Όταν πρωτοσυζητήσαμε το περιεχόμενο της στήλης με τη Γεωργία (Chief-in-editor του Savoirville), αυτόματα μου ήρθε ένα πρόσωπο στο μυαλό – η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου.

Η υπέροχη γυναίκα πίσω από όλες εκείνες τις «Υπέροχες Γυναίκες», που τόλμησαν να υψώσουν ανάστημα, σε όλα εκείνα που μας έμαθαν να φοβόμαστε και για τα οποία δεν πρέπει ποτέ να μιλήσουμε. Η Μαρία Νεφέλη, είναι η φωνή της γυναικείας ενδυνάμωσης, είναι η φίλη που θα ήθελες να έχεις για να μοιράζεσαι τους προβληματισμούς και τα θέλω σου, ανοιχτά και χωρίς ταμπού,  είναι ξεκάθαρα το πρόσωπο των ημερών, αφού θίγει καίρια ζητήματα – από το κίνημα Me Too, τις προκλήσεις της πανδημίας, την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, μέχρι τη συζήτηση γύρω από την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος και τα false πρότυπα ομορφιάς.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και για πολλούς ακόμη που θα μάθεις μέσα από τη συνομιλία μας, η Μαρία Νεφέλη, είναι ο ορισμός του Girl Boss.

Που σε βρίσκουμε αυτή τη στιγμή;

Είμαι στο γραφείο, και είπα να κάνω το πρώτο διάλειμμα της ημέρας, παρέα σας!

Πρόσφατα βραβεύτηκες από τα Greek International Women Awards 2021, στον τομέα της Κοινωνικής Υπευθυνότητας (Social Responsibility). Ένας θεσμός που έχει όραμα να αναδείξει και να ενδυναμώσει ταλαντούχες και δυναμικές γυναίκες ανά τον κόσμο. Πόσο σημαντική ήταν για εσένα αυτή η διάκριση;

Αρχικά θα ήθελα να τονίσω το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν βραβεία και θεσμοί, οι οποίοι περιλαμβάνουν το κλάδο της Κοινωνικής Υπευθυνότητας στις δράσεις τους. Ο κλάδος της κοινωνικής ευθύνης πολλές φορές «παραγκωνίζεται» ενώ η συνεισφορά του στην κοινωνία είναι καθοριστική. Για εμένα ήταν μεγάλη μου τιμή και μόνο που είχα την ευκαιρία να είμαι στα βραβεία GIWA συνυποψήφια μαζί με τόσες δυναμικές γυναίκες, οι οποίες η κάθε μία διαπρέπει στον κλάδο της. Το γεγονός ότι η κριτική επιτροπή και ο κόσμος με ψήφισε και κατάφερα να είμαι η νικήτρια του GIWA στην κατηγορία Κοινωνική Υπευθυνότητα είναι ιδιαίτερα συγκινητικό και τιμητικό, καθώς πρόκειται για το προσωπικό μου πάθος τα τελευταία 8 χρόνια και είναι μία τεράστια στιγμή επιβράβευσης και αναγνώρισης των επιλογών μου.

Το 2019, δημιουργείς τις «Υπέροχες Γυναίκες», έναν διαδικτυακό χώρο που λειτουργεί σαν καταφύγιο όλων των γυναικών και των προσωπικών τους καταθέσεων. Πώς ξεκίνησαν όλα; Υπήρξε κάποιο προσωπικό βίωμα που λειτούργησε καταλυτικά στην απόφαση σου να δημιουργήσεις αυτό το εγχείρημα;

Ασχολούμουν χρόνια με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και είχα δουλέψει αρκετά με γυναίκες και την εκπροσώπηση τους σε διάφορους κλάδους μέχρι το 2019. Η συγκεκριμένη ιδέα όμως ήταν ένα αποτέλεσμα παρατήρησης των γυναικών τριγύρω μου, στην οικογένεια μου, στη δουλειά, στην κοινωνία και το πόσο αξιοθαύμαστη είναι η ζωή της κάθε μίας. Δυστυχώς ζώντας σε μία «γρήγορη» εποχή, πολύ σπάνια βρίσκουμε τον χρόνο να σταματήσουμε για λίγο και να θαυμάσουμε τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας, πόσο μάλλον να το μοιραστούμε μαζί τους. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να δημιουργήσω μία πλατφόρμα όπου κάθε μία γυναίκα θα μπορούσε να μοιραστεί το θαυμασμό της για κάποια γυναίκα που θαυμάζει, χωρίς να έχει σημασία το πόσο γνωστή ή όχι είναι αυτή η γυναίκα στον υπόλοιπο κόσμο. Σύντομα η πλατφόρμα αυτή εξελίχθηκε σε παρέα γυναικών και πλέον είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος ανταλλάσσει απόψεις, συζητάει, δημιουργεί και συμμετέχει σε δράσεις που έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Από το 2013 ασχολείσαι με την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και τη γυναικεία ενδυνάμωση. Θεωρείς πως έχουν αλλάξει τα πράγματα όσον αφορά τη θέση της Γυναίκας στην αγορά εργασίας (και όχι μόνο) τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα;

