shiva baby

H ταινία ‘Shiva Baby’ μοιάζει περισσότερο με κρίση πανικού παρά με κωμωδία

Έχεις συνηθίσει οι ταινίες να σου προκαλούν μία γλυκιά νοσταλγία, μία ιδιαίτερη θέληση για να ξεφύγεις από την καθημερινότητα ή έστω ένα συναισθηματικό "δέσιμο" με τους χαρακτήρες. Πόσες ταινίες, όμως, κατάφεραν να σου δημιουργήσουν αισθήματα ναυτίας, ζάλης και κλειστοφοβίας μαζί; Το Shiva Baby φαίνεται να το καταφέρνει χωρίς απαραίτητα να είναι αυτός ο στόχος του.

Η ταινία Shiva Baby της Emma Seligman ξεκίνησε ως ένα πρότζεκτ μικρού μήκους

Το Shiva Baby θα μπορούσε κάλλιστα να έχει τίτλο "Όσα μπορούν να πάνε λάθος σε μία κηδεία". H Danielle πηγαίνει να συναντήσει τους γονείς της σε ένα shiva. Πρόκειται για την περίοδο του πένθους που ακολουθεί μία εβραϊκή κηδεία. Εκεί, όμως, εκτός από τους γονείς της, συναντά τον sugar daddy και το πρώην κορίτσι της από το λύκειο. Ταυτόχρονα μαθαίνει ότι ο sugar daddy της, Max, είναι παντρεμένος και έχει κι ένα μωρό. Εκείνος, όμως, δεν πρέπει να μάθει ότι η Danielle προέρχεται από εύπορη οικογένεια, ενώ υποτίθεται πως της δίνει χρήματα για να καλύψει τις σπουδές της.

Σαν μία καλοστημένη κωμωδία δωματίου, το Shiva Baby, εκτός από γέλιο, προκαλεί πολλές ακόμα αντιδράσεις. Η πρώτη και κύρια είναι η ναυτία. Η κάμερα κινείται έτσι ώστε να δείξει το μπέρδεμα στο μυαλό της Danielle και την ανάγκη της να βγει αμέσως από εκείνον τον χώρο. Είναι, όμως, παγιδευμένη και σε κάθε στροφή συναντά κάποιον που δεν θα έπρεπε.

Οι επιρροές της σκηνοθέτιδας κινούνται από τον John Cassavetes μέχρι τον Xavier Dolan

Για να δημιουργήσει το Shiva Baby με αυτόν τον τρόπο χρειάστηκε να σκεφτεί ταινίες που δεν είναι απαραίτητα κωμικές, αλλά εξετάζουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη μίας οικογένειας. Παράλληλα, χρειάστηκε ταινίες που να φημίζονται για το πόσο αγχωτικές και κλειστοφοβικές είναι.

Σε όλα αυτά τα στοιχεία, η Seligman ήρθε να προσθέσει και το χιούμορ. Αυτό το shiva κανονικά θα έπρεπε να είναι μία οικογενειακή συγκέντρωση πένθους. Αντιθέτως, μοιάζει σαν μία οποιαδήποτε άλλη οικογενειακή γιορτή όπου οι άνθρωποι τρώνε, γελούν και μοιράζονται τα νέα τους. Φυσικά και υπάρχουν shiva συγκεντρώσεις γεμάτες πόνο και λύπη για αυτόν που έφυγε. Ωστόσο, η απεικόνιση που βλέπουμε στο  κάτι σύνηθες και σίγουρα κομμάτι της παράδοσης τους.

Το Shiva Baby ήταν μόνο η αρχή της συνεργασίας ανάμεσα στην Emma Seligman και την ηθοποιό Rachel Sennott

Πρόκειται για μία high school κωμωδία, όπου δύο queer κορίτσια και πολύ καλές μαθήτριες ξεκινούν ένα κρυφό "fight club", ώστε να πολεμήσουν τις cheerleaders για τα μάτια των ποδοσφαιριστών του σχολείου. Βασικός στόχος της ταινίας είναι να δείξει πως η σεξουαλική αφύπνιση ήδη από λύκειο συμβαίνει πραγματικά και είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί πολύ περισσότερο από τα outfits και τους σχολικούς διαγωνισμούς που πρωταγωνιστούν μέχρι σήμερα στις high school κωμωδίες.

featured image: Brigade Publicity
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.