Ενώ το comfort food είναι ευπρόσδεκτο όλο τον χρόνο, τον χειμώνα, είναι ο απόλυτος τρόπος για να καταπολεμήσουμε τις πιο σκοτεινές μέρες και τον κρύο καιρό.

Πάντα κρατάμε μερικές συνταγές για χειμωνιάτικο δείπνο στην πίσω άκρη του μυαλού μας για να τις βγάλουμε όταν πέσει η θερμοκρασία: Ένα ριζότο με μανιτάρια και λευκό κρασί, κρεμώδης φουρνιστές πατάτες, brisket chilli και άλλα.

Σκέψου το όλο αυτό σε μία βραδιά με φίλους. Τώρα, αν είσαι περήφανος κάτοχος ενός μαντεμένιου σκεύους της Lodge έχεις ήδη εκτιμήσει την ευελιξία του σκεύους τόσο για γλυκές όσο και για αλμυρές συνταγές. Αν δεν έχεις ένα τέτοιο σκεύος στην κουζίνα σου ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις έναν νέο, υπέροχο κόσμο μαγειρικής.

Παρακάτω θα βρεις τέσσερις συνταγές, super comfort και ιδανικές για το επόμενο διάστημα που οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλά κι εσύ θα θέλεις κάτι εύκολο και κυρίως νόστιμο για μία βραδιά με φίλους στο σπίτι.

***Αν θες να μάθεις περισσότερα για τα πλεονεκτήματα της χρήσης ενός μαντεμένιου σκεύους.

Ριζότο Με Μανιτάρια & Λευκό Κρασί

Για 4 μερίδες:

16 κούπες ζωμό κοτόπουλου 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 2 λευκά κρεμμύδια, χωριστά 6 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες, χωριστά 4 κούπες ρύζι Arborio 1 κούπα λευκό ξηρό κρασί 900 γρ. περίπου μανιτάρια cremini, κομμένα σε φέτες 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι 4 κουταλιά της σούπας βούτυρο, χωριστά Αλάτι και πιπέρι 1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα, χωριστά Μαϊντανός για γαρνίρισμα

Αφήστε τον ζωμό κοτόπουλου να βράσει σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ζεστάνετε μια μαντεμένια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το ελαιόλαδο, τις 4 σκελίδες σκόρδο και τα κρεμμύδια. Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν για 6-8 λεπτά.

Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε για 1 λεπτό. Προσθέστε 1 κούπα κρασί και ανακατέψτε μέχρι να εξατμιστεί. Επαναλάβετε μέχρι να απορροφηθεί όλος ο ζωμός στο ρύζι και το ριζότο να γίνει κρεμώδες, ανακατεύοντας συχνά. Αποσύρετε από τη φωτιά. Ανακατέψτε ½ κούπα τριμμένη παρμεζάνα.

Ζεστάνετε ένα μαντεμένιο τηγάνι 30.48 εκ. σε μέτρια φωτιά. Λιώστε τις δύο κουταλιές βούτυρο και προσθέστε σκόρδο, σοτάρετε για 1 λεπτό.

Προσθέστε τα μανιτάρια και το θυμάρι με 2 κουταλιές βούτυρο. Σοτάρετε τα μανιτάρια για 6-8 λεπτά. Αλατοπιπερώστε και αποσύρετε από τη φωτιά.

Ανακατέψτε τα μισά μανιτάρια στο ριζότο. Καλύψτε το ριζότο με μανιτάρια και τριμμένη παρμεζάνα. Γαρνίρετε με μαϊντανό και απολαύστε!

Διπλοφουρνιστές Πατάτες Στη Γάστρα

Για 8 μερίδες

12 μεσαίου μεγέθους πατάτες ¾ κούπας ξινή κρέμα (sour cream) ½ κούπα κρέμα γάλακτος 1 ½ κούπες γάλα ¾ κούπας τυρί κρέμα 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο 1 αυγό, χτυπημένο 1 κουταλιά της σούπας λιωμένο σκόρδο ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι 500γρ. καπνιστό μπέικον, ψιλοκομμένο και χωρισμένο ½ κούπα ψιλοκομμένη πρασουλίδα (scallions) ή εναλλακτικά φρέσκο κρεμμυδάκι, χωριστά ½ κούπα τριμμένο τυρί cheddar

Προθερμάνετε το φούρνο στους 205 βαθμούς Κελσίου. Με ένα πιρούνι, ανοίξτε τρύπες στις πατάτες, στη συνέχεια τυλίξτε τες μια-μια σε αλουμινόχαρτο και ψήστε μέχρι να μαλακώσουν, για 1 ώρα περίπου.

Αφού οι πατάτες μαλακώσουν, αφαιρέστε από το αλουμινόχαρτο, κόψτε στη μέση και ξύστε την πατάτα από τη φλούδα σε ένα μεγάλο μπολ.

Προσθέστε την ξινή κρέμα (sour cream), την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το τυρί κρέμα, το λιωμένο βούτυρο, το αυγό, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι στις πατάτες και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Αφού συνδυαστούν καλά, προσθέστε ¼ κούπας κρεμμύδια και 250γρ. μπέικον και ανακατέψτε καλά. Απλώστε ομοιόμορφα το μείγμα πατάτας στην εμαγιέ μαντεμένια κατσαρόλα/γάστρα 3.4Lt. Καλύψτε με το τυρί cheddar και το υπόλοιπο μπέικον. Ψήστε, γυρίζοντας μία φορά, έως ότου ροδίσουν ελαφρώς από πάνω, για 20-30 λεπτά.

