Το Αγκίστρι, για τη δική μας Κέλλυ Σεφέρου είναι το… «νησί της». “Τι να πρώτο πω για αυτό το διαμαντάκι; Κυριολεκτικά μικρό. Μικρό αλλά αξιολάτρευτο. Τουλάχιστον για εμένα. Όπως χαρακτηριστικά λέω σε όλους, συνδέθηκα μαζί του πριν χρόνια εξαιτίας μιας οικογενειακής επιχείρησης που προέκυψε εντελώς τυχαία. Και τελικά ο έρωτας μου με το συγκεκριμένο νησί δεν υπήρξε καθόλου τυχαίος. Καρμικός θα έλεγα καλύτερα.”

Δεν υπάρχει καταγωγή από το νησί. Από τα 15 της και μετά ξεκίνησε να περνάει πολλές ημέρες του καλοκαιριού της στο Αγκίστρι. Με φίλους, με την οικογένεια, με το αγόρι της. “Δουλειά στην οικογενειακή επιχείρηση σε νησί, με θέα τη θάλασσα; Από εμένα είναι ένα τεράστιο ναι κι ας μου είναι δύσκολο να πηγαινοέρχομαι Αθήνα – Αγκίστρι λόγω υποχρεώσεων. Κι ας είναι 1,5 ώρα με το καράβι.”

“Στόχος μου; Να μεγαλώσουν εκεί τα παιδιά μου κάποια στιγμή ή τουλάχιστον να έχουν να περιγράφουν τα πιο όμορφα καλοκαίρια τους εκεί, όπως έκανα, και κάνω ακόμα εγώ. Μεγαλώνοντας άλλωστε, δεν σας κρύβω πως η ιδέα μιας σταθερής παραμονής στο νησί με δελεάζει πολύ. Ακούγεται ελκυστική στα αυτιά μου, παρόλα αυτά θα δούμε. Ίσως μια μέρα να έρθω και μόνιμα, ποιος ξέρει;”

Ποια είναι ιδανική εποχή να επισκεφθεί κανείς το Αγκίστρι;

Για ένα τόσο μικρό νησάκι, ντυμένο στο πράσινο και στο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, δυσκολεύομαι να σου πω απλά το καλοκαίρι. Σίγουρα δεν έχει την κοσμοπολίτικη αύρα ενός άλλου νησιού, ειδικά αν το επισκεφθεί κάποιος την Άνοιξη ή το Φθινόπωρο, παρόλα αυτά το νησί είναι αυτό που χρειάζεσαι αν θέλεις να απολαύσεις την φύση και την θάλασσα κατά την διάρκεια όλου του χρόνου. Θα βρεις πολύ λίγα μαγαζάκια ανοιχτά αν μας επισκεφτείς τους κρύους μήνες, όμως τα καλοκαίρια εδώ γίνεται πάρτυ. Το νησί αποκτά κυριολεκτικά ζωή, θαλασσινές μυρωδιές και ξέγνοιαστα αρώματα. Έλα το Πάσχα και κυρίως από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβρη εάν έρθεις, μάλλον θα θέλεις να κάτσεις παραπάνω από 2 με 3 ήμερες.

Πόσες μέρες είναι ιδανικές να αφιερώσει κανείς στο νησί;

Δύο με τρεις ημέρες όπως σου ανέφερα είναι κυριολεκτικά αρκετές για να τα δεις όλα. Τώρα αν γλυκαθείς και θέλεις να κάτσεις κι άλλο (όπως συνήθως γίνεται), τότε κατά πάσα πιθανότητα προλαβαίνεις να αλλάξεις τα εισιτήρια σου. Εάν έχεις ανάγκη να ξεκουραστείς, να διασκεδάσεις, να ερωτευτείς και να σε ερωτευτούν, να φας καλά, να περπατήσεις, να χορέψεις και να χαθείς στα γαλαζοπράσινα χρώματα του νησιού, τότε ναι, έλα και για ένα μήνα. Το σίγουρο είναι ότι θα περάσεις υπέροχα!

