Για το τρέξιμο ως τρόπο εκγύμνασης έχουμε ακούσει πολλά, το σίγουρο είναι ότι προσφέρει μία αίσθηση ελευθερίας και ευεξίας -ειδικά αν συνδυάζεται με μία ωραία τοποθεσία- (π.χ. θάλασσα). Η έλλειψη χρόνου και χρημάτων έχει ωθήσει πολλούς στο τζόκινγκ, το οποίο έγινε λατρεμένη συνήθεια πολλών. Ωφελεί την καρδιά και έρευνες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές πρόσθεσαν 4,1 χρόνια ζωής, οι μη καπνιστές κέρδισαν 3 χρόνια. Οι καρκινοπαθείς επέκτειναν τη ζωή τους κατά 5,3 χρόνια και εκείνοι που έπασχαν από κάποια καρδιακή νόσο κέρδισαν 4,3 χρόνια.

Εμείς παρακάτω θα εξετάσουμε τους τρόπους που κάποιος μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερη απόδοση και αποτελεσματικότερο τρέξιμο. Υπάρχουν κάποια πράγματα, που κάνοντας τα μπορείς να ενδυναμώσεις το σώμα σου και να μετατρέψεις το χαλαρό τρέξιμο στη βέλτιστη άσκηση.

Σύμφωνα με τη running coach, Becs Gentry και όσα είπε στο Byrdie, υπάρχουν ορισμένα tips που πρέπει να δοκιμάσεις την επόμενη φορά. Ορισμένα από τα tip δεσμευόμαστε πως περιλαμβάνουν χαλάρωση με Netflix και μία ζεστή κούπα καφέ.

Σιγουρέψου πως έχεις τα κατάλληλα ρούχα και τον κατάλληλο εξοπλισμό

Καθώς τρέχεις στο πάρκο μπορεί να περάσει κάποιος από δίπλα σου που θα διαπιστώσεις με μία ματιά πως προετοιμάστηκε περισσότερη ώρα σε σύγκριση με εσένα πριν κατέβει να τρέξει. Είναι οι official running enthusiasts, που κατέχουν το καταλληλότερο κολάν, μπουστάκι, θήκη για κινητό και νερό. Επένδυσαν κάποια λεφτά, αλλά σίγουρα εξασφάλισαν κι ένα βολικότερο τρέξιμο. “Για κάθε αθλητή το πρώτο εμπόδιο , είναι να τολμήσει να βγει εκεί έξω, κι αυτό ξεκινάει από το μυαλό. Χρειάζεσαι τα κατάλληλα ρούχα και εφόδια για να βγάλεις εις πέρας το τρέξιμο –ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες”. Συμπληρώνει πως “το να είσαι ζεστός , να διατηρείς τη θερμοκρασία και την υγρασία του σώματος και να νιώθεις ασφαλής είναι πολύ σημαντικό και σε προστατεύει τόσο από τραυματισμούς ,όσο κι από νοσήματα”.

Ενεργοποίησε γλουτούς και τετρακέφαλο πριν από το τρέξιμο

Μέσα στην ημέρα βρίσκουμε τρόπους να τεμπελιάζουμε και θύματα της τεμπελιάς μας είναι κυρίως οι γλουτοί μας και τα πόδια μας, γενικότερα. Όσο να πεις, τα χέρια και το πάνω μέρος του σώματος τα γυμνάζουμε και τα ασκούμε περισσότερο. Η καθιστική ζωή έχει άμεσες επιπτώσεις στο κάτω μέρος του σώματος. Η Becs Gentry αναφέρει πως συνηθίζει πριν από το τρέξιμο να κάνει ορισμένα σετ για ζέσταμα , ώστε πριν αρχίσει το τρέξιμο τα πόδια να είναι ήδη ενεργοποιημένα. Είναι πολύ σημαντικό γιατί αρχίζοντας το τρέξιμο νιώθεις ήδη ότι το σώμα είναι έτοιμο. Ενώ αν είσαι αρχάριος, αν τρέχεις χωρίς καθοδήγηση και δεν κάνεις ζέσταμα, το τρέξιμο μάλλον θα είναι μία άσχημη εμπειρία.

10 βήματα μπρος και 10 επαναφορές πίσω, το ίδιο δεξιά και αριστερά , μπορούν να είναι μια καλή αρχή. Το ίδιο ισχύει και με τα squats. Η ίδια λέει πως το τρέξιμο κάποιες φορές μπορεί να σε ρίχνει και να σε πληγώνει, αλλά σε αποζημιώνει γνωρίζοντας πως είσαι πραγματικά δυναμικός και cool κάνοντάς το.

Κάνε speed sessions

Ακούγεται προβλέψιμο, αλλά αν θες να τρέξεις γρηγορότερα, απλά τρέξε γρηγορότερα. Στην αρχή θα νιώσεις ότι εξωθείς τον εαυτό σου στα άκρα και χάνεις τον έλεγχο της αναπνοής σου. Λογικό! Με συνεχόμενες επαναλήψεις και προσπάθεια σε εβδομαδιαία βάση, θα καταφέρεις να τρέχεις πολύ πιο γρήγορα με τον καιρό. Δοκίμασε 30 δευτερόλεπτα με την υψηλότερη απόδοση τρεξίματός σου και έπειτα δώσε στον εαυτό σου ένα λεπτό αποκατάστασης είτε με χαλαρό τζόκινγκ, είτε με περπάτημα. Επανάλαβε για 6 έως 10 φορές (ανάλογα με τις αντοχές σου). Πολύ σημαντικά είναι τα διαλείμματα τόσο κατά τη διάρκεια της εξάσκησης, όσο και μετά την προπόνηση. Άκου τις ανάγκες του σώματος σου, το σώμα σου ξέρει πότε θα σε σηκώσει να γυμναστείς, μη γίνεσαι ψυχαναγκαστικός με καθημερινές υπερβολές. Μία μέρα πάρε ρεπό και μείνε σπίτι με φίλους ή ταινίες, το αξίζεις! Προσπαθείς αύριο πάλι.

Δες ακόμαΠώς η yoga θα αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζεις την καθημερινότητα


featured photo: StyleCaster