Μετά το ψήσιμο, γαρνίρετε με τα υπόλοιπα φρέσκα κρεμμύδια ή την πρασουλίδα.

Creamy Μανιταρόσουπα

Για 8 μερίδες:

8 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, χωρισμένο 2 μεγάλα κρεμμύδια shallots, κομμένο σε λεπτές φέτες 6 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες 700gr. μανιτάρια cremini, κομμένα σε φέτες ¼ κούπας κρασί sherry ½ κουταλιά της σούπας θυμάρι 2 φύλλα δάφνης 12 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις 8 κούπες ζωμό κοτόπουλο, σε δόσεις 1½ κούπας κρέμα γάλακτος 3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, σε δόσεις 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

Λιώστε 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο στη Blacklock Μαντεμένια Κατσαρόλα 5.2Lt σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία . Προσθέστε τα κρεμμύδια shallots και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και συνεχίστε το μαγείρεμα για 2 λεπτά. Προσθέστε τα κομμένα μανιτάρια, το κρασί sherry, το θυμάρι, 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι και 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, ανακατεύοντας περιστασιακά για 5 – 7 λεπτά. Βγάλτε τα σοταρισμένα μανιτάρια από το τηγάνι. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια.

Λιώστε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και προσθέστε τα φύλλα δάφνης. Προσθέστε το αλεύρι και 1 κούπα ζωμό και χτυπήστε. Προσθέστε τον υπόλοιπο ζωμό, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αφήστε να πάρει μια βράση και σιγοβράστε, για ακόμα 20 λεπτά.

Προσθέστε σιγά σιγά την παχύρρευστη κρέμα και το υπόλοιπο αλάτι. Χτυπήστε μέχρι να ενωθούν. Αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης. Ανακατέψτε τα μανιτάρια και αφήστε τα να βράσουν. Αποσύρετε τη σούπα από τη φωτιά και αλατοπιπερώστε για γεύση. Γαρνίρετε με τριμμένο πιπέρι και ελαιόλαδο.

Cook’s note: Γαρνίρετε τη σούπα με ελαιόλαδο εμπλουτισμένο με τρούφα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Brisket Chili

Για 6 μερίδες

Brisket Rub

2 κουταλιές της σούπας αλάτι kosher 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι 1 κουταλάκι του γλυκού chili (τριμμένη καυτερή πιπεριά) ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι cayenne

Chili

227gr. hickory-καπνιστό μπέικον, κομμένο σε κύβους 1εκ. 1kg μοσχάρι brisket, κομμένη σε κύβους 0.6εκ. 1 κίτρινο κρεμμύδι, σε κύβους 8 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες 1 κρεμμύδι shallot, ψιλοκομμένο 4 κουταλιές της σούπας chili σε σκόνη 2 κουταλιές της σούπας πάπρικα 2 κουταλιές της σούπας σκόρδο σε σκόνη 1 κουταλιά της σούπας κύμινο 2 κουταλάκια του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη 2 κουταλάκια του γλυκού καστανή ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι ⅛ κουταλάκι του γλυκού κανέλλα 3 κούπες ζωμός βοδινού 1 κούπα καφέ μπύρα 1 κονσέρβα, 400 gr κονσέρβα ψητές τομάτες σε κύβους αλάτι και πιπέρι για τη γεύση Γαρνιτούρα μπέικον πράσινη πιπεριά jalapeño crème fraîche

Προθερμάνετε τη μαντεμένια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3-5 λεπτά. Προσθέστε το μπέικον και τηγανίστε μέχρι να γίνει τραγανό, 5-7 λεπτά. Όσο τηγανίζεται το μπέικον, αλατοπιπερώστε το μοσχάρι. Αφαιρέστε το μπέικον σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας. Σε παρτίδες, ψήστε το μοσχάρι από όλες τις πλευρές, περίπου 2 λεπτά ανά πλευρά. Τοποθετήστε το ψημένο μοσχάρι σε ένα μεσαίο μπολ.

Προσθέστε το κρεμμύδι στη μαντεμένια κατσαρόλα και μαγειρέψτε για 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέστε το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια shallot και μαγειρέψτε για 2 επιπλέον λεπτά. Ανακατέψτε τα καρυκεύματα τσίλι, το ψαρονέφρι brisket και το μισό μπέικον. Προσθέστε το ζωμό και την μπύρα και ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια προσθέστε τις ντομάτες και αφήστε να πάρουν μια βράση.

Αφήστε να σιγοβράσει και σκεπάστε για 45 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφαιρέστε το καπάκι και συνεχίστε να σιγοβράζετε μέχρι την επιθυμητή συνοχή, περίπου 15 λεπτά. Αλατοπιπερώστε για τη γεύση.

Γαρνίρετε με μπέικον, πράσινα κρεμμυδάκια, πιπεριές jalapeño σε ροδέλες και crème fraîche. Tip: Βάλτε το μπέικον και το ψαρονέφρι στην κατάψυξη για 30 λεπτά για ευκολότερο κόψιμο.

Πάρε έμπνευση από τις συνταγές της Lodge Cast Iron και ανακάλυψε τα καλύτερα μαγειρικά σκεύη στον πλανήτη, στο e-shop της Lodge Cast Iron