Το Hollywood και η LGBTQ+ κοινότητα φαίνεται να τα πηγαίνουν καλά τα τελευταία χρόνια. Ειδικά το 2017 ήταν η χρονιά που ταινίες όπως το Moonlight και το Call Me By Your Name έφτασαν ως τα Όσκαρ και τα κέρδισαν. Τόσο το Netflix, όσο και άλλες πλατφόρμες κάνουν συνεχώς προσπάθειες και βήματα προς την συμπεριληπτικότητα χαρακτήρων που ίσως να μη βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη.

Μολονότι έχουμε αρκετά παραδείγματα στα χέρια μας για να πούμε ότι το Hollywood έχει προσεγγίσει σωστά την queer κοινότητα, είναι πολλές οι περιπτώσεις ταινιών που τελικά δεν κατάφεραν να λάβουν την αναγνώριση που τους άξιζε. Είτε πρόκειται για μικρές παραγωγές, είτε για ευρωπαϊκές ή ασιατικές, είτε απλά για ταινίες που το Hollywood δεν έκανε τον κόπο να συμπεριλάβει στο δυναμικό του. Αυτές τις ταινίες αξίζει να γνωρίσεις σήμερα.

Pariah (2011)

Σε αυτή την ταινία, η 17χρονη Alike είναι ένα κορίτσι που προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό της ως λεσβία πλέον. Έλκεται από άλλα κορίτσια, αυτό όμως είναι κάτι που δε μπορεί να μάθει η οικογένεια της. Έτσι, μπροστά σε αυτούς υποκρίνεται πάντοτε κάποια που δεν είναι κι όποτε φεύγει από το σπίτι μπορεί πραγματικά να είναι ο εαυτός της.

Sorry Angel  (2018)

Το Sorry Angel εξερευνά τη ζωή ενός 39χρονου γκέι συγγραφέα που πάσχει από AIDS. Ενώ εκείνος σκέφτεται όλους τους αναίμακτους τρόπους για να τελειώσει αυτή η ιστορία γρηγορότερα, γνωρίζει τον 22χρονο Arthur. Οι δύο τους φαίνεται να ερωτεύονται πολύ, ωστόσο παραμένουν συγκρατημένοι για να μην αντιμετωπίσουν τον πόνο όσων έρχονται.

Summertime (2015)

H ταινία διαδραματίζεται στη Γαλλία του ’70 και δείχνει με πολύ καθαρό τρόπο τη διαφορά μεταξύ επαρχίας και πόλης. Η Carole και η Delphine είναι δύο γυναίκες που ερωτεύονται στο Παρίσι, όταν όμως πρέπει να ζήσουν στην επαρχία μαζί, τα πράγματα δυσκολεύουν. Εκεί οι άνθρωποι και οι οικογένειες δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ούτε τον φεμινισμό ούτε το γεγονός ότι δύο γυναίκες μπορεί να είναι λεσβίες.

End of Century (2019)

Πρόκειται για μία από τις πιο ρομαντικές ταινίες που θα συναντήσεις σε αυτή τη λίστα. Δύο άντρες γνωρίζονται τυχαία στην Βαρκελώνη. Σύντομα συνειδητοποιούν ότι είναι γνωριστεί ουσιαστικά 20 χρόνια νωρίτερα, όταν και οι δύο έκρυβαν την σεξουαλικότητά τους.

Your Name Engraved Herein (2020)

H ταινία αυτή κατάφερε να γίνει η δημοφιλέστερη queer ταινία στην Ταϊβάν, ωστόσο δεν έγινε ευρέως γνωστή. Η πλοκή διαδραματίζεται στην Ταϊβάν του ’80, όταν δύο αγόρια συμμαθητές ερωτεύονται κρυφά. Μέσα από διάφορες συγκρούσεις και εξομαλύνσεις, οι δυο τους καλούνται να συνειδητοποιήσουν αν αυτή η αγάπη τελικά είναι βιώσιμη ή όχι.

Tangerine (2015)

O Sean Baker κατάφερε να γυρίσει τη συγκεκριμένη ταινία με 3 iPhone 5S. Πρόκειται για μία ιστορία που ακολουθεί την Sin-Dee Rella, μία τρανς εργαζόμενη του σεξ που μαθαίνει ότι το αγόρι της την απατά με μία cis γυναίκα. Η ταινία ξεχώρισε ιδιαίτερα για τον τρόπο με τον οποίο απεικόνισε την τρανς κοινότητα.

God’s Own Country (2017)

Η ταινία αυτή έκανε τον Josh O’Connor να ξεχωρίσει ιδιαίτερα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που αργότερα ανέλαβε τον ρόλο του Πρίγκιπα Κάρολου στο The Crown. Σε αυτή την ταινία υποδύεται έναν αγρότη που στην προσπάθεια του να συντηρήσει σωστά τη φάρμα του, προσλαμβάνει έναν Ρουμάνο εργάτη. Οι δύο άντρες έρχονται αμέσως πιο κοντά και ξεκινούν μία ερωτική σχέση που όμως δε μπορεί να γίνει αποδεκτή.