρέπει να μειωθεί.

Να γιατί: Ο σκοπός του σαμπουάν είναι να ξεπλύνει τη βρωμιά και τη συσσώρευση προϊόντων, αλλά τα περισσότερα σαμπουάν είναι γεμάτα με σκληρά σαπούνια θειικού άλατος, τα οποία απομακρύνουν τα φυσικά έλαια που χρειάζεσαι για μακριά, υγιή μαλλιά. Έτσι, όταν πρέπει να λούσεις τα μαλλιά σου, φρόντισε να επιλέξεις ένα σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα. Για touch ups μέσα στην εβδομάδα επέλεξε ένα dry shampoo.

#4 Κάνε μάσκα μαλλιών και κάποια θεραπεία μια φορά την εβδομάδα

Μια φορά την εβδομάδα, καλό θα ήταν να εφαρμόζεις στα μαλλιά σου μια μάσκα μαλλιών ή μια θεραπεία προσαρμοσμένη στις ανάγκες των μαλλιών σου. Μπορούν είτε να ξεπλένονται, είτε να μένουν όλο το βράδυ.

#5 Ξέπλυνε με κρύο νερό

Το ξέπλυμα των μαλλιών με κρύο νερό στο τέλος του μπάνιου μπορεί να δώσει μια επιπλέον ώθηση στο μεγάλωμα των μαλλιών. Το κρύο νερό βοηθά το εξωτερικό στρώμα των μαλλιών να παραμένει ομαλό, γεγονός που βοηθά στην αποφυγή απώλειας υγρασίας, εμπλοκών και θερμικής βλάβης. Πρέπει να το κάνεις μόνο για λίγα δευτερόλεπτα και μπορεί να κάνει μια τεράστια διαφορά με την πάροδο του χρόνου.

#6 Κράτα τα μαλλιά σου ενυδατωμένα

Η ενυδάτωση είναι βασική για υγιή, δυνατά και μακριά μαλλιά. Αν παρατηρήσεις ξηρότητα λοιπόν, εφάρμοσε ένα λαδάκι στις άκρες που θα τα ενυδατώσει. Μπορείς να επιλέξεις κάποιο με ιδιαίτερη μυρωδιά και έτσι πετυχαίνεις 2 σε 1.

#7 Άσε στην άκρη τη θερμότητα

Ισιωτικά μαλλιών, μπουκλιέρες, χημικά χαλαρωτικά ή οποιαδήποτε άλλη θεραπεία ή styling που προκαλεί μεγάλη ζημιά δεν θα βοηθήσει στο μεγάλωμα των μαλλιών. Όσο πιο υγιή είναι τα μαλλιά σου, τόσο περισσότερο θα μεγαλώνουν και η υπερβολική χρήση θερμότητας δεν ευνοεί τα μακριά μαλλιά. Και αν η μείωση της χρήσης της θερμότητας δεν είναι βιώσιμη επιλογή, βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς προστατευτικό θερμότητας κάθε φορά που κάνεις styling.

#8 Απαλές κινήσεις

Το επιθετικό βούρτσισμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μαλλιά σου που θα τα αποτρέψει από το να μακρύνουν. Και πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική όταν τα μαλλιά σου είναι βρεγμένα και πιο ευαίσθητα σε θραύση.

Όταν ξεμπλέκεις τα βρεγμένα μαλλιά, φροντίστε να ξεκινήσεις από κάτω και να δουλέψεις αργά. Συχνά βουρτσίζουμε ενστικτωδώς από το τριχωτό της κεφαλής προς τα κάτω, αλλά αυτό ωθεί μόνο τα μικρά μπερδέματα σε έναν μεγάλο κόμπο και μπορεί να προκαλέσει την απώλεια μαλλιών. Η σωστή επιλογή βούρτσας είναι απαραίτητη.

featured photo: Twenty20.com/criene