«Ο πολύς κόσμος το βλέπει σαν ένα ευχάριστο ανάγνωσμα. Δεν είναι. Είναι manual ζωής. Το λες και μέθοδο που έχει όλα τα εργαλεία του life coaching μέσα σε απλές ιστορίες».

Με αυτή την κουβέντα ξεκίνησε ο καφές μας ένα απόγευμα στο Golden Hall με τον Στέφανο, ο οποίος ήρθε στο ραντεβού μας πριν από εμένα απλώνοντας στο τραπέζι όλα τα «σύνεργα» της δουλειάς του. Κινητά, σημειώσεις, i-pad αλλά κι ένα ζευγάρι καταγάλανα μπλε μάτια που σκανάρουν συνεχώς τον συνομιλητή τους. Κι αυτά τα μάτια η αλήθεια είναι πως έχουν δει πολλά, αφού ο Στέφανος υπήρξε ιδιοκτήτης μιας πολύ γνωστής διαφημιστικής εταιρίας κι ως άνθρωπος της «πιάτσας» έχει τις κεραίες τους πάντα ανοιχτές για ο,τι πιο νέο παίζει εκεί έξω. Για 23 χρόνια πουλούσε διαφημίσεις, έχτιζε στρατηγικές, “γυάλιζε” προϊόντα και πρόσωπα. Το 2015 αποφασίζει να βάλει λουκέτο στην εταιρία του και να γυρίσει νέα σελίδα στη ζωή του, εν τω μεταξύ μου ξεκαθαρίζει από την αρχή ότι έχει περάσει τα πάντα από καταθλίψεις, ασθένειες, διαζύγια κι όλα αυτά που σε κλείνουν στο καβούκι σου.

Σήμερα στα 49 του χρόνια έχει καταφέρει να χαμογελάει με όλο του το πρόσωπο. Αλήθεια πως τα καταφέρνει; Πάμε όμως να ξετυλίξουμε το κουβάρι από την αρχή.

Ανήκεις στη γενιά που έζησε με Μύκονο, πούρα και Armani; Την πάτησες την «μπαμπανόφλουδα»;

Φυσικά έζησα κι εγώ αυτές τις υπερβολές. Κι εγώ το χέρι μου το άπλωσα πολλές φορές περισσότερο από εκεί που μπορούσα να το απλώσω. Η ζωή όμως είναι trial and error. Δοκιμάζω, τρώω τα μούτρα μου, ξαναδοκιμάζω και συνεχίζω να ζω. Για μένα όμως δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Είναι αυτό που είναι. Έχω φάει πολλές σφαλιάρες στη ζωή μου. Η ζωή μας κάνει πολλά wake up calls για να ξυπνήσουμε, εμείς απλά πατάμε το snooze. Στα 30 μου χρόνια πήγα να κάνω μια παρουσίαση για την εταιρία μου και ξαφνικά κόπηκε η φωνή μου από το πουθενά. Από εκείνη την στιγμή και για 6 μήνες δεν μπορούσα να μιλήσω καθόλου. Οι ειδικοί το έψαξαν και οι διαγνώσεις που μου έκαναν δεν έδειχναν κάποιο οργανικό πρόβλημα. Υπήρχε όμως κάτι πολύ άσχημο στην ψυχή μου. Είχε συμβεί κάτι πολύ άσχημο στη ζωή μου που με είχε επηρεάσει έντονα. Από εκεί ξεκίνησα να εξερευνώ περισσότερο αυτό που είμαι μέσα μου. Κυνηγώ, ψάχνω, ενημερώνομαι, γνωρίζω. Ο Lennon είχε πει ότι η ζωή είναι αυτό που σου συμβαίνει όταν είσαι απασχολημένος να κάνεις άλλα πράγματα. Ισχύει.

“Το ότι δεν καίει η φωτιά μέσα μας είναι ευθύνη δική μας.”

Πώς βλέπεις τη σημερινή γενιά των 20άρηδων; Υπάρχει φως στο τούνελ για τα παιδιά αυτά;

Ο κόσμος ποτέ στην ιστορία του δεν ήταν τόσο υπερπληροφορημένος και ταυτόχρονα τόσο ανέμπνευστος. Και ξέρεις ποια είναι η τραγική ειρωνεία της υπόθεσης; Όταν είχα δει τον Robin Sharma σε μια ομιλία που έδωσε στον Καναδά, μας είπε ότι ποτέ πριν δεν ήταν τόσο εύκολο να πετύχεις σε αυτό που κάνεις. Το 98% των ανθρώπων θα κάνουν τη δουλειά τους μέτρια, μόλις το 2% θα την κάνουν τέλεια και θα πετύχουν. Το ότι δεν καίει η φωτιά μέσα μας είναι ευθύνη δική μας.

Μια τυπική σου ημέρα πώς είναι;

Επιδιώκω να ξυπνάω καθημερινά στις 5 το πρωί. Αυτός που ξυπνάει τόσο πρωί είναι game changer, επειδή τότε η ενέργεια σου είναι στο φουλ και το ίδιο συμβαίνει με την αποδοτικότητά σου. Το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να κινούμαι, γιατί η κορτιζόλη που είναι η ορμόνη του άγχους εκείνη την ώρα είναι στο κόκκινο και πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό. Η κίνηση λοιπόν κατεβάζει το άγχος, ανεβάζει την ενέργεια και εμπνέεσαι. Αυτή είναι η δική μου ιερή ώρα. Μετά βάζω τους στόχους μου για να ξέρω που θέλω να πάω. Οι στόχοι μου είναι κάτι σαν το GPS μου.

Το νέο σου project στα ελληνικά σχολεία τι ακριβώς είναι;

Παίρνουμε ιστορίες από το εξωτερικό, τις καλύτερες από κάθε είδος στο κομμάτι των αξιών, τις μεταφράζουμε και τις παρουσιάζουμε στα παιδιά. Η ζωή είναι γεμάτη μυστικά κι εμείς που τα ξέρουμε οφείλουμε να τα μοιραστούμε με τους άλλους. Πρόκειται για ένα project που δουλεύουμε μαζί με δύο συμβούλους από το Υπουργείο Παιδείας, επισκεπτόμαστε τα σχολεία και δίνουμε ένα πολύ δυνατό σεμινάριο αξιών στους εκπαιδευτικούς. Ήδη το έχουμε πραγματοποιήσει σε 70 σχολεία ανά την Ελλάδα. Επί της ουσίας, μαθαίνουμε στα παιδιά να εστιάζουν στους στόχους τους και στα θετικά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή τους σε καθημερινή βάση. Είναι προσωπικό μου στοίχημα τα παιδιά να πάρουν αυτές τις αξίες από την αρχή της ζωής τους.

Bottom line, πραγματική ζωή ή social media ζωή;

Τη ζωή ή τη ζεις ή τη βλέπεις μαγνητοσκοπημένη. Τα social media είναι ο μεγαλύτερος εθισμός της εποχής μας, σκέψου μόνο ότι οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ο μέσος χρήστης περνάει συνολικά 1 μέρα από τη ζωή του στα social media. Όχι, αυτό δεν είναι ζωή παιδιά. Βγείτε στους δρόμους και ζήστε την.

*Το βιβλίο του Στέφανου Ξενάκη κυκλοφορεί από την Key Books.

Δες ακόμα: Ένα ποστ που θα θες να τυπώσεις για να το διαβάζεις κάθε μέρα