Ρετρό μόδα είναι το στιλ των ρούχων τις δεκαετίες 1940 μέχρι και 1990. Συνήθως σήμερα ρετρό λέμε εκείνο που αποτελείται από ρούχα και αξεσουάρ τα οποία ήταν στη μόδα στο παρελθόν. Κάθε δεκαετία χαρακτηρίστηκε από κάτι μοναδικό (παντελόνια καμπάνες, έντονα patterns, ψηλόμεσα παντελόνια, ρομαντικό ή αθλητικό, βάτες στα πουκάμισα, βαριά υφάσματα, ολόσωμα μαγιό, καπέλα και άλλα πολλά). Μιλάμε λοιπόν για μια μεγάλη γκάμα, αρκετά διαφορετικού ύφους ρούχων που κουβαλάει η κάθε δεκαετία, όπου τον 21ο αιώνα που διανύουμε ανασύρουμε από τις ντουλάπες των μαμάδων ή γιαγιάδων, και οι σχεδιαστές εμπνέονται για καινούρια σχέδια παίρνοντας γερή ώθηση από το τότε.

retro 1

60s & 70s fashion

Η μόδα μέσα στο πέρασμα του χρόνου κάνει κύκλους και ξαναπαρουσιάζει με λίγο διαφορετικό τρόπο παλιά trends, μας ξανασυστήνει patterns και φόρμες ρούχων. Ακολουθώντας μια μεγαλύτερη τάση συλλογής παλιών αντικειμένων αλλά και τον σχεδιασμό νέων προϊόντων με ρετρό στιλ, ή ακόμα και την επανέκδοση προϊόντων, αυτοκινήτων και συσκευών που άφησαν ανεξίτηλο στίγμα στο design (mini cooper, singer, polaroid), η μόδα δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός. Μη ξεχνάμε πως η μόδα είναι η έκφραση της κάθε εποχής, του ανθρώπου, των κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών, των τεχνών και των συνηθειών που χαρακτηρίζουν τη δεδομένη στιγμή μια κοινωνία.

To ρετρό στιλ λοιπόν στην ένδυση και υπόδηση δεν απευθύνεται μόνο σε ένα ρομαντικό ύφος μιας άλλης εποχής, αλλά σε οποιοδήποτε κομμάτι ή συνδυασμό ενδυμάτων κουβαλάει αισθητική παλιάς δεκαετίας, είτε είναι vintage και second hand (μια συνήθεια που εξαπλώνεται και στην Ελλάδα μέσα από bazars αλλά και εξειδικευμένα μαγαζιά στο είδος), είτε σχεδιάστηκε και ράφτηκε τώρα αλλά χαρακτηρίζεται λόγω υφάσματος, χρώματος, υφής, κοψίματος από μια άλλη εποχή.

retro 2

70s, 80s & 90s fashion

Υπάρχουν γυναίκες που χρησιμοποιούν ρετρό ενδύματα και υποδήματα με έναν ιδιαίτερα εκκεντρικό τρόπο, υπάρχουν όμως και πολλές σύγχρονες γυναίκες που επιλέγουν να εισάγουν μια ρετρό πινελιά στο ήδη υπάρχον στιλ τους και αυτό έχει πραγματικά ενδιαφέρον. Δεν είναι απαγορευτικό για καμία να πειραματιστεί και να φέρει στα μέτρα της ένα τέτοιο κομμάτι. Μπορεί να είναι μια τσάντα, ένα τζάκετ ή ένα πουκάμισο και να αρκεί για να δώσει ύφος και άποψη στην εμφάνιση σου. Μη φοβηθείς να δοκιμάσεις κάτι ίσως παλαιικό μαζί με ένα basic ρούχο σου καθώς εκεί θα βρεις την ισορροπία ανάμεσα στο παλιό και στη νέα του χρήση.

retro 3

Colours, patterns & forms

retro 4

Nowadays retro style

Για του λόγου το αληθές ξεφύλλισε τις εικόνες του τότε και του σήμερα και αναζήτησε κομμάτια ιδιαίτερα που θα αρέσουν πρώτα σε σένα. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τα διάφορα στιλ που εμπεριέχονται σε αυτές τις δεκαετίες που είναι πιο ροζ ή μαύρα, πιο girly ή grunge, αλλά χρειάζονται ολόκληρες ξεχωριστές ενότητες. Γι’αυτό για κλείσιμο θα προτείνουμε τρία βασικά στοιχεία που θα μπορέσεις να βάλεις σιγά σιγά στο στιλ σου για να πάρει αυτή την πιο ρετρό αίσθηση. Πρώτον, patterns εποχής αλλά και διαχρονικά, όπως το πουά και το φλοράλ με τα μεγάλα λουλούδια. Δεύτερον, φούστες ή παντελόνια ψηλόμεσα, ανάλογα με το σώμα μας το προσαρμόζουμε, το σημαντικό είναι να νιώθουμε εμείς άνετα και καλά μέσα στο ρούχο. Τρίτον (λεπτομέρεια αλλά σημαντική), μπλουζάκια, ζακετάκια, πουκάμισα, φούστες, φορέματα με κουμπάκια μπροστά, κουμπάκια στρογγυλά, χρυσαφί, μικρά ή μεγάλα. Τα κουμπιά μπορούν να μας δώσουν κομψότητα σε ένα πολύ απλό ντύσιμο.

retro 5

Highwaisted jeans

 retro 6

Skirts, patterns, buttons

Retromaniac or not, το παρελθόν μας δίνει πάντα μαθήματα διαχρονικού στιλ.

Pigi Lobo