Δυστυχώς οι γυναίκες στην Ελλάδα, συναντούν συνεχώς εμπόδια που είναι συνυφασμένα με τα έμφυλα στερεότυπα, τα οποία αναπαράγουν την ανισότητα των φύλων και δικαιολογούν την χαμηλή κατάταξη στην πρόοδο της ισότητας των φύλων. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις γυναίκες φαίνεται να παραμένει η εναρμόνιση οικογενειακής, προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και οι οικογενειακές υποχρεώσεις. Άλλοι παράγοντες άμεσα συνδεδεμένοι με τη θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας είναι και οι γενικές προκαταλήψεις λόγω φύλου, η έλλειψη υποστήριξης από το οικογενειακό ή το άμεσο εργασιακό περιβάλλον, οι άνισες απολαβές και οι οικογενειακές αντιρρήσεις, οι οποίες φαίνεται να αποτελούν ισχυρό εμπόδιο για την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών. Η εμφάνιση και η ταχύτατη εξάπλωση της COVID-19, παρόλο που επέφερε ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής όλων των ανθρώπων, ευρήματα ερευνών επιβεβαιώνουν δυστυχώς, ότι οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τις οικονομικές και επαγγελματικές επιπτώσεις της πανδημίας, το οποίο δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση της γυναίκας που είχε αρχίσει πριν την πανδημία να δείχνει βελτίωση. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι κάτω από συνθήκες απειλής και παραμονής στο σπίτι, οι γυναίκες συνδέονται ακόμα πιο έντονα με τον παραδοσιακό τους ρόλο της φροντίδας του σπιτιού και θα χρειαστούν ακόμα περισσότερες καινοτόμες λύσεις ώστε να μπορούμε να μιλάμε για ισότητα.

Οι «Υπέροχες Γυναίκες», έχουν καταφέρει μέσα σε δύο μόλις χρόνια να αποκτήσουν την υπόσταση μιας Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, που μετράει ήδη χιλιάδες μέλη ανά την Ελλάδα. Σε τι πιστεύεις ότι οφείλεται αυτή η τεράστια ανταπόκριση του κόσμου;

Πιστεύω ότι η ανταπόκριση του κόσμου έχει να κάνει με το γεγονός ότι καταφέραμε να γίνουμε μία κοινότητα, όλες μαζί, online, σε μέσα δικτύωσης που πριν δυο χρόνια ήταν αρκετά μακριά από αυτό το concept, δημιουργώντας δράσεις οι οποίες έχουν θετικό αντίκτυπο για παραπάνω από μία γυναίκα. Θεωρώ ότι οι Υπέροχες Γυναίκες καταφέραμε όλες μαζί, σαν κοινότητα, να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή διαδικτυακό τόπο για κάθε σύγχρονη γυναίκα, ώστε να μπορέσει να μιλήσει, να ακουστεί, να συζητήσει, να προβληματιστεί και να προσφέρει.

Πέρα από τα δεκάδες θέματα που θίγετε στην επίσημη σελίδα των «Υπέροχων Γυναικών» στο Instagram, παρέχετε ουσιαστική στήριξη σε καίρια προβλήματα, όπως πχ. το crowdfunding για να αγοραστούν γάντια για τους ανθρώπους που μάχονται στην πρώτη γραμμή για τον κοροναιό ή την ανάδειξη προσωπικών καταθέσεων γυναικών στο κίνημα Me Too. Πόσο δύσκολο είναι για ‘σένα να συντονίσεις τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και προσπάθειες;

Είναι πάντα απαιτητικό όταν μία ιδέα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλάζει μορφή, εξελίσσεται και ξεπερνάει τόσο γρήγορα τις αρχικές προσδοκίες, καθώς είναι πολύ δύσκολο να λαμβάνεις αποφάσεις και να δημιουργείς δράσεις γρήγορα πάνω σε θέματα που αφορούν την επικαιρότητα. Η δυσκολία, βρίσκεται αρχικά στο γεγονός ότι ο οργανισμός χρειάζεται ανθρώπους να τον πλαισιώσουν, να μοιραστούν το όραμα, ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε ακόμη θετικότερα αποτελέσματα και έπειτα μέχρι σήμερα είχα αναλάβει προσωπικά μόνη μου την αποκλειστική οργανωτική ευθύνη, κάτι το οποίο παρόλο που με συναρπάζει, καθώς με φέρνει σε επαφή με κάθε κομμάτι του οργανισμού – από την επικοινωνία με τις γυναίκες που συμμετέχουν στις δράσεις μας μέχρι τη δημιουργία των δράσεων αυτών- απαιτεί τρομερή συνέπεια που πολλές φορές κάνει την καθημερινή διαχείριση μια πρόκληση.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισες ως Γυναίκα και αυτοδημιούργητη επαγγελματίας όλα αυτά τα χρόνια;

Αρχικά η μεγαλύτερη πρόσκληση που αντιμετώπισα ήταν ότι σε κάθε βήμα υπήρχαν έμφυλα στερεότυπα και προκαταλήψεις που συναντούσα, τα οποία δεν είχα πάντα την ψυχική δύναμη να τα αντιμετωπίσω όπως κάνω πλέον. Έπειτα το επιχειρείν στην Ελλάδα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα από μόνο του, ειδικά η κοινωνική επιχειρηματικότητα, καθώς σαν χώρα υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να βοηθηθούν νέοι/νέες επιχειρηματίες στο ξεκίνημα τους.

