Σου έχει συμβεί να έχεις μία αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά και τελικά, αυτό που σκέφτεσαι να πραγματοποιείται; Σου έχει τύχει να έχεις deja vu, μία διαίσθηση, ένα ανεξήγητο feeling πως κάτι τρέχει; Όλα αυτά συνθέτουν αυτό που λέμε «ένστικτο». Αυτή τη μικρή φωνούλα που ως επί το πλείστον, πέφτει μέσα σε ό,τι λέει. Είναι λες και οι πέντε αισθήσεις μας δείχνουν να ενεργοποιούνται άμεσα μπροστά σε μία έντονη κατάσταση. Τελικά πρέπει να ακούσεις το “gut” σου;

Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας λίγο πολύ, έχουμε ένστικτο για τα πράγμα γύρω μας. Εννοώ πως, κατά έναν περίεργο τρόπο, ξέρουμε μέσα μας την απάντηση, την αντίδραση και την αποδοχή που έχουμε προς τις καταστάσεις που μας περικλείουν καθημερινά.

Από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα μιας κατάστασης, έχεις ήδη καταλήξει στο αν είσαι σύμφωνος με αυτή, αν θύμωσες, αν χάρηκες, αν δεν θέλεις να προσπαθήσεις καν για να τη διορθώσεις. Η μόνη διαφορά με το τι θα πεις τελικά σε αυτόν που έχεις απέναντι σου, είναι ότι πράγματα όπως συνθήκες, ευγένεια, δισταγμός, φόβος, ντροπή –και άλλα τόσα- μπορεί να σε αποτρέψουν από το να πεις αυτό που νιώθεις.

Τι σημαίνει όμως να έχεις αρκετά ανεπτυγμένες αισθήσεις;

• Έχεις ένα προαίσθημα πριν συμβεί κάτι.

• Καταλαβαίνεις πότε κάποιος σου κρύβει κάτι.

• Απορείς που, σπάνια, κατανοεί κανείς τα πράγματα με τον τρόπο που τα κατανοείς εσύ.

• Παρεξηγείσαι συχνά για τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα, που εκφράζεις αυτά που πιστεύεις, που υπερασπίζεσαι κάτι που σε άλλους μοιάζει παράλογο.

• Αποφεύγεις να εκφράζεσαι όπως πραγματικά θέλεις για τον ακριβώς παραπάνω λόγο.

Που καταλήγουμε όμως;

Στο να αγνοείς όλα όσα αισθάνεσαι για χάρη όλων των άλλων γύρω σου; Πολλές φορές θα πέσεις στην παγίδα να τετραγωνοποιείς τις σκέψεις σου, τα θέλω σου, το ένστικτο σου για κάτι, προκειμένου να ενσωματωθείς αλλά και να μην παρεξηγηθείς. Να γίνεις μέλος μίας ομάδας και εν τέλει μιας κοινωνίας, που τα θέλει όλα σε κουτάκια και κατ’ επέκταση τον τρόπο που σκέφτεσαι, νιώθεις και δρας.

Αν όμως, νιώθεις ότι σήμερα είναι η μέρα που θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο –ή έστω το δικό σου κόσμο σου- απλώς κάνε το. Αν πιστεύεις ότι το να κρύβεις την αλήθεια σου από τους γύρω σου μόνο και μόνο για να είσαι μέρος μιας ομάδας σε φθείρει, τότε εκφράσου. Αν πάλι, θέλεις να είσαι εσύ, ο εαυτός σου, με τις απόψεις σου, τις ιδέες σου, την προσωπικότητα σου, τότε να είσαι.

Το ένστικτό σου συνήθως έχει δίκιο

Και είναι κάτι που απλώς το νιώθεις. Αισθάνεσαι αν έχεις δίκιο σε κάτι, αν παλεύεις μάταια για κάποιον, αν είσαι ο εαυτός σου τελευταία, αν έχεις αρκετή πίστη ότι όλα θα πάνε καλά, αν κοροϊδεύεις τον εαυτό σου. Είναι απλώς μερικές φορές που πιστεύεις ότι χρειάζεσαι την επιβεβαίωση των άλλων. Τη συμβουλή κάποιου. Αλλά στην ουσία, ξέρεις ήδη την απάντηση. Ξέρεις κατά βάθος ποιο είναι το σωστό για εσένα σε αυτή και σε οποιαδήποτε άλλη φάση.

Άκου το ένστικτο σου συχνότερα

Όταν σου φωνάζει «φύγε» από μία κατάσταση, ίσως θα έπρεπε να φύγεις. Ακόμα και αν θεωρείς ότι βλέπεις το άλλο σου μισό, την δουλειά των ονείρων σου, ανθρώπους που σου ταιριάζουν. Μπορεί και να μην είναι όλα όπως φαίνονται.

Αν πάλι, όλα σε σπρώχνουν να κάνεις την πρώτη κίνηση, τότε κάνε τη. Κι ας μην είναι το αναμενόμενο. Αν τέλος, νιώθεις ότι θέλεις να πετάξεις, απλά άνοιξε τα φτερά σου. Μην μένεις στο έδαφος μόνο και μόνο για να μην σε σχολιάσουν όσοι δεν έχουν φτερά.

Δες ακόμα: Ζήσε τη ζωή στη live μετάδοσή της


featured image: Elite Daily