Κάθε γενιά που έζησε παλαιότερα, έψαχνε να βρει και να ακολουθήσει μια γραμμή πλεύσης που θα αντιπροσώπευε τα θέλω και τα ιδανικά της μέσα από τα ερεθίσματα που υπήρχαν γύρω της. Η διαδικασία λίγο πολύ, έμεινε ίδια  και εν μέρει απόκτησε τον τίτλο της παράδοσης. Αυτό λοιπόν που ο ορισμός της παράδοσης, περιέγραφε σαν κάτι το σταθερό και επαναλαμβανόμενο από γενιά σε γενιά, έτεινε χρόνο με το χρόνο να αποκτά διαφορετική μορφή και να ξεφεύγει από την αντίληψη της προηγούμενης, δημιουργώντας το λεγόμενο χάσμα.

1

Μήπως όμως τα πράγματα είναι πιο απλά και ξεκάθαρα; Ίσως η πρωταρχική ανάγκη όλων μας (ανεξαρτήτου ηλικίας) είναι να συνειδητοποιήσουμε, πως αυτό που στην ουσία αλλάζει είναι ο ίδιος ο χρόνος (και ό,τι αυτός περικλείει) και όχι η διαδικασία που είναι σταθερά επαναλαμβανόμενη. Εδώ άλλωστε εντοπίζουμε την απορία σχετικά με την ανάγκη ύπαρξης των role models.

Τα role models, ανέκαθεν αποτελούσαν ένα ξεκάθαρο στίγμα για το σχεδιασμό μιας πορείας, ανάμεσα στο πλήθος των ερεθισμάτων και των επιλογών που κάθε νέος, είχε στη διάθεση του καθημερινά. Οι ανάγκες όμως κάθε νέας γενιάς και οι απαιτήσεις της, εξελισσόταν διαρκώς, σχηματίζοντας έτσι νέα όρια και διαφορετικό τρόπο σκέψης, συνδέοντας έτσι απολύτα, τον τροχό της εξέλιξης με εκείνον του χρόνου.

 Η μόδα σαν όρος, περικλείει τη μόνιμη διάθεση εξέλιξης της αισθητικής, της τέχνης, της άποψης αλλά κυρίως της σκέψης, που αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για να εξαφανιστεί ή έστω να μειωθεί το χάσμα των γενεών. Όταν για παράδειγμα κινηματογραφικοί ήρωες όπως του James Bond, παρουσιάζονται στη νέα γενιά θεατών, με μια πιο βάναυση ενσάρκωση από ότι παλαιότερα, αλλά ταυτόχρονα με μια πιο γήινη συμπεριφορά επιτρέποντας του να ερωτευτεί μια και μόνο γυναίκα, διαφοροποιείται κατά πολύ από τους προκατόχους του και από τη μέχρι τώρα εικόνα του, διατηρώντας παρ΄όλο αυτά την αίγλη και την αυθεντικότητα του. Ανεξάρτητα από το πως το παραπάνω μεταφράζεται από τον καθένα, ίσως η όλη ουσία να εντοπίζεται στην αξία μιας ιδέας,  που να μπορεί να παραμένει αναλοίωτη και το ίδιο ισχυρή ανεξάρτητα από τις μεταβολλές της εξωτερικής της όψης.

Ίσως τελικά τα role models, να  είναι οι καλύτερες αισθητικά φωτογραφίες κάθε εποχής και γενιάς. Η δική μας μπορεί να μην έχει τα ίδια με εκείνα των παλαιότερων ή των μελλοντικών γενιών, αλλά σίγουρα είναι η κατάλληλη, στο να δημιουργήσει ένα νέο φωτογραφικό άλμπουμ, με στοιχεία του παρελθόντος, προσαρμοσμένα στο σήμερα. Άλλωστε η μόδα δεν είναι αυτή που μας υπενθυμίζει διαρκώς τη σημασία και το ενδιαφέρον του να συνδυάζουμε το παλιό με το νέο;