Οι πιο δύσκολες φάσεις στη ζωή μας -είτε μιλάμε για μοναξιά, είτε για χωρισμό, είτε για σύγχυση συναισθημάτων, κτλ.- μας “ρίχνουν” πάντα ψυχολογικά. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας περιόδου, το πιο εύκολο είναι να κλειστείς στον εαυτό σου. Μοιάζει σαν να έχεις παγιδευτεί σε αδιέξοδο.

Για μένα, μία τέτοια περίοδος ήταν όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο όπου αισθανόμουν τελείως μόνη μου. Όσο κι αν προσπάθησα να ενταχθώ, ένιωθα ότι ήταν αδύνατο. Δεν ήξερα ποια είμαι και έπαψα να είμαι εκείνο το ονειροπόλο άτομο.

Εκείνη η περίοδος που ήταν αρκετά δύσκολη για μένα, μου δίδαξε το πώς να βάζω στόχους. Ακόμα κι αν έπρεπε να περάσω ένα μεγάλο διάστημα μόνη μου, αυτό μου δίδαξε ότι πρέπει να βάζω στόχους κάθε μέρα. Αλλιώς, όλα θα έμεναν το ίδιο και τίποτα ποτέ δεν θα άλλαζε

Αν περνάς κι εσύ μία παρόμοια φάση στη ζωή σου, είναι πιο εύκολο το να καθίσεις περιμένοντας να γίνουν όλα από μόνα τους καλά. Και αν όμως γίνουν καλύτερα, τι θα κάνεις;

Ακόμα και στην πιο δύσκολο περίοδο της ζωής μας, μπορούμε να βρούμε κάποιο σκοπό. Μπορεί αυτή η περίοδος να ήρθε για να μας διδάξει ακριβώς αυτό το πράγμα. Ή ίσως πίσω από αυτή κρύβονται κάποια μεγαλύτερα όνειρα που μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε.

Πώς όμως “καλλιεργούμε” τους στόχους μας, ειδικά όταν περνάμε μία δύσκολη περίοδο;

Γράψε τα όνειρά σου σε ένα χαρτί

Το να ονειρεύομαι ήταν ένας τρόπος να ξεφεύγω από τη μοναξιά μου και ελπίζω ξανά. Ξεκίνησα να γράφω τα όνειρά μου σε ένα χαρτί: Είτε ήταν κάτι που ήθελα να πετύχω μέχρι το τέλος της εβδομάδας είτε κάτι που ήθελα να πετύχω στη ζωή μου.

Όταν βλέπεις τους στόχους σου γραμμένους σε ένα χαρτί, έχεις ένα κίνητρο. Και όταν σκέφτεσαι για το μέλλον και όλα αυτά που θέλεις να πετύχεις, ενθουσιάζεσαι και προσπαθείς να πας παρακάτω. Ξεχνάς τα πάντα, όταν τα όνειρά σου παίρνουν σχήμα μπροστά στα μάτια σου.

Κάνε αυτό που αγαπάς

Όταν “πέφτουμε” ψυχολογικά, είναι δύσκολο να ξεφύγουμε. Για να βγεις από αυτό, πρέπει να στοχεύεις ψηλά και να κάνεις αυτό που αγαπάς. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για σένα. Μπορεί να είναι το να περνάς χρόνο με την οικογένειά σου και τους φίλους σου, το να διαβάζεις ένα βιβλίο ή το να πηγαίνεις μία βόλτα.

Κάνοντας πράγματα που αγαπάς, όχι μόνο θα σε κάνει πιο χαρούμενο άτομο αλλά έτσι θα κάνεις και λιγότερες αρνητικές σκέψεις.

Ψάξε την ομορφιά γύρω σου

Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις κάπου μακριά για να βρεις την ομορφιά. Η ομορφιά υπάρχει στα απλά πράγματα, στις μικρές στιγμές. Πέρασε χρόνο στη φύση μακριά από την τεχνολογία, διάβασε ένα καλό βιβλίο ή συνάντησε κάποιον φίλο σου.

Βρίσκοντας την ομορφιά, ακόμα και στα μικρά πράγματα, μπορεί να σε βοηθήσει να δεις τα πάντα γύρω σου με άλλο μάτι. Πρέπει να θυμάσαι ότι τα προβλήματά μας δεν πρέπει να μας εμποδίζουν. Αφιέρωσε χρόνο και απόλαυσε την ομορφιά γύρω σου.

Υποστήριξε τους γύρω σου

Μέσα από τις δυσκολίες, βρίσκεις πολλά περισσότερα πράγματα να σε συνδέουν με τους ανθρώπους γύρω σου. Θυμήσου, δεν είσαι μόνη σου. Πήγαινε για καφέ με τους φίλους ή την οικογένειά σου και ρώτησέ τους για τις ζωές τους ή για το πώς είναι αυτή την περίοδο. Πολλές φορές χρειαζόμαστε κάποιον να μας ρωτήσει για να ανοιχτούμε.

Αν γνωρίζεις κάποιον φίλο που “πονάει”, να είσαι δίπλα του και να τον ενθαρρύνεις. Να του θυμίζεις το πόσο δυνατός είναι και τι πραγματικά αξίζει. Ποτέ δεν ξέρεις τι μάχες δίνει ο καθένας καθημερινά.

Ξέρω πόσο σκληρές είναι οι δύσκολες περίοδοι στη ζωή. Αυτό πάντως που ανακάλυψα είναι πως βάζοντας έναν στόχο μπορείς πιο εύκολα να προχωρήσεις παρακάτω. Ειδάλλως θαμείνεις απλά κολλημένος σε μία δύσκολη περίοδο.


Πηγή: Darling Mag Μετάφραση: Εύα Τόλιου Images: Yuri Orozco Rivera