Τι γίνεται όμως όταν δεν μπορούμε να διαθέσουμε το ποσό των 20 ή 25 ευρώ για την αγορά ενός βιβλίου; Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να αποκτήσουμε τα αγαπημένα μας βιβλία σε πολύ καλές τιμές ή και εντελώς δωρεάν.

ACF5A74

Τα παλαιοβιβλιοπωλεία

Αν και είναι αρκετά παρεξηγημένα στην Ελλάδα, δεν παύουν να αποτελούν θησαυρό για τους λάτρεις της λογοτεχνίας και όχι μόνο. Σε αυτά μπορείτε να βρείτε παλιά κυρίως βιβλία, ελληνικά και ξενόγλωσσα με μεγάλη θεματολογία αλλά και κάποιες εξαιρετικά σπάνιες εκδόσεις για τους πραγματικούς βιβλιοφάγους. Και όλα αυτά στις καλύτερες τιμές και σε ένα περιβάλλον που θυμίζει παλιά εποχή. Στην Αθήνα, μερικά πολύ αξιόλογα παλαιοπωλεία είναι το Κουλτούρα (Μαντζάρου 4, Κολωνάκι, τηλ: 2103636281, 2103634174), το Ερατώ (Θησείου 9, Μοναστηράκι, τηλ: 2103311991) και το Παλαιοπωλείο Νίκος Χρυσός (Χαριλάου Τρικούπη 63 και Δερβενίων 106 81, τηλ: 2103631821).

Τα βιβλιοπωλεία με μεταχειρισμένα βιβλία

Αυτά τα βιβλιοπωλεία ανανεώνουν διαρκώς τη συλλογή τους από δημοπρασίες, αγγελίες, ιδιώτες και πωλητές υπαίθριας αγοράς προσφέροντας στους πελάτες τους μια ποικιλία από κλασικά και σύγχρονα μεταχειρισμένα βιβλία στην καλύτερη δυνατή τιμή, ενώ κάποια από αυτά έχουν ξεχωριστό δωμάτιο προσφορών. Εδώ , επίσης, μπορείτε να βρείτε συλλεκτικές ή και εξαντλημένες εκδόσεις κάθε θεματολογίας, από φιλοσοφία μέχρι κόμικς και βιβλία τσέπης. Γιατί, λοιπόν, να μην υποκύψετε στη γοητεία ενός μεταχειρισμένου βιβλίου; Στην Αθήνα μπορείτε να επισκεφτείτε τα καταστήματα Second Hand Books (Ραγκαβή 53, Γκύζη, τηλ: 2106470895), Βιβλιοχαμός (Γενναδίου 5-7, τηλ: 2103824629), Ταμάρα Χιωτάκη (Νορμάνου 7, Μοναστηράκι, τηλ:  2103247835) και ΙΣΤΩΡ (Ιπποκράτους 156 ,Ζ. Πηγής 12-14 και Σόλωνος, τηλ:2106435762).

books1

Οι δανειστικές βιβλιοθήκες

Βεβαίως υπάρχουν πάντοτε οι δανειστικές βιβλιοθήκες στις οποίες έναντι ενός μικρού ποσού εγγραφής ή σε ορισμένες εντελώς δωρεάν μπορείτε να δανείζεστε τα βιβλία της αρεσκείας σας μέχρι και για δύο εβδομάδες με δυνατότητα ανανέωσης. Θα εκπλαγείτε με την ποικιλία που διαθέτουν. Αρκεί να αναζητήσετε την πιο κοντινή σας βιβλιοθήκη και όλα τα υπόλοιπα είναι εύκολα.

Οι ανταλλακτικές βιβλιοθήκες

Οι ανταλλακτικές βιβλιοθήκες άρχισαν να κάνουν δειλά δειλά τα βήματά τους στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια, παρόλο που πρόκειται για μια εξαιρετική ιδέα αν σκεφτούμε τα βιβλία που διαβάζουμε και μετά απλώς σκονίζονται στα ράφια μας. Γιατί λοιπόν να μην τα ανταλλάξουμε με άλλα που δεν έχουμε διαβάσει; Κάπως έτσι σκέφτηκαν και οι δημιουργοί της υπαίθριας ανταλλακτικής βιβλιοθήκης vivliothiki.org στην πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι και η ανταπόκριση του κόσμου τους δικαίωσε.

 books2

Τα bazaar βιβλίων

Διοργανώνονται συνήθως στα πλαίσια εορταστικών εκδηλώσεων, αλλά μπορείτε να τα βρείτε και άλλες μέρες του χρόνου αρκεί να ενημερωθείτε. Τα bazaar αποτελούν έναν μικρό παράδεισο για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του βιβλίου. Σε αυτά μπορείτε να βρείτε κλασικά και σύγχρονα βιβλία μιας ευρείας θεματολογίας από 1 ευρώ. Πρόταση για το Φεβρουάριο: το μεγάλο bazaar που θα λάβει χώρα από τις 5 μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου στον Πολυχώρο Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118, Αθήνα)με είσοδο ελεύθερη.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία

Για τους λάτρεις της τεχνολογίας υπάρχει πάντα η λύση των online βιβλίων. Ποικιλία βιβλίων  που προσφέρονται από εκδοτικούς οίκους ή τους ίδιους τους συγγραφείς εντελώς δωρεάν με ένα απλό κλικ στον υπολογιστή σας. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός είναι το site ebooks4greeks.gr όπου μπορείτε να δείτε συγκεντρωτικά τα site που προσφέρουν ηλεκτρονικά βιβλία.

