Μια αγροτική πόλη της Αlabama. Ένα σπασμένο ρολόι. Μια σειρά απο θάμνους. Και κάποιος που ίσως έχει δολοφονηθεί.

Το πολυαναμενόμενο νέο podcast απο τις αυθεντίες που δημιούργησαν το Serial και το This American Life είναι επιτέλους εδώ. Για αυτό, αρπάξτε τα ακουστικά σας και βολευτείτε σε μια γωνιά γιατί θα σας πω για ποιους λόγους ακριβώς δεν πρέπει να το χάσετε.

Και για να είστε ήσυχοι, δεν πρόκειται να υπάρξουν spoilers.

  1. Θα γκρεμίσει τις προσδοκίες σου σε κάθε ευκαιρία

Μέχρι και την ημέρα της κυκλοφορίας του, οι παραγωγοί δεν αποκάλυψαν ΤΙΠΟΤΑ. Οι μόνες πληροφορίες που έχουμε; Περιλαμβάνονται ρολόγια και ίσως, να υπάρχει ένας φόνος. Βοοm, ενδιαφέρομαι.

Το πρώτο επεισόδιο – απο τα εφτά που ολοκληρώνουν τη σειρά – ακολουθεί αυτή τη βασική ιδέα, η οποία σε μεταφέρει στο σκηνικό της ιστορίας μας: μια αγροτική πόλη της Αlabama που ονομάζεται Woodstock. Η αρχή μας θυμίζει την πρώτη σεζόν του Serial – ένας πληροφοριοδότης που προσπαθεί να λύσει το μυστήριο μιας δολοφονίας. Αυτή τη φορά, ο ίδιος ο πληροφοριοδότης βρίσκεται στο επίκεντρο της σειράς: ο John B. McLemore, ένας αινιγματικός συντηρητής ρολογιών – αντίκες που έχει δώσει στην πόλη το παρατσούκλι “Shittown”.

Tα επεισόδια που ακολουθούν μας παίρνουν σε ένα αναπάντεχο και γεμάτο ανατροπές ταξίδι, το οποίο αφορά όλο και λιγότερο το θέμα της δολοφονίας ενώ μας εισάγει όλο και περισσότερο στην πολυπλοκότητα του οδηγού μας και στη σχέση ανάμεσα στον John και τον Brian Reed, τον παραγωγό του This American Life, o οποίος ερεύνησε την ιστορία για τρία χρόνια και είναι αυτός που διηγείται το podcast. Κάθε επεισόδιο ξετυλίγεται αργά, με ειλικρίνεια, και σε αφήνει με μια αίσθηση απορίας για όσα νόμιζες οτι γνώριζες απο την αρχή.

  1. Θα σε μεταφέρει έντονα στον κόσμο του “Shittown” της Alabama

Ένα απο τα δυνατά σημεία της σειράς είναι η ικανότητα της να σε εισάγει τόσο έντονα στην αφήγηση που νιώθεις πως έχεις μεταφερθεί εκεί – και βιώνεις απο κοντά την απαισιόδοξη διάθεση του John. Είναι ένας άντρας γεμάτος αντιθέσεις, ο οποίος μισεί τη γενέτειρα του ενώ παράλληλα εργάζεται με μυστήριους τρόπους ώστε να ανεβάσει το ηθικό των κατοίκων της. Θα λέγαμε πως εκφράζει ‘πολύχρωμα’ την απέχθεια του προς τα τατουάζ και τα άτομα που τα έχουν ενώ την ίδια στιγμή, ανεβάζει τη μπλούζα του για να δείξει στον Reed το γεμάτο τατουάζ στομάχι του. Καλλιεργεί μια σειρά απο θάμνους στον πίσω κήπο του, έχει ένα εργαστήριο με πολλά εργαλεία για συντήρηση καθώς και χρυσό, θαμμένο (πιστεύουμε) κάπου εκεί γύρω. Η δυναμική ανάμεσα στον John και τον Reed είναι ιδιαίτερη και ο τελευταίος καταφέρνει να μας την παρουσιάσει μέσα απο τη διήγηση του.

Ειλικρινά δεν ξέρω αν πρέπει να θεωρήσω ως εκμετάλλευση αυτή τη ‘βουτιά’ στη ζωή του John – στις προσωπικές σχέσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του. Το STown και οι άνθρωποι του Woodstock φαίνονται πρόθυμοι να μιλήσουν στον Reed και να μοιραστούν τη δική τους πλευρά της ιστορίας. Καθώς το θέμα της δολοφονίας μένει στο προσκήνιο, ο Reed συνεχίζει να ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους αυτής της πόλης και την ιστορία τους. Είναι εμφανές πως πιστεύει οτι η ζωή του John είναι απο μόνη της μια ιστορία. Υπάρχει κάτι όμορφο και αναπάντεχο σχετικά με αυτό – ο θρίαμβος του STown είναι οτι αποδίδει την καθολικότητα της μοναξιάς  και πώς αυτή ριζώνει στη ζωή του καθενός απο εμάς.

Είναι ένα αριστούργημα ενσυναίσθησης. Ένα σκληρό ξύπνημα ώστε να δώσουμε σημασία στους γύρω μας, τις ζωές των οποίων δεν γνωρίζουμε εντελώς.

  1. Θα σε κατακλύσει κυριολεκτικά με συναισθήματα

Και τα επτά επεισόδια του S-Town είναι ήδη διαθέσιμα και φυσικά, τα είδα αμέσως όλα γιατί δεν έχω καθόλου αυτοέλεγχο. Έβαλα το έκτο επεισόδιο κατά τη διάρκεια μιας μακράς νύχτας, καθώς επέστρεφα στο σπίτι απο τη δουλειά. Έβρεχε πολύ, ο ουρανός ήταν συννεφιασμένος και εγώ βρισκόμουν στο αμάξι, κλαίγοντας. Πρέπει να πω πως ήταν μια απο τις πιο ειλικρινείς και βαθιά προσωπικές συνεντεύξεις που άκουσα ποτέ στη ζωή μου. Η ζωή αυτού του ανθρώπου και η ειλικρίνεια του, καθώς ξεδίπλωνε τα αισθήματα του για να ακουστούν, ράγισε την καρδιά μου, κομμάτι – κομμάτι.

Ακούγοντας το S-Town νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε μια gothic νουβέλα του Αμερικανικού Νότου. Είναι ένα ολοκληρωμένο έργο που ασχολείται λιγότερο με τη δολοφονία και περισσότερο με τον τόπο, τους ανθρώπους και την αίσθηση μιας μικρής πόλης στην Αμερική. Το S-Town, ως ένα ολοκληρωμένο έργο, είναι ένας αληθινός εορτασμός του τί είναι πραγματικά η ζωή – ένας εορτασμός του πλούτου, της πολυπλοκότητας και της ανθρωπιάς της.