Ξέρουμε ότι πολλές φορές παρασύρεσαι να εντάξεις άλλο ένα δραστικό προϊόν στη beauty ρουτίνα σου, επειδή είτε ήταν σε προσφορά, είτε το είδες σε κάποια beauty blogger. Οι υπερβολές, όμως, όπως έχει αποδειχθεί περίτρανα, δεν κάνουν καλό στο δέρμα σου. Ειδικά αν δεν ξέρεις ποια συστατικά να συνδυάσει, με τι σειρά και συχνότητα, μπορεί να καταλήξεις με ένα ερεθισμένο πρόσωπο, ξηρό δέρμα και γεμάτο κοκκινίλες.

Η λύση σε όλα αυτά είναι το λεγόμενο “rewilding“.

Η beauty τάση rewilding skin θέλει να κάνει το δέρμα σου να επανέλθει στην πρότερη του κατάσταση

Μπορεί από τα υπερβολικά beauty προϊόντα, το δέρμα σου να έγινε πιο ευαίσθητο από πριν. Αν μάλιστα προσθέσεις στην εξίσωση τον εγκλεισμό και τη μάσκα, τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Για πρώτη φορά, λοιπόν, οι επιστήμονες πίσω από τα μεγάλα beauty brands θέλουν να αφήσεις κλειστό το ντουλάπι με το skincare σου.

Αυτή είναι η αρχή αν θες να προστατέψεις ενεργά το μικροβίωμα του δέρματος. Πρόκειται για ένα σύστημα μικροοργανισμών που ζουν πάνω στο δέρμα σου και το προστατεύουν από όλες τις “απειλές”. Με λίγα λόγια, είναι η φυσική άμυνα του δέρματος που υπήρχε πολύ πριν από τα προϊόντα skincare. Ωστόσο, με όλες τις κρέμες, τα serums και τα δυνατά καθαριστικά, το μόνο που καταφέρνεις είναι να αφαιρείς και να εξαφανίζεις το μικροβίωμα του δέρματός σου.

Το δέρμα σου χρειάζεται την ενυδάτωση και την προστασία που μπορεί να παράγει μόνο του

Επιστροφή στις ρίζες, λοιπόν. Αντί να καλομάθεις το δέρμα σου σε μία σειρά προϊόντων που κάνουν περισσότερη δουλειά από το ίδιο, δώσε του την ευκαιρία να λάβει εκείνο δράση. Για να το καταφέρεις αυτό χρειάζεται να υιοθετήσεις μερικές νέες, απλές συνήθειες:

Μην πλένεσαι τόσο συχνά

Ειδικά αν χρησιμοποιείς δυνατά καθαριστικά που αφήνουν το δέρμα πολύ στεγνό και αφυδατωμένο, είναι καλύτερο να παραλείψεις μερικές φορές το πλύσιμο. Μπορείς να αφαιρέσεις απαλά το μακιγιάζ σου και να αφήσεις το δέρμα σου να κάνει τα υπόλοιπα. Ή μπορείς κάλλιστα να παραλείψεις το δεύτερο ντουζ μέσα στη μέρα. Τα φυσικά έλαια που παράγει το σώμα είναι πολύ καλύτερη αυτο-φροντίδα από το skincare σου.

Επίλεξε προϊόντα με προβιοτικά

Τα προβιοτικά μπορούν να βρίσκονται είτε σε όσα βάζεις στην επιδερμίδα σου, είτε σε όσα καταναλώνεις καθημερινά. Τα προβιοτικά είναι τα καλά βακτήρια που χρειάζεται το σώμα και το δέρμα μας. Η λειτουργία τους μάλιστα είναι διπλή. Από τη μία βοηθούν στην ανάπλαση της εξωτερικής στοιβάδας που προστατεύει το δέρμα. Από την άλλη μάχονται και νικούν συνεχώς τα “κακά βακτήρια”. Αν μάλιστα τα προσθέσεις και στη διατροφή σου, θα δεις πως θα εξασφαλίσουν στο δέρμα σου μεγαλύτερη υγρασία και καλύτερη ποιότητα.

Αντιμετώπισε το δέρμα σου ως ένα οικοσύστημα

Δώσε του τον ήλιο που χρειάζεται και την καθημερινή ενυδάτωση. Μην το κουράζεις με περιττές ρουτίνες και μην προσπαθείς να καταστρέψεις -άθελα σου- την επιφάνεια του. Και το κυριότερο: πέρνα όσο περισσότερο χρόνο μπορείς έξω ή στο μπαλκόνι σου. Μετά από τόσους μήνες εγκλεισμού, το δέρμα σου έχει ανάγκη το φρέσκο αέρα και τον ήλιο.

featured image: Fleur Kaan