Το «Shadow and Bone» βασισμένο στο συγγραφικό έργο της Leigh Bardugo, αποτελεί την πιο πρόσφατη κυκλοφορία του Netflix. Έχει καταφέρει ήδη να σκαρφαλώσει στις πρώτες θέσεις της λίστας τηλεθέασης σε αρκετές χώρες παγκοσμίως μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Η.Π.Α αλλά και η Ελλάδα.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα μία νέα σειρά βιβλίων φαντασίας καταφέρνει να αγαπηθεί και να απογειωθεί από το αναγνωστικό κοινό. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτή η σειρά μεταπηδά στις οθόνες των τηλεοράσεων μας;

Τότε δημιουργείται ένα παγκόσμιο φαινόμενο φαντασίας που αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον ακόμη και των πιο απαιτητικών θεατών.

Στον ελληνικό χώρο το πρώτο βιβλίο της τριλογίας κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Οι επόμενοι δύο τόμοι βρίσκονται σε επεξεργασία, ώστε να μπορέσουν σύντομα, να διατεθούν στους αναγνώστες.

Το Σκιές και Οστά μας μεταφέρει σε έναν κόσμο όπου το άλλοτε μεγάλο έθνος της Ράβκα, περικυκλωμένο από εχθρούς, έχει χωριστεί στα δύο από το Διάσελο των Σκιών, μια ζώνη αδιαπέραστου σκοταδιού όπου παραμονεύουν φτερωτά τέρατα που τρέφονται με ανθρώπινη σάρκα. Η μοίρα της Ράβκα είναι πλέον στα χέρια μιας μοναχικής κοπέλας.

Η Αλίνα Σταρκόφ ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα καλή σε κάτι. Όταν όμως το τάγμα της δέχεται επίθεση στο Διάσελο και ο καλύτερος φίλος της τραυματίζεται βαριά, αποκαλύπτεται ότι η Αλίνα διαθέτει μια εξαιρετική δύναμη που σώζει τη ζωή του – μια δύναμη που ίσως είναι το κλειδί για να ελευθερώσει τη χώρα της. Το νεαρό κορίτσι οδηγείται στη βασιλική Αυλή για να εκπαιδευτεί ως μέλος των Γκρίσα, της μαγικής ελίτ υπό τις εντολές του Ντάρκλινγκ.

Ωστόσο, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Ενώ το σκότος ελλοχεύει και ένα ολόκληρο βασίλειο στηρίζεται στην αδάμαστη δύναμή της, η Αλίνα θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τα μυστικά των Γκρίσα και… της καρδιάς της.

Η συγγραφέας ζωγραφίζει έναν φανταστικό κόσμο βασισμένο στη Ρωσική αισθητική μέσα στον οποίο συναντάμε μάγους, άγρια τοπία και μυθικά πλάσματα. Μέσω των γλαφυρών περιγραφών η Ράβκα μας θυμίζει τη Ρωσία των παραμυθιών.

Το σύστημα μαγείας που δημιουργεί η συγγραφέας αν και περίτεχνο ξεδιπλώνεται μπροστά στον αναγνώστη με απλά, κατανοητό και προσιτό τρόπο. Κατά αυτόν τον τρόπο ο αναγνώστης νοιώθει σαν να μην γνωρίζει ένα νέο μαγικό κόσμο, αλλά σαν να εισέρχεται ξανά σε έναν παλιό, γνώριμο, αλλά εξίσου συναρπαστικό.

Η περιγραφή της ζωής στο παλάτι με τους χρυσούς θόλους παρουσιάζεται εντυπωσιακή γεμάτη ίντριγκες, πολιτικά παιχνίδια και ανταγωνισμό. Παράλληλα όμως το βιβλίο κατακλύζεται από δράση, περιπέτεια και έντονες ανατροπές που θα στερήσουν τον ύπνο των αναγνωστών.

Παράλληλα οι χαρακτήρες είναι πολλά υποσχόμενοι. Από την φαινομενική αδύναμη στην αρχή του μυθιστορήματος Αλίνα η οποία εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της τριλογίας σε έναν διψασμένο για δύναμη χαρακτήρα, στην ντελικάτη και δυναμική Τζένια και τον ανιδιοτελή Μαλ. Όλοι τους διαφορετικές προσωπικότητες με διαφορετικές φιλοδοξίες και αξίες. Πρόκειται για χαρακτήρες με εξαιρετικό υπόβαθρο, που ανυπομονώ, να δω να εξελίσσονται και ξεδιπλώνουν κάθε ενδόμυχη πτυχή του χαρακτήρα τους κατά τη διάρκεια της σειράς.

Φυσικά δεν θα μπορούσα να παραλείψω να αναφερθώ στον άσο που κρύβει η συγγραφέας στο μανίκι της. Στον αγαπημένο χαρακτήρα της πλειοψηφίας και πιθανότατα ένα από τα βασικότερα κίνητρα τον αναγνωστών για να ξεκινήσουν να διαβάζουν την τριλογία. Όπως υποθέτω ότι ήδη μαντεύετε μιλάω για τον Σκοτεινό και μυστηριώδη Ντάρκλινγκ. Για πολλούς λάτρεις της λογοτεχνίας του φανταστικού πρόκειται για έναν από τους πιο καλογραμμένους “κακούς” που θα συναντήσει κανείς σε βιβλίο φαντασίας.

Παρουσιάζεται ως ο πιο ισχυρός Γκρίσα όλων των εποχών, ενώ παράλληλα ηγείται των στρατευμάτων των Γκρίσα. Είναι χειραγωγός, επιβλητικός, ραδιούργος, αδίστακτος, φιλόδοξος, διψασμένος για δύναμη και χειρίζεται με μαεστρία τα νοητά παιχνίδι εξαπάτησης. Όλα αυτά τα στοιχεία συντείνουν στη σκιαγράφηση ενός εθιστικού χαρακτήρα, που κλέψει το ενδιαφέρον όλων των αναγνωστών.

Καταληκτικά η τριλογία «Σκιές και Οστά» αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη ιστορία αλλά και τηλεοπτική σειρά που θα συναρπάσει αναγνώστες και θεατές. Το μόνο που μένει, είναι να αναμείνουμε με αγωνία την κυκλοφορία των υπολοίπων βιβλίων στη χώρα μας, αλλά και την πρεμιέρα της δεύτερης season.

featured photo: Χριστίνα Ψύλλα