Άνοιξη: ιδανική περίοδος για μεζεδάκια και ρακή με φίλους στα κρητικά στέκια της πόλης. Το cosmo.gr συνέλεξε τις προτάσεις για να φας μεζεκλίκια και να πιεις το κρητικό απόσταγμα. 

Ο καιρός μας κάνει κόνξες για αυτό και εμείς δίνουμε μικρή παράταση στην εξόρμηση μας στην παραλία. Επιμένουμε, λοιπόν, αστικά για την ώρα τσιμπολογώντας μεζεκλίκια σε χαλαρά στέκια παρέα με φίλους και άφθονη ρακή.
By Ράκι
Πολύχρωμο, καλαίσθητο, πεντανόστιμο. Το μεζεδοπωλείο «By Ράκι» άνοιξε στα τέλη της περσινής χρονιάς στη Νέα Φιλαδέλφεια και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές τόσο για την σπιτική κουζίνα όσο και για το παρείστικο, φωτεινό περιβάλλον. Τα καλούδια που μετατρέπονται σε χειροποίητους, μαμαδίστικους λαχταριστούς μεζέδες προέρχονται από διάφορες γωνιές της Ελλάδας ενώ η ρακή έρχεται κατευθείαν από τη λεβεντογέννα Κρήτη.
 
Νικ. Τρυπιά 41, νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 210 2525259 Μπαλκονάτο Καφενείο  
Στη φοιτητική γειτονιά του Ζωγράφου, το «Μπαλκονάτο Καφενείο» έχει μάθει να σηκώνει τα πλήθη τόσο με τις γεύσεις του, όσο με τις ρακές του αλλά και τις live βραδιές του. Άλλωστε με ένα λάουτο και μια λύρα στήνονται τα καλύτερα κρητικά γλέντια αρκεί φυσικά να υπάρχει η σωστή παρέα και η ανάλογη διάθεση. Τσιμπούσια με λαχταριστούς μεζέδες από παραδοσιακές συνταγές αλλά και μαγειρευτά, καραφάκια πάνε και έρχονται και έντεχνη, ρεμπέτικη και λαϊκή μελωδία στα ηχεία από διάφορα μουσικά σχήματα που εναλλάσσονται στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα.
 
Λ. Παπανδρέου Γεωργίου 58, Ζωγράφου, τηλ. 210 7489321 Ρακουμέλ  
Κρητικός αέρας φυσά στα Εξάρχεια και συγκεκριμένα στο «Ρακουμέλ». Σε ένα λιτό, νοσταλγικό περιβάλλον με ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το νησί στους τοίχους και μαρμάρινα τραπεζάκια τύπου καφενείου μαζί με ξύλινες καρέκλες, το ρακάδικο εντρυφά στο καλό απόσταγμα προσφέροντας ρακή, ρακόμελο, οινόμελο από αυθεντικές κρητικές συνταγές αλλά και παραδοσιακά πιάτα που μαθεύτηκαν από γενιά σε γενιά.
  
 
Εμ. Μπενάκη 71, Εξάρχεια, τηλ. 210 3800506 Ρακοθεωρίες
Όταν ακούς για φοιτητικά στέκια, δεν πάει το μυαλό σου ότι κάποια μπορεί να καυχιούνται για μισό αιώνα ζωής. Και όμως οι «Ρακοθεωρίες» δημιουργήθηκαν το μακρινό 1951, σε μια πιάτσα πλησίον ου ΤΕΙ και πλέον κοντά στο μετρό του Αιγάλεω. Εκτός από τα πόσα χρόνια κρατά αυτή η μεθυσμένη κολόνια, το φοιτητικό καφενείο ξεχωρίζει για την παγωμένη ρακή του αλλά και μερικές ντουζίνες σπιτικών μεζέδων, από ποικιλίες τυριών και κρεατικών, απάκι και κεφτεδάκια πολίτικα μέχρι μύδια με σάλτσα μουστάρδας και μπακαλιάρο σκορδαλιά. Τις Τρίτες διοργανώνοντας ζωντανές ρεμπέτικες βραδιές. Αγίας Λαύρας 9, Αιγάλεω, τηλ. 5902290 Ρακαδημία
Λίγο παραδίπλα, έχεις ακόμη μία καλή ευκαιρία για να σπουδάσεις τη ρακο-κατάνυξη έχοντας για σλόγκαν «Save Water Drink Raki». Αυτό το σκεπτικό υιοθετεί η παρέα 5 φίλων που εδώ και επτά χρόνια έχουν στήσει ένα όμορφο σκηνικό στο Αιγάλεω με πρωταγωνιστές τους νόστιμους και save for money μεζέδες και κρητικές ρακές. Οι ζωντανές ρεμπέτικες μελωδίες ενισχύουν την παρείστικη ατμόσφαιρα. Αγίας Λαύρας 9 & Αγ. Κωνσταντίνου, Αιγάλεω, τηλ. 210 5909809 Τζερεμές 
Μικρό αλλά θαυματουργό για λίγους και εκλεκτούς, ο «Τζερεμές» των Εξαρχείων μετρά όχι πάνω από 6 μαύρα μεταλλικά τραπεζάκια στον εσωτερικό μικροσκοπικό χώρο του για αυτό και συνήθως γίνεται το αδιαχώρητο και επίσης πολύ εύκολα μπορεί να πιάσεις κουβέντα με τη διπλανή παρέα. Στην κουζίνα του, η οποία είναι σχεδόν ανοιχτή αν αναλογιστείς ότι απέχει τόσο δα από τα τραπέζια, συμβαίνουν διάφορα πράγματα και θαύματα όπως το κρητικό απάκι και το παραδοσιακό λουκάνικο.
Φυσικά η ρακή από το νησί πάει και έρχεται μέσα στα λίγα τετραγωνικά ενώ οι πιθανότητες να βρεις να κάτσεις μεγαλώνουν το καλοκαίρι με μερικά ακόμη τραπεζάκια έξω. 
Εμ. Μπενάκη 67, Εξάρχεια, τηλ. 210 3808966 Από τη Νίκη Ρωμανού Διάβασε επίσης: Η απόλαυση του να τρως. Αυτή η απόλαυση Οι celebrities ξεσάλωσαν στο Instagram