Στο μυαλό των περισσοτέρων, το σκανδιναβικό στυλ ταυτίζεται με το λευκό χρώμα και τη minimal διάθεση. Στην ουσία αυτό το οποίο χαρακτηρίζει τη σκανδιναβική διακόσμηση δεν είναι η πλήρης απουσία χρώματος. Το μυστικό η πολύ προσεκτική χρήση αυτού. Σε ό,τι έχει να κάνει με την απόχρωση και την ποσότητα.

Ακατέργαστο ξύλο, παλαιωμένο δέρμα και μια ιδέα χρώματος από εδώ και από εκεί συνθέτουν ένα πετυχημένα διακοσμημένο χώρο. Αυτή η ιδέα χρώματος είναι που πολλές φορές κάνει τη διαφορά. Αποχρώσεις όπως πορτοκαλί του κεχριμπαριού, πράσινο του δάσους και χρώμα της σκουριάς (rust). Χρώματα που δε θα φανταζόσουν ότι θα μπορούσαν να ταιριάξουν σε ένα κατά τα άλλα μινιμαλιστικό στυλ, όχι μόνο ταιριάζουν. Δίνουν και χαρακτήρα στο χώρο.

Το μυστικό των Σκανδιναβών για την επιλογή χρωμάτων είναι ότι αναζητούν χρώματα στη φύση. Έπειτα, με γνώμονα αυτό τα εντάσσουν στο χώρο τους. Με πιο δημοφιλή από αυτά: σκούρο ροζ, πορτοκαλί, βαθύ μπλε, πράσινο του δάσους και μπλε παλ.

Αν θέλεις να υιοθετήσεις και εσύ αυτό το στυλ, μαζί με τα χρώματα που αναφέρθηκαν, διάβασε και τις συμβουλές που ακολουθούν:

Άσε τη φύση να σε εμπνεύσει

Δεν πρέπει να φοβάσαι να βάλεις χρώμα. Απλά από το να επιλέξεις έντονα χρώματα κατευθύνσου σε πιο λεπτές αποχρώσεις εμπνευσμένες από τη φύση οι οποίες εναρμονίζονται πλήρως με το χώρο, αλλά και μεταξύ τους. Για παράδειγμα, το κίτρινο των φύλλων του φθινοπώρου ή το πράσινο του κέδρου ταιριάζει απόλυτα με το σκούρο γκρι του κάρβουνου. Τώρα αν σκέφτεσαι το πώς θα εντάξεις τα χρώματα αυτά στο χώρο σου, ξεκίνα από μικρές λεπτομέρειες όπως βάζα ή κεριά. Όταν βρεις αυτό που σου ταιριάζει, τόλμησε σε μεγαλύτερες επιφάνειες όπως ριχτάρια, μαξιλάρια, χαλί ή καναπέ.

GENEVIEVE GARRUPPO FOR TALI ROTH INTERIOR DESIGN

Κάνε πιο cozy τον χώρο σου, βάζοντας ξύλο και δέρμα

Γιατί όπως και με τα χρώματα έτσι και με τα υλικά, έμπνευση αποτελεί η φύση. Ένα λευκό δωμάτιο μπορεί να μοιάζει ψυχρό αν δεν έχει τις σωστές προσθήκες, όπως ένα ξύλινο coffee table από ακατέργαστο ξύλο ή μια πολυθρόνα. Που να μοιάζει επιμελώς ταλαιπωρημένη. Το σημαντικό εδώ είναι η ποιότητα. Γι’ αυτό αξίζει να επενδύσεις σε ένα αντικείμενο που μόνο καλύτερο θα γίνεται με την πάροδο των χρόνων.

THE SCANDINAVIAN HOME BY NIKI BRANTMARK OF MY SCANDINAVIAN HOME

Τα φυτά σε κάθε χώρο, εκτός από φρεσκάδα δίνουν και χρώμα

Οι Σκανδιναβοί και συγκεκριμένα οι Δανοί, είναι υπέρμαχοι του πράσινου κάτι που βλέπεις στους δρόμους, τις πλατείες αλλά και τις βιτρίνες των καταστημάτων τους. Βάζοντας πράσινο, αλλά και φυτά με χρωματιστά φύλλα όπως σε αποχρώσεις του κόκκινου ή του μοβ δεν δίνεις μόνο την αίσθηση της πιο καθαρής ατμόσφαιρας. Εντάσσεις στο χώρο και χρώμα με έναν πολύ ήπιο τρόπο. Ιδανικό για όσους φοβούνται να τολμήσουν.

THE SCANDINAVIAN HOME BY NIKI BRANTMARK OF MY SCANDINAVIAN HOME

Το πορτοκαλί είναι το χρώμα που θα δεις στα περισσότερα #scandinavianinspired σπίτια

Και όμως, ακόμη και μια μικρή λεπτομέρεια από πορτοκαλί, στις πιο dusty αποχρώσεις του, δίνει στο χώρο τη ζεστασιά χωρίς να ξεχωρίζει. Μιας και εναρμονίζεται πλήρως με τις υπόλοιπες αποχρώσεις της χρωματικής παλέτας των Σκανδιναβών όπως είναι το λευκό, το μπλε και το γκρι.

FANTASTIC FRANK

Τόλμησε την ανομοιομορφία

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχεις δει τραπεζαρίες να αποτελούνται από διαφορετικών ειδών καρέκλες και αυτή η ανομοιομορφία να σου αρέσει. Αυτό κάνουν οι Σκανδιναβοί, οπότε δεν έχεις παρά να το τολμήσεις και εσύ. Βάλε στο χώρο σου αντικείμενα, που σε μια πρώτη ανάγνωση διαταράσσουν την αρμονία στο χώρο. Αλλά συνδυασμένα μεταξύ τους, δημιουργούν έναν χώρο με χαρακτήρα και πλήρως ισορροπημένο.

FANTASTIC FRANK

Χρησιμοποίησε διαφορετικές αποχρώσεις του ίδιου χρώματος

Αν σε δυσκολεύει το να εντάξεις χρώμα στο χώρο σου, ακολούθησε τον πιο ασφαλή δρόμο. Αυτός επιβάλλει να επιλέξεις το χρώμα που σου αρέσει και να εμπλουτίσεις το δωμάτιο με διαφορετικές αποχρώσεις. Το γκρι, το μπλε, το πράσινο αποτελούν χρώματα των οποίων οι αποχρώσεις είναι απεριόριστες και μπορείς να τις εντάξεις σε κάθε δωμάτιο με αντίστοιχα απεριόριστους τρόπους.

FANTASTIC FRANK

Δες ακόμα:

7 σκανδιναβικές συνταγές επαγγελματικής ευτυχίας


featured image: UMGAS