Έχεις μια κόρη. Πως οραματίζεσαι την κοινωνία στην οποία μεγαλώνει και στην οποία μια μέρα θα κυκλοφορήσει, θα ερωτευτεί, θα εργαστεί, θα ζήσει;

Όσο μεγαλώνει η κόρη μου νιώθω ότι προβληματίζομαι όλο και περισσότερο για την κοινωνία στην οποία μεγαλώνει αυτή αλλά και όλοι εμείς. Θα ήθελα όταν μεγαλώσει να μπορεί να είναι ελεύθερη και να νιώθει ατρόμητη, με ότι συνεπάγεται αυτό. Θα ήθελα να ζει σε μία κοινωνία όπου θα στηρίζει τις επιλογές της, προσωπικές ή επαγγελματικές, που δεν θα την κρίνουν για αυτό που είναι, ό,τι και αν είναι αυτό, και που θα υπάρχουν οι ευκαιρίες που χρειάζεται ένα παιδί για να εξελιχθεί με τον καλύτερο τρόπο. Από τότε που έγινα μαμά, νιώθω καθημερινά την ανάγκη να προσφέρω όσο μπορώ, ώστε αυτό που έχω εγώ στο μυαλό μου σαν ιδανική κοινωνία, να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα, όχι μόνο για την κόρη μου αλλά και για κάθε επόμενη γενιά. Έχουμε μεγάλη ευθύνη σαν γενιά και καμία δικαιολογία σαν τις προηγούμενες!

Τι θα συμβούλευες μια Γυναίκα που δεν έχει συνειδητοποιήσει το πόσο Υπέροχη είναι και δεν έχει βρει τον τρόπο να κάνει τη δική της αρχή;

Είναι μακρύ το ταξίδι για να κατανοήσουμε πόσο υπέροχες και μοναδικές είμαστε και είναι νομίζω κάτι το οποίο μπορεί να πάρει και μία ολόκληρη ζωή. Το μόνο που μπορώ να πω σε οποιαδήποτε γυναίκα που θέλει να κάνει τη δική της αρχή, είναι ότι κανείς δεν θα πιστέψει σε εσένα, τις ιδέες και τις ικανότητες σου περισσότερο από ότι θα κάνεις εσύ. Οπότε το να πιστέψεις σε εσένα και τις δυνάμεις σου αργά ή γρήγορα θα αποτελέσει μονόδρομος για την προσωπική σου επιτυχία! Οπότε καλύτερα μία ώρα αρχύτερα!

Πριν αποχαιρετιστούμε, θα ήθελα να μου πεις αν ετοιμάζετε κάποιο project η πρωτοβουλία το προσεχές διάστημα και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συμμετέχουμε όλοι εμείς (!)

Φέτος, ήταν μία χρονιά γεμάτη δράσεις που θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούλιο. Εδώ και ένα έτος συνεργαζόμαστε με το Prince’s Trust Foundation International για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας “Be Your Own Boss” παρέχοντας υπηρεσίες mentoring σε νέες γυναίκες που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Παράλληλα, συμμετείχαμε στο πρόγραμμα Womentors του Ιδρύματος Λαμπράκη, για την ενδυνάμωση 9000 γυναικών. Τον Ιανουάριο, συνεργαστήκαμε με το Women on Top στο πρόγραμμα υποτροφιών για γυναίκες με προσφυγικό ή μεταναστευτικό υπόβαθρο, με την IRC Hellas και την υποστήριξη της Webhelp – Fondacion France, παρέχοντας υπηρεσίες mentoring. Το Μάιο, μέλη των Υπέροχων Γυναικών, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις υποτροφίες που θα δοθούν από τον οργανισμό MExoxo για το πρόγραμμα «Inco Academy-Work in Tech” της Google.org και της Coursera. Συμμετείχαμε επίσης στο project της Women Act σε συνεργασία με την αθηΝΕΑ, με την υποστήριξη του Women on Top για τη δημιουργία του βιβλίου «Είμαι Επικίνδυνη» – εκδόσεις Keybooks, το οποίο περιλαμβάνει ιστορίες 100 γυναικών για την πραγματικότητα που βιώνουν στην Ελλάδα του σήμερα. Τα συγγραφικά δικαιώματα από την πώληση του βιβλίου, θα διατεθούν για την αρωγή οργανισμών που υποστηρίζουν γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία. Το Σεπτέμβριο, θα ανακοινωθούν οι νέες μας δράσεις, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν γυναίκες όλων των ηλικιών και για τις οποίες θα μπορείτε να μάθετε περισσότερα, μόλις μπορέσουμε να πούμε περισσότερα, μέσω της ιστοσελίδας μας www.yperoxesgynaikes.com και το Instagram και Facebook.