Που προτείνεις να φάμε;

Μου βάζεις δύσκολα. Εάν κάτσεις τρεις με τέσσερις ημέρες τότε προλαβαίνεις να γευτείς φαγητά και αρώματα από διάφορα μαγαζιά και ταβερνάκια. Η αλήθεια είναι πως έχω κάτσει παντού και ελάχιστες φορές δεν έμεινα ευχαριστημένη κάπου. Όλοι οι άνθρωποι εδώ έχουν έναν Αθηναϊκό αέρα αλλά δεν ξεχνάνε την νησιωτική διάθεση τους. Με φιλική διάθεση θα σε φιλοξενήσουν στο μαγαζί τους και δύσκολα θα θέλεις να φύγεις. Εάν είσαι του Ιταλικού φαγητού, σου προτείνω την «Αυλή» στη Σκάλα. Πρόκειται για πίτσα σε ξυλόφουρνο. Όσο για τα μακαρόνια του; Στο Αγκίστρι έφαγα καλύτερα από ότι στην Ιταλία. Εντάξει δεν είμαι πάντα αντικειμενική το δέχομαι, αλλά λέω την αλήθεια.

Αν πάλι θέλεις θαλασσινά ή ψαράκια, για εμένα το top favourite είναι το «Μανδράκι». Βρίσκεται στην άλλη πλευρά του νησιού, στο λιμάνι του Μεγαλοχωρίου και δεν έχω λόγια να περιγράψω τις νοστιμιές αυτής της ταβερνούλας. Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι έρχονται με το σκάφος τους πολλοί απλά για να φάνε και ύστερα να φύγουν. Εξαιρετική θέα στη θάλασσα και μυρωδιές που σίγουρα μέσα στο χειμώνα θα σκέφτεσαι μέχρι να έρθει το επόμενο καλοκαίρι.

Σε κάθε περίπτωση, ο «Μόσχος» αλλά και το «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα» είναι μερικές ακόμα εξαιρετικές επιλογές για θαλασσινά.

Όσο για κρεατικά και μαγειρευτά; «Τοξότης», όνομα και αξία στη ποιότητα. Βρίσκεται και αυτό στη Σκάλα του νησιού και δεν χρειάζεται να σου αναφέρω τίποτα άλλο. Μια επίσκεψη θα σε πείσει και εύχομαι απλά να βρεις καρέκλα για να κάτσεις.

Ποια είναι η δική σου αγαπημένη παραλία και γιατί;

Δραγονέρα, Χαλικιάδα, Απόνησος. Καταπράσινη φύση σε όλο της το μεγαλείο, κρυστάλλινα αναζωογονητικά νερά, ηρεμία και εσωτερική εναρμόνιση. Αν αναζητάς όλα αυτά, τότε καλώς ήρθες στην παραλία Δραγονέρα.

Όσο για την Χαλικιάδα, πρόκειται για μία ονειρεμένη διαδρομή μέσα στα πεύκα, μέχρι να φτάσεις εκεί. Η παρθένα παραλία της με τα χοντρά βότσαλα και τα κρυστάλλινα νερά είναι και παραλία γυμνιστών. Η πρόσβαση είναι σχετικά δύσκολη και χρειάζεται προσοχή γιατί γίνεται μόνο με τα πόδια. Παρόλα αυτά η θέα και η χαλάρωση σε ανταμείβει και με το παραπάνω.

Τι να πω και για την Απόνησο; Αυτή η παραλία από την πρώτη στιγμή μπήκε μέσα στη καρδιά μου. Έχει υπέροχα νερά (μοιάζει με πισίνα), εύκολα προσβάσιμη με όχημα ή χωρίς.

Πρόκειται για ένα μικρό ιδιωτικό νησί, το οποίο ενώνεται με το μεγαλύτερο Αγκίστρι με μία μικρή γέφυρα. Από το Μεγαλοχώρι και τη Σκάλα απέχει 5 έως 8 χιλιόμετρα, ανάλογα το σημείο εκκίνησης, το μέσο μεταφοράς και τη διαδρομή που θα επιλέξεις. Από τον οικισμό Λιμενάρια απέχει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα ή περίπου 20 λεπτά περπάτημα.

Υπάρχει οργανωμένο κομμάτι με ξαπλώστρες αλλά και χώρος αν θέλεις να απλώσεις την πετσέτα σου. Καλό θα είναι να έρθεις σχετικά νωρίς το πρωί, καθώς ο ελεύθερος χώρος είναι σχετικά περιορισμένος. Με μια λέξη; Απλά ονειρεμένη!

