Situationship (ουσιαστικό): Μια ρομαντική ή σεξουαλική σχέση, η οποία δεν θεωρείται επίσημη ή αναγνωρισμένη. Πριν 2 ημέρες δημοσιεύθηκαν οι νέες επίσημες λέξεις του Oxford Dictionary, όπου ανάμεσα στο rizzy και το de-influencing, δικαίως το situationship διεκδίκησε τη θέση που της αξίζει ως επίσημος όρος, καθώς αποτελεί τον πιο συνήθη τρόπο ερωτικής συσχέτισης μεταξύ των ανθρώπων στον 21ο αιώνα.

Σκέψου κάτι ανάμεσα σε one night stand και στο «τα έχουμε».

Εκείνες οι πρώτες ημέρες που γνωρίζεις κάποι@, συμπεριφέρεσαι σαν ήρωας τραγωδίας περιμένοντας καρτερικά πάνω από το κινητό να ακούσεις τον ήχο ειδοποίησης εκείνης από τις 10 πλατφόρμες μέσω των οποίων θα μπορούσατε να έρθετε σε επικοινωνία.

Αρχίζεις και βγαίνεις, κάνεις τέλειο (ευχόμαστε) σεξ, πας για ποτά, πας για ταινίες, 4 ημέρες δεν λαμβάνεις μήνυμα, αλλά λαμβάνεις την 5η, ξανακάνεις τα ίδια, κάνεις μία πιο διεγερτική εγκεφαλικά συζήτηση, τα επίπεδα οικειότητας ανεβαίνουν, γίνεσαι πομπός και δέκτης των πρώτων inside jokes, άλλες 2 ημέρες χωρίς μήνυμα, πας εκδρομή, πας διακοπές, κάνεις πλάνα, όχι πολύ μακρινά.

Και όταν σε ρωτήσουν απαντάς βγαίνω με κάποι@.

Με αναμειγμένη χαρά, αβεβαιότητα και σε κάποιες περιπτώσεις και λίγη πίκρα. Όχι, δεν έχω βάλει κάμερες στο σπίτι σας και τα ξέρω αυτά, απλά όντως έχει μετατραπεί πλέον σε κάτι παραπάνω από μια κοινή εμπειρία. Το situationship είναι κάτι σαν το παλιό ελληνιστί «νταραβέρι», με εναλλασσόμενα επίπεδα οικειότητάς, ανάλογα με τη σχέση. Γιατί και αυτή μια σχέση είναι, στην οποία έχεις και δεν έχεις, ταυτόχρονα, τον άλλον. “Όταν μπαίνω σε αυτόν το κατάστημα, γίνομαι τόσο overwhelmed επειδή θέλω να τα πάρω όλα, που καταλήγω να μην παίρνω τίποτα”, μου είπε προχθές μια φίλη. Και αυτό είναι μια πολύ καλή μεταφορά του “paradox of choice” στην καθημερινή ζωή. Το παράδοξο της επιλογής, αποτελεί ένα φαινόμενο, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο βασικός πυρήνας του situationship και μιας πληθώρας άλλων σύγχρονων φαινομένων. Σας έχει τύχει ποτέ να πάτε κάπου για φαγητό και ο κατάλογος να είναι τόσο μεγάλος, που ενώ σύμφωνα με τη λογική αυτό θα έκανε τη ζωή σας πιο εύκολη, επειδή θα εξαλειφόταν η πιθανότητα του περιορισμού, τελικά καταλήγει να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο;

Να μη μπορείτε να διαλέξετε και να νιώθετε πιο «περιορισμένοι» από ποτέ, εγκλωβισμένοι στις αμέτρητες επιλογές, που σερβίρονται τόσο εύκολα στο πιάτο.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Guardian (@guardian)

Κάτι τέτοιο περίπου συμβαίνει και με τις σχέσεις σήμερα. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ πως ο σκοπός ενός ανθρώπου και το ζητούμενο θα πρέπει να είναι, να αναζητάει τη σχέση ή να βρίσκεται σε κάτι πιο βέβαιο. Ίσα ίσα το situationship θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και μια φωνή έναντι στα πατριαρχικά και συντηρητικά δεδομένα που θέλουν τους ζευγαρωμένους ανθρώπους ως πιο αποδεκτούς από την κοινωνία, ενώ γίνονται βήματα οι άνθρωποι να έχουν χρόνο να αποφασίσουν αν θέλουν όντως να έχουν κάτι πιο «επίσημο» με κάποιον άλλον, από το να μπαίνουν βιαστικά σε σχέση, με μοναδικό κίνητρο το ότι υπήρξε σεξουαλική ή ρομαντική επαφή ή το ότι το επιθυμεί η άλλη πλευρά. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν όλο αυτό αρχίζει να γίνεται πηγή και αιτία της φοβίας των ανθρώπων να συνδεθούν με κάποιον άλλον.

Τα dating apps, το FOMO, η ανεξέλεγκτη πληροφορία, η οποία έχει μάλιστα επέλθει χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση φιλτραρίσματος, έχει δημιουργήσει ένα τείχος, τόσο άτρωτο, που κάνει τους περισσότερους ανθρώπους πλέον τόσο συναισθηματικά μη διαθέσιμους, με αποτέλεσμα όχι απλώς να μη θέλουν να μοιραστούν τα συναισθήματά τους, αλλά συχνά να μην τα αναγνωρίζουν καν.

Όταν υπάρχουν αμέτρητες επιλογές, πάντα καλλιεργείται το αίσθημα του ανικανοποίητου, νομοτελειακά. Φοβάσαι/βαριέσαι/δε ψήνεσαι να επενδύσεις κάπου, γιατί πάντα σκέφτεσαι πως υπάρχει κάτι καλύτερο εκεί έξω, πάντα βιάζεσαι να ανακαλύψεις το επόμενο. Υπάρχει ένα αίσθημα ότι θες να κάνεις τα πάντα, να είσαι παντού. Όμως καμιά φορά όταν κάποιος θέλει να είναι παντού, καταλήγει να μην είναι πουθενά. Η σεξουαλική απελευθέρωση είναι κάτι το υπέροχο, ουτοπικό θα έλεγε κανείς, με βάση τη δομή της σύγχρονης κοινωνίας. Η ουσιαστική σύνδεση ίσως ακόμη περισσότερο αυτή τη στιγμή.

Υπάρχουν αμέτρητα μοτίβα σχέσεων πλέον και είναι στο χέρι μας να ανακαλύψουμε ποιο είναι αυτό που μας ταιριάζει περισσότερο, χωρίς πιέσεις και κοινωνικές νόρμες. Έτσι κι αλλιώς όσες ορολογίες και αν υπάρχουν, ευτυχώς η καψούρα, θα παραμείνει πάντα με το ίδιο όνομα.