(c) All rights reserved
(c) All rights reserved

Επειδή ενίσταμαι στην ιδέα της αποτοξίνωσης μετά τις γιορτές, και άποψή μου είναι ότι πρέπει να τρώμε υγιεινά όλο το χρόνο και όχι μόνο δυο βδομάδες τον Ιανουάριο, προτείνω να ξεκινήσουμε γλυκά το χρόνο με σπιτικές σοκολάτες τύπου Mars χωρίς ζάχαρη, βούτυρο και γάλα. Η στρώση καραμέλας με χουρμάδες είναι θεϊκή και απλά λιώνει στο στόμα. Ενώ η πάστα νουγκάτ από κάσιους και αμύγδαλα δένει εκπληκτικά με την καραμέλα. Χρειάζεται λίγο προγραμματισμό για το μούλιασμα των φυστικιών από το προηγούμενο βράδυ και δύο ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο πριν τις επαλείψεις με σοκολάτα αλλά η αναμονή αξίζει.

Υλικά (για περίπου 6 μπάρες)

Βάση νουγκάτ

-1/2 κούπα αμύγδαλα (τα οποία έχεις μουλιάσει για τουλάχιστον 4 ώρες)

-1/2 κούπα κάσιους (τα οποία έχεις μουλιάσει για τουλάχιστον 4 ώρες)

-2 κτλ σούπας σιρόπι σφενδάμου

-1 κτλ σούπας σκόνη lukuma ή boobab ή μάκα (προαιρετικά)

-1-2 κτλ σούπας νερό

Καραμέλα

-8 χουρμάδες τύπου μετζούλ

-1 κτλ σούπας βούτυρο αμυγδάλου

-1 κτλ σούπας λάδι καρύδας

-2κτλ σούπας σιρόπι σφενδάμου

-2κτλ σούπας νερό

-1/8 κτλ γλυκού αλάτι

-1/2 κτλ γλυκού άρωμα βανίλιας

Σοκολάτα

-1/2 κούπα λιωμένο λάδι καρύδας

-1/3 κούπας σκόνη κακάο

-1/4 κούπας σιρόπι σφενδάμου

-1/2 κτλ γλυκού βανίλια

Εκτέλεση

Σουρώνεις το νερό από τα αμύγδαλα και τα κάσιους και τα στεγνώνεις απλώνοντάς τα σε χαρτί κουζίνας. Τοποθετείς τους ξηρούς καρπούς σε επεξεργαστή τροφίμων μαζί με το σιρόπι σφενδάμου και τη σκόνη σούπερ φουντ. Χτυπάς καλά και προσθέτεις νερό αν το μείγμα είναι πολύ παχύρρευστο και δε χτυπιέται εύκολα. Απλώνεις τη βάση σε ορθογώνιο ταψάκι που έχεις καλύψει με λαδόχαρτο και τοποθετείς στο ψυγείο όσο φτιάχνεις την καραμέλα. Βάζεις όλα τα υλικά για την καραμέλα στον επεξεργαστή τροφίμων και χτυπάς για λίγα λεπτά μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή.  Απλώνεις την καραμέλα πάνω στη βάση νουγκάτ και παγώνεις στην κατάψυξη για τουλάχιστον δύο ώρες. Για να φτιάξεις τη σοκολάτα, ανακατεύεις όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Βγάζεις τη βάση από την κατάψυξη και κόβεις σε ορθογώνια κομμάτια. Απλώνεις λαδόχαρτο σε ένα ταψί και από πάνω βάζεις σχάρα. Βουτάς τις μπάρες στη σοκολάτα και απλώνεις στη σχάρα. Παγώνεις για μισή ώρα στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα! Καλή όρεξη!

Κορίνα Καραδήμου

Θα βρεις κι άλλες συνταγές και tips υγιεινής διατροφής στο blog  www.thesauchalife.com και στη σελίδα μου στο facebook www.facebook.com/thesauchalife.

Κορίνα Καραδήμου, Σπουδάστρια  Διατροφικής Θεραπείας στο  College of Naturopathic Medicine, London