Υπάρχει κάποιο μυστικό spot στο νησί που γνωρίζουν οι ντόπιοι και μπορείς να μας αποκαλύψεις; Που προτείνεις να πιούμε ένα δροσερό ποτό;

Το καλοκαίρι τα δρομάκια του νησιού είναι γεμάτα κόσμο και οι επιλογές είναι πολλές, εξαρτάται τα γούστα σου. Σταθερή αξία για εμένα αποτελεί το «Sunrise» μπροστά στη παραλία για καφέ και το βράδυ στο μπαρ του μαγαζιού για ένα δροσερό cocktail.

Επίσης αν είσαι τυχερός κατά τις περιηγήσεις σου στο νησί, θα συναντήσεις τους μόνιμους κατοίκους του. Δηλαδή χελώνες, κουνέλια, πάπιες αλλά και παγώνια που έρχονται από το γειτονικό νησάκι της Μονής.

Τι μπορεί να κάνει κανείς στο νησί εκτός από φαγητό και μπάνιο στη θάλασσα το καλοκαίρι;

Να απολαύσεις ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα από την εκκλησία της Παναγίας στο χωριό Μετόχι, τον μοναδικό οικισμό του νησιού που είναι χτισμένος πάνω σε λόφο. Η θέα στη θάλασσα είναι πραγματικά εκπληκτική!

Εάν πάλι είσαι των θαλάσσιων σπορ, στο νησί υπάρχουν πολλοί όρμοι και κολπίσκοι στους οποίους μπορείς να επιδοθείς σε αυτά. Θα βρεις σίγουρα πολλά σημεία για να απολαύσεις τα πρασινογάλαζα νερά, τα πεύκα δίπλα στη θάλασσα, για βαρκάδα, kayak, θαλάσσιο σκι, windsurfing και φυσικά θαλάσσια παιχνίδια εάν πρόκειται να έρθεις με την οικογένεια σου ή την παρέα σου.

Που θα μας πρότεινες τη διαμονή μας;

Στο «Green Island Studios». Βρίσκεται στην Σκάλα Αγκιστρίου, στην πιο κοσμοπολίτικη περιοχή του νησιού. Είναι ένας σύγχρονος πολυτελής ξενώνας που αποτελείται από δεκατρία δίκλινα και επτά μεζονέτες. Μπορείς να συνδυάσεις την απόλυτη ηρεμία και σε τέσσερα μόλις λεπτά να κολυμπάς στα πεντακάθαρα νερά του νησιού!

Τι μουσική να ακούμε στο ταξίδι μέχρι εκεί; Τι πιστεύεις ότι ταιριάζει στο νησί;

Ίσως η πιο δύσκολη ερώτηση. Για μένα η μουσική είναι καθαρά θέμα διάθεσης και ψυχολογίας. Συνεπώς, ότι αρέσει στον καθένα είναι και η ιδανική

μουσική για αυτόν τον προορισμό. Στο νησί δεν υπάρχουν κανόνες, πόσο μάλλον στη μουσική. Είναι friendly σε όλα τα επίπεδα. Όσο για το δικό μου αγαπημένο καλοκαιρινό τραγούδι; Είναι «Το κύμα» από Κωνσταντίνο Βήτα. Βάλε το δυνατά και αγνάντεψε την θάλασσα. Θα με θυμηθείς!

Τέλος, πώς θα περιέγραφες εσύ το Αγκίστρι;

Το σπίτι της καρδιάς μου. Κάπως έτσι θα το περιέγραφα. Με αγγίζει σαν προορισμός από όλες τις απόψεις και το γεγονός ότι είναι μικρό το καθιστά ακόμα πιο αξιολάτρευτο μέρος για εμένα. Όλα μου τα καλοκαιρινά βιώματα και όλες οι στιγμές που έχω ζήσει εκεί παραμένουν αξέχαστες.

Για κάποιους παραμένει ακόμα άγνωστος προορισμός. Ελπίζω να παραμείνει, κι όσοι μαγεύονται από την ομορφιά του ξέρω ότι επιστρέφουν και πάλι εδώ γιατί τελικά σαν τον Αργοσαρωνικό δεν έχει, θα ακούσεις να λένε! Σαν στο σπίτι σου λοιπόν! Έτσι θα περιέγραφα το «νησάκι» της καρδιάς μου!

Ενημερώσου για τα καθημερινά δρομολόγια για τo Αγκίστρι από την Saronic Ferries.