Η αλατισμένη καραμέλα συνδυάζει δύο εντελώς αντίθετες γεύσεις που δένουν μαγικά και απογειώνουν κάθε συνταγή. Η καραμέλα γάλακτος από μόνη της είναι πολύ γλυκιά και όταν προστεθεί το αλάτι, θα προκύψει η αλατισμένη καραμέλα που δε θα μπορείς να αντισταθείς.

Οι συνταγές με αλατισμένη καραμέλα είναι αμέτρητες, γι’ αυτό διάλεξα τις πιο εύκολες και γρήγορες για να δοκιμάσεις χωρίς να χάνεις χρόνο. Θα ήταν τέλεια ιδέα να εντάξεις κάποιο από τα παρακάτω γλυκά στα γιορτινά σου τραπέζια.

Τρούφες με αλατισμένη καραμέλα

kjandcompany.co

Υλικά

125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

1 συσκ. μπισκότα γεμιστά (154 γραμ)

Για την αλατισμένη καραμέλα

70 γρ. ζάχαρη

2 κ.σ. νερό

60 γρ. βούτυρο

2 πρέζα/ες ανθός αλατιού

160 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Εκτέλεση: Αφού τρίψεις τα μπισκότα σε σκόνη, θα ψιλοκόψεις την κουβερτούρα, θα τη λιώσεις σε μπεν μαρί και θα την αφήσεις να κρυώσει. Σε κατσαρόλα με χοντρή βάση θα λιώσεις τη ζάχαρη με το νερό, ανακινώντας την κατσαρόλα από το χερούλι. Πρόσθεσε το βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά να λιώσει και τέλος, πρόσθεσε την κρέμα και τον ανθό αλατιού.

Ανακάτεψε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα καραμέλας σαν ζαχαρούχο, για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε την καραμέλα στη σοκολάτα κι ανακάτεψε απαλά. Άφησε να κρυώσει τελείως για να μπορέσεις να το πλάσεις σε τρούφες.

Με κουταλάκι πάρε από το παγωμένο μείγμα και το κύλησε το στο μπισκότο. Σερβίρονται σε χαρτάκια και διατηρούνται στο ψυγείο.

Μους με αλατισμένη καραμέλα

peachestopeaches.com

Υλικά για την καραμέλα

2 φύλλα ζελατίνης

160 γρ. ζάχαρη

80 ml νερό

80 ml κρέμα γάλακτος 35%

1 κ.γ. φυσικό αλάτι

Υλικά για την μους & το γαρνίρισμα

380 ml κρέμα γάλακτος 35%

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

4 κ.σ. μπισκότα της επιλογής μας, θρυμματισμένα

Σαντιγί

Εκτέλεση: Βάλε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό και άφησέ τα να μουλιάσουν. Στη συνέχεια, για να ετοιμάσεις την καραμέλα θα βάλεις σε κατσαρόλα το νερό και την ζάχαρη και θα βράσεις σε μέτρια φωτιά χωρίς να ανακατέψεις.

Άφησε την καραμέλα να βράσει μέχρι να πάρει χρώμα, για περίπου 8-10 λεπτά. Πρόσεχε να μην σκουρύνει πολύ η καραμέλα και γίνει πικρή.

Κλείσε την φωτιά και πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος προσεκτικά. Πρόσθεσε το αλάτι και ανακάτεψε μέχρι να διαλυθεί. Άφησε την καραμέλα να κρυώσει για 5 λεπτά.

Στη συνέχεια πρόσθεσε τα φύλλα ζελατίνης στην καραμέλα, αφού τα στραγγίξεις καλά και ανακάτεψε μέχρι να διαλυθούν. Άφησε την καραμέλα να κρυώσει εντελώς, σε θερμοκρασία δωματίου.

Ήρθε η ώρα να ετοιμάσεις τη μους. Με ένα μίξερ, θα χτυπήσεις την κρέμα γάλακτος και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να σχηματιστεί σαντιγί. Πρόσθεσε την καραμέλα και ανακάτεψε με απαλές κινήσεις μέχρι να αποκτήσει ενιαίο χρώμα.

Μοίρασε τη μους σε μπολ ή ποτηράκια και βάλε στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες. Τέλος, σερβίρεις τη μους πασπαλίζοντας με θρυμματισμένα μπισκότα ή σαντιγί.

Salted Caramel Brownies

www.bakeandbacon.com

Υλικά: 3/4 κούπας λιωμένο βούτυρο

1 κούπα λευκή ζάχαρη

1/2 κούπα μαύρη ζάχαρη

3 αυγά

3/4 κσ βανίλια υγρή

1 1/2 κούπα αλεύρι

1/4 κούπας κακάο

1/2 κούπα chocolate chips

3 κούπες μαλακές καραμέλες βουτύρου

1/4 κούπας κρέμα γάλακτος

1 κ.σ. αλάτι χοντρό

Εκτέλεση: Αφού βάλεις τον φούρνο να προθερμαίνεται στον αέρα στους 180 βαθμούς, θα λιώσεις σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και θα το βάλεις σε ένα μπωλ μαζί με τη ζάχαρη, τη λευκή και την καστανή.

Ανακάτεψε καλά και ρίξε ένα ένα τα αυγά, μετά την βανίλια, το αλεύρι και το κακάο περνώντας τα από κόσκινο, και τέλος ρίξε και τα chocolate chips.

Σε μια φόρμα τετράγωνη ή σε ένα πυρέξ βάλε λαδόκολλα και από πάνω ρίξε το μισό μείγμα σοκολάτας, ενδιάμεσα βάλε μια μια τις καραμέλες γάλακτος και στη συνέχεια με ένα κουτάλι βάλε το υπόλοιπο μείγμα σε 4 δόσεις, ώστε να πάει παντού. Άφησέ το στον φούρνο για 35 λεπτά και μόλις είναι έτοιμο βγάλ’το από το φούρνο για να κρυώσει.

Σε ένα κατσαρολάκι βάλε τις καραμέλες βούτυρου που περίσσεψαν, το αλάτι και 1/4 κούπας κρέμα γάλακτος και ανακάτεψε ελαφρά, ανά διαστήματα.

Τέλος, ρίξε το μείγμα της καραμέλας πάνω από τα Brownies, άφησε να κρυώσει και έτοιμο για απόλαυση!