Το τεύχος Φεβρουαρίου του βρετανικού Cosmopolitan  δεν θυμίζει σε τίποτα τα εξώφυλλα που μας έχει συνηθίσει να φιλοξενεί το γυναικείο περιοδικό, όπως διάσημες προσωπικότητες και μοντέλα. Πιο συγκεκριμένα, απεικονίζει την ασπρόμαυρη εικόνα μιας νεαρής μελαχρινής κοπέλας, η οποία ασφυκτιά μέσα στο πλαστικό περιτύλιγμα του τεύχους.

cover

Το concept είναι αφιερωμένο στην 17χρονη Shafilea Ahmed, την οποία δολοφόνησαν το 2003 oι γονείς της, καθώς δεν δέχτηκε να παντρευτεί με συνοικέσιο τον άντρα που της επέβαλαν οι ίδιοι. Οι γονείς τής  Shafilea θεώρησαν ότι η απόφαση της αυτή ατίμασε την οικογένεια τους. Έτσι, κάλυψαν το κεφάλι της με πλαστική σακούλα και την έπνιξαν μπροστά στα μάτια των δυο αδερφών της. Το 2012 το δικαστήριο αποφάνθηκε τη φυλάκιση των γονιών-δολοφόνων της Shalifea με ποινή κάθειρξης 25 χρόνια, ενώ, η 14η Ιουλίου, μέρα των γενεθλίων της 17χρονης, έχει ανακηρυχθεί Μέρα Μνήμης των γυναικών που έχουν δολοφονηθεί για “θέματα τιμής”.

shafilea

Ανάλογα εγκλήματα τιμής διαπράττονται συνεχώς, όμως τα περισσότερα καλύπτονται, για τον λόγο αυτό δεν μπορούν να δοθούν ακριβή στοιχεία. Παρ’όλα αυτά, με βάση τις περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης την τελευταία πενταετία, ο αριθμός των θυμάτων αγγίζει τα 29. Μάλιστα, στόχος του περιοδικού είναι μέσα από την καμπάνια αυτή να αναδείξει και να αφυπνίσει την κοινή γνώμη για τις χιλιάδες δολοφονίες γυναικών για θέματα τιμής. Όπως δήλωσε η Louise Court, Editor-in-Chief του Cosmopolitan UK: “Έχουμε ξεκινήσει την εκστρατεία Britain’s Lost Women με στόχο να μην αποσιωπούνται τέτοια φαινόμενα και να καταστήσουμε συνειδητή την σκληρότητα τέτοιων πράξεων, που λαμβάνουν χώρα πίσω απο τις κλειστές πόρτες“.

photos: Cosmopolitan.uk