Ένας φίλος καλείται να δείξει την αξία του σε διάφορες περιστάσεις. Μια εξ αυτών είναι και ένας χωρισμός. Την άβολη στιγμή που έρχεται μια φίλη και σου δηλώνει πως μόλις χώρισε, ζητά από εσένα να δώσεις στήριξη, ελπίδες, λίγη κριτική και συμβουλές την ίδια στιγμή. Για να τα κάνεις όλα αυτά και για να βρεις τα σωστά πράγματα να πεις, πρέπει να ξέρεις και κάποιες λεπτομέρειες, να κάνεις ερωτήσεις. Κάπου εκεί μπαίνει και ο αυθορμητισμός και είναι πολύ πιθανό να κάνεις τις λάθος ερωτήσεις και να περάσεις τα λάθος μηνύματα τη χειρότερη στιγμή. Δε φταις, απλά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεις τις single γυναίκες της ζωής σου χρειάζεται μια αναβάθμιση. Ένα απαραίτητο update.

Για αυτή την αναβάθμιση, χρειάζεσαι για αρχή μια λίστα με τις φράσεις που πλέον είναι outdated και από άλλες -σκοτεινές για τις ανθρώπινες σχέσεις- εποχές. Αυτές οι απορίες/θέσεις/δηλώσεις όχι μόνο περνούν τα λάθος μηνύματα τη στιγμή που μια single φίλη έχει ανάγκη τη στήριξή σου, αλλά δεν έχουν και καμία χρησιμότητα στην πραγματικότητα του 2020.

Τι πήγε λάθος; Ταιριάζατε τόσο πολύ

Η ποιότητα μιας σχέσης δεν κρίνεται από την εικόνα που δίνει στους άλλους. Δεν είναι κοινό μυστικό πως τη στιγμή που ένα ζευγάρι κλείνει την πόρτα του στον κοινωνικό του κύκλο, τα πράγματα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά. Τα κοινωνικά μας προσωπεία δεν έχουν σχέση με τη συναισθηματική μας πραγματικότητα. Έτσι, όσο ευτυχισμένη κι αν σου φαινόταν τις φορές που ήσασταν όλοι μαζί, πρέπει να την εμπιστευτείς. Χώρισε, στο δήλωσε, κάθισε να την ακούσεις χωρίς να ξεκινάς με αμφισβήτηση.

Ποτέ δεν τον συμπάθησα ούτως ή άλλως

Είμαστε μεγάλα παιδιά και ξέρουμε πολύ καλά πως αν μια σχέση έχει την “έγκριση” των φίλων μας, δε λέει και πολλά. Το αν τον συμπαθούμε τον σύντροφο μιας φίλης είναι κάτι που δηλώνουμε στην αρχή. Όταν βλέπουμε πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκείνη είναι ευτυχισμένη, ανοίγουμε τις “κεραίες” μας και βρίσκουμε τρόπους να μπορέσουμε να δεχτούμε την επιλογή της, χωρίς να την παραγκωνίζουμε. Τη στιγμή ωστόσο που η σχέση αυτή τελειώνει, το σχόλιο περί συμπάθειας όχι απλά είναι περιττό, αλλά σε μια ταραγμένη ψυχολογία μπορεί να μεταφραστεί και ως εγωιστικό.

Είσαι τυχερή, τώρα μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις

Σε όλες τις συμβουλές, είναι σημαντικό το timing. Όταν η φίλη σου έχει μόλις χωρίσει, η πληροφορία για το πόσο διασκεδαστικό είναι το να είναι κανείς single, ας πούμε πως είναι κάπως βιαστική. Όταν “πενθεί”, δεν μπορεί να χαρεί με αυτή την πληροφορία. Έτσι περισσότερο την κάνεις να πιστεύει πως δεν την καταλαβαίνει, παρά πως προσπαθείς να της φτιάξεις τη διάθεση.

Έχεις δοκιμάσει το online dating

Για ακόμα μια φορά, είναι σημαντικό να ακολουθείς τη ροή των δικών της συναισθημάτων. Δεν είναι κατάλληλη στιγμή να της δώσεις επιλογές όταν εκείνη προσπαθεί να βάλει τελεία σε μια σχέση που μόλις τελείωσε. Το πώς και πότε θα αρχίσει να φλερτάρει είναι κάτι που θα σας απασχολείσαι σε δεύτερο χρόνο.

Έχεις πολύ υψηλά standards

Στη φίλη σου αξίζουν τα καλύτερα. Σε κάθε γυναίκα εκεί έξω αξίζουν τα καλύτερα. Αυτά τα καλύτερα τα έχει σκιαγραφήσει στο μυαλό της μέσα από τα standards της. Το να την κατηγορείς για όσα ψάχνει σε μια σχέση, ειδικά μετά από έναν χωρισμό είναι λάθος διαχείριση και λάθος τρόπος σκέψης. Αυτόματα δείχνεις πως όχι αμφισβητείς την απόφασή της αλλά και τα κριτήρια που την οδήγησαν σε αυτή. Ξέρει τι κάνει. Αυτό κράτα.

Μην ανησυχείς, θα βρεις κάποιον

Το ζητούμενο δεν είναι βρει κάποιον. Το ζητούμενο είναι να ξεπεράσει μια απώλεια, το άτομο που έχασε. Επίσης, ακόμα και αν είναι πολύ ΟΚ με τον χωρισμό της, δεν χρειάζεται να βρει κάποιον. Χρειάζεται να περάσει χρόνο με τον εαυτό της, να τα βρει με αυτό που είναι, να συμπληρώσει τα “κενά” που έχει ή που νομίζει ότι έχει. Αν βρει κάποιον να συνοδεύσει και όχι να καθορίσει την ευτυχία της, τότε θα ξανακάνει μια σχέση.

Υπάρχει κάποιος καλύτερος για εσένα εκεί έξω

Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι λίστες που ολοκληρώνονται με ένα τικ. Σε αυτές δεν χωράει η σύγκριση, ούτε η θεοποίηση ή η “αποκαθήλωση” ανάλογα με το αν είναι στη ζωή μας ή αν έχει βγει από αυτή. Προσπάθησε να είσαι δίπλα στη φίλη σου μέχρι να δώσει τέλος στο heartbreak της, και να είσαι δίπλα της και όταν ξαναδώσει μια ευκαιρία στην εμπειρία των ερωτικών σχέσεων.

featured image: Thoughtcatalog.com