Η αναρχία στις σχέσεις σου ίσως είναι το συστατικό που χρειάζεται για να πετύχουν. Τι σημαίνει όμως αυτό;

Το relationship anarchy  είναι μία έννοια που αναφέρεται στη δημιουργία δικών σου κανόνων για τις σχέσεις σου. Στην εγκαθίδρυση των δικών σου standards και προτεραιοτήτων. Οι σχέσεις σου ορίζονται πολλές φορές από τις νόρμες της κοινωνίας κι εσύ είσαι κάπου στη μέση, ψάχνοντας τι σου ταιριάζει και τι όχι.

Συνήθως η προσοχή στρέφεται στις συντροφικές σου σχέσεις. Έχεις όμως σκεφτεί ποτέ γιατί να μην στρέφεται και σε άλλες; Ακούς για ανθρώπους που βρήκαν το άλλο τους μισό, αν μπορούμε να το ονομάσουμε έτσι, και δεν έχουν κοινωνική ζωή. Ή το αντίθετο. Η μέση λύση είναι πολυτέλεια κι απαιτεί σκληρή δουλειά για να είναι όλοι ικανοποιημένοι. Χρειάζεται όμως να είναι έτσι;

Γιατί καθεμία σχέση να μην είναι μοναδική, με τους δικούς της κανόνες;

Αυτό για το οποίο μιλάει η έννοια του relationship anarchy, δεν είναι να μην δεσμεύεσαι με κανέναν και τίποτα.  Αντίθετα, αναφέρεται στο να απελευθερώνεσαι από τα όρια που θέτεις εσύ ο ίδιος στις σχέσεις σου. Μπορεί να νιώθεις αμέτρητη αγάπη σε μία ερωτική σχέση και ένα μοναδικό συναίσθημα ελευθερίας σε μία φιλική σχέση. Δεν σημαίνει πως ο σύντροφος σου είναι κατώτερος συναισθηματικά ή οι φίλοι σου ανώτεροι.

Δεν χρειάζεται να συγκρίνεις, να τοποθετείς σε κλίμακες και κατατάξεις τις σχέσεις σου. Μπορείς απλά να εισπράττεις κάτι διαφορετικό από κάθε άνθρωπο που περιβάλλει τη ζωή σου, χωρίς κάποια συγκεκριμένη ταμπέλα.

Τα συναισθήματα είναι αυτά που καθοδηγούν τις σχέσεις που διαμορφώνονται στη ζωή μας. Παρατήρησε λοιπόν τι συναισθηματικό υπόβαθρο υπάρχει σε καθεμία και κάνε την εκτίμηση σου. Ένας τοξικός για παράδειγμα, άνθρωπος δεν μπορεί να είναι μόνο φίλος αλλά και σύντροφος. Η ιδέα του να μένεις σε μία τέτοια σχέση ακριβώς επειδή δεν θες να είσαι single και θα “κριθείς” για αυτό, είναι άδικη για σένα. Τα δεσμά που θέτεις στον εαυτό σου πρέπει να καταστέλλονται όταν δεν σε καλυτερεύουν σαν άνθρωπο.