Shortbread. Βουτυρένιο, τραγανό και πικάντικο από τα αρώματα της κανέλας. Για να καταλάβεις πόσο εύκολο είναι, όλο κι όλο που έχεις να κάνεις είναι να πασπαλίσεις ένα βουτυρωμένο ταψί με ζάχαρη και κανέλα και να στρώσεις πάνω του μία ζύμη από αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη και κανέλα. Το top tip είναι να μην δουλέψεις με το μίξερ πολύ τη ζύμη.

Τι θα χρειαστείς:

βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου για να βουτυρώσεις το ταψί 2 1/2 κουταλιές ζάχαρη 1 κουταλάκι κανέλα

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (256γρ) 1/2 κούπα ζάχαρη (100γρ) 1 κουταλάκι αλάτι 1/2 κουταλάκι κανέλα 1 κούπα βούτυρο (226γρ) 3/4 από ένα κουταλάκι βανίλια

Πως θα το φτιάξεις:

Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βουτύρωσε ένα τετράγωνο ταψί 20*20.

Σε ένα μικρό μπόλ ανακάτεψε μαζί τη ζάχαρη και την κανέλα. Πασπάλισε ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψί, μέχρι να το καλύψεις εντελώς. Κράτησε όσο από το μείγμα περισσέψει.

Βάλε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και την κανέλα σ’ ένα μπόλ. Ανακάτεψε καλά τα υλικά μεταξύ τους. Κόψε το βούτυρο σε μεγάλα κομμάτια και ρίξε τα στο μπολ και πρόσθεσε και τη βανίλια. Χτύπησε τα υλικά με το μίξερ μέχρι να πάρει τη μορφή ζύμης. Φρόντισε να μην το παρακάνεις.

Βάλε το μείγμα του shortbread στο ταψί. Με τα χέρια σου στρώσε το μείγμα ή χρησιμοποίησε ένα εργαλείο ή ένα ποτήρι για να γίνει λεία η επιφάνεια. Πασπάλισε με την υπόλοιπη ζάχαρη και κανέλα. Με ένα πιρούνι “τσίμπησε” την επιφάνεια σε διάφορα σημεία για να πάρει αέρα η ζύμη και να ψηθεί ομοιόμορφα και στο εσωτερικό της.

Ψήσε για 45-50 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να χρυσίσει και να στεγνώσει. Μόλις κρυώσει κόψε σε τετράγωνα κομμάτια και  σέρβιρε με καφέ ή τσάι.

featured photo: PHOTO BY JULIA GARTLAND. PROP STYLIST: BROOKE DEONARINE. FOOD STYLIST: SAMANTHA SENEVIRATNE | Food52