Νιώθεις κουρασμένη, η ψυχολογία σου πέφτει και γίνεσαι πιο ευέξαπτη κατά τους χειμερινούς μήνες; Αν ναι, τότε ίσως να πάσχεις από “Seasonal Affective Disorder”, ή με άλλα λόγια από “Εποχιακή Συναισθηματική Αλλαγή”, και δεν το ξέρεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Όσο η μέρα μικραίνει και σκοτεινιάζει νωρίτερα, σίγουρα πιάνεις τον εαυτό σου να μελαγχολεί και να αναπολεί το καλοκαίρι. Λίγο οι συννεφιασμένες μέρες, λίγο εκείνες με βροχή, συνειδητοποιείς ότι τους χειμερινούς μήνες εκτίθεσαι ελάχιστα στο φυσικό φως.

Τι συμβαίνει όμως όταν η μελαγχολία γίνεται συνήθεια; Μήπως ξεκινάει να γίνεται κάτι πιο σοβαρό;

Το Seasonal Affective Disorder, γνωστό επίσης και ως “η κατάθλιψη του χειμώνα” είναι μία “πάθηση” που επηρεάζει άμεσα τη διάθεση. Όπως έχει παρατηρηθεί ξεκινάει γύρω στα τέλη φθινοπώρου και διαρκεί όλη τη χειμερινή περίοδο, ενώ είναι πιο έντονη τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Η εποχιακή κατάθλιψη επηρεάζει περισσότερο κόσμο από ότι φαντάζεσαι. Σε χώρες όπως η Αγγλία ή η Γερμανία τα ποσοστά είναι κατά πολύ υψηλότερα.

Τα αίτια του είναι άγνωστα μέχρι στιγμής, αλλά αυτό που υποθέτουν οι ερευνητές είναι πως έχει να κάνει με την σεροτονίνη που βρίσκεται στον εγκέφαλό μας. Η έλλειψη φωτός επηρεάζει και τον υποθάλαμο- ένα μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη διάθεση, τον ύπνο και την όρεξη για φαγητό.

Πώς να αναγνωρίσεις τα συμπτώματα:

Υπάρχουν πολλά και διάφορα συμπτώματα του SAD που εύκολα μπορούν να μπερδευτούν με μία κοινή κατάθλιψη. Συνήθως ξεκινάει τους χειμερινούς μήνες και διαρκεί μέχρι και την άνοιξη, και φυσικά διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Κάποια πιθανά συμπτώματα είναι:

1. Πεσμένη διάθεση

2. Έλλειψη ενδιαφέροντος και αποφυγή συμμετοχής στις καθημερινές δραστηριότητες

3. Αίσθηση απόγνωσης και ενοχής

4. Χαμηλή αυτοεκτίμηση

5. Το να είσαι ευσυγκίνητη

6. Άγχος ή στρες

7. Μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα

8. Το να γίνεσαι όλο και λιγότερο κοινωνική

Πώς να το καταπολεμήσεις

Με όλο και περισσότερο κόσμο να εισέρχεται κάτω από την ομπρέλα αυτής της “πάθησης”, διάφορες θεραπευτικές αγωγές βγήκαν στο φως. Ποια είναι άραγε όλα εκείνα που πρέπει να αλλάξεις ριζικά;

1. Προσπάθησε να λαμβάνεις όσο περισσότερο φυσικό φως μπορείς. Περπάτησε ως τη δουλειά και βγες έξω στο διάλειμμά σου.

2. Η άσκηση θα απελευθερώσει ενδορφίνες και το μυαλό αλλά και το σώμα σου θα αναζωογονηθούν στο λεπτό. Προτίμησε την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.

3. Διατήρησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Το να τρως τις σωστές τροφές, θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα για τον εαυτό σου αλλά και θα φτιάξει τη μέρα σου. Τρώγοντας συνέχεια fast food ούτε το μυαλό σου “καθαρίζει” αλλά ούτε και το σώμα σου.

4. Βρες χρόνο μέσα στη μέρα για να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς.

Εναλλακτικές θεραπείες

Αν η διάθεσή σου κατά τη διάρκεια του χειμώνα αρχίζει να πέφτει, τότε είναι μία καλή ευκαιρία να επισκεφτείς κάποιο γιατρό. Εκείνος σίγουρα θα καταφέρει να βγάλει μία διάγνωση και να σε βοηθήσει να το ξεπεράσεις με κάποιες εναλλακτικές θεραπείες. Ποιες να είναι αυτές;

1. Βρες άτομα που σε κάνουν χαρούμενη και σε βοηθούν να δεις τα πράγματα αλλιώς.

2. Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να ενδείκνυνται σε πιο βαριές περιπτώσεις και δεν λύνουν το πρόβλημα της έλλειψης ήλιου, αλλά ανεβάζουν την σεροτονίνη και στο λεπτό η διάθεσή σου θα αλλάξει.

3. Η θεραπεία φωτός είναι πια διαδεδομένη σε πολλές χώρες με εκπληκτικά αποτελέσματα. Οι λάμπες που αυξάνουν τη σεροτονίνη αλλά και τη μελατονίνη κυκλοφορούν στο εμπόριο και λειτουργούν σαν ξυπνητήρια για τις μέρες που τα σύννεφα κρύβουν τον ήλιο.

Δες ακόμα:

5 στάδια που πρέπει να περάσεις για να αντιμετωπίσεις το άγχος

Μετάφραση: Εύα Τόλιου

Πηγή: prima.co.uk Featured image: prima.co.uk