Τώρα που επιστρέφεις όλο και περισσότερο στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, αναρωτιέσαι και για το ποιο θα είναι το επόμενο είδος γυμναστικής που θα ακολουθήσεις. Την yoga κάπως την εξάντλησες μέσα στις απανωτές καραντίνες. Το pilates το ίδιο. Χρειάζεται κάτι που θα εκτονώνει την ένταση της ημέρας και θα σου δίνει την απαραίτητη ενέργεια. Σίγουρα θα θες να δεις και γρήγορα αποτελέσματα, μιας και δεν έχεις πολύ χρόνο να αφιερώσεις. Σε όλα αυτά τα κουτάκια βάζει τικ το HIIT, η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης.

Τι είναι το HIIT;

Πρόκειται για έναν τύπο γυμναστικής που περιλαμβάνει συνδυάζεις εντονότερες αναερόβιες ασκήσεις με πιο μέτριες και διαρκεί συνήθως 20 λεπτά. Χάρη στο συνδυασμό αυτών των ασκήσεων, το σώμα σου μπορεί να κάψει περισσότερες θερμίδες και λίπος σε μόλις λίγα λεπτά. Στην πραγματικότητα, όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση, τόσο γρηγορότερα αποτελέσματα θα δεις. Μετά από ένα έντονο session με ΗΙΙΤ, o μεταβολισμός σου εξακολουθεί να καίει θερμίδες για μερικές ώρες ακόμη.

Τι πρέπει να προσέξεις στο HIIT

Εδώ πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στο σώμα σου. Ακριβώς επειδή πρόκειται για μία πολύ έντονη μορφή γυμναστικής, δεν χρειάζεται να φτάσεις στα άκρα. Ειδικά αν δοκιμάζεις το HIIT για πρώτη φορά, άκου το σώμα σου και μελέτησε τις αντοχές του. Οι υπερβολές μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα μπορούν να φέρουν. Επιπλέον, αν είχες στο παρελθόν κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείς έναν ειδικό προτού ξεκινήσεις, γιατί ίσως το ΗΙΙΤ να μην είναι ιδανικό για εσένα. Όπως σε όλες τις ασκήσεις έτσι κι εδώ οφείλει να υπάρχει μία ισορροπία. Όπως καταλαβαίνεις, το ΗΙΙΤ δεν μπορεί να γίνει η γυμναστική που θα κάνεις κάθε μέρα. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Αν εξαντλέις το σώμα σου καθημερινά, δεν θα μπορείς να ανταποκριθείς στις απαιτητικές ασκήσεις του HIIT. Παράλληλα, όπως σε όλες τις μορφές γυμναστικής, και το ΗΙΙΤ χρειάζεται να συνδυαστεί με μία καλή διατροφή. Πιο συγκεκριμένα, φρόντισε να εφοδιάσεις τον εαυτό σου με αρκετά “καύσιμα” όταν πρόκειται να γυμναστείς, ώστε να γίνει σωστά και ολοκληρωμένα η καύση.

Ποιες είναι οι ιδανικές ασκήσεις να συμπεριλάβεις σε μία προπόνηση ΗΙΙΤ;

Το ΗΙΙΤ για να λειτουργήσει δε χρειάζεται εξηζητημένες ασκήσεις. Στην πραγματικότητα, μπορείς να κάνεις αυτές που ήδη γνωρίζεις πολύ καλά. Το σχοινάκι, τα καθίσματα, η σανίδα, και οι κοιλιακοί είναι μόλις μερικά που μπορούν εύκολα να συνδυαστούν. Αν θες να πάρεις ιδέες για την πρώτη σου ΗΙΙΤ προπόνηση μαζί με το σωστό ζέσταμα, δες το παρακάτω βίντεο.  
featured image: @lelia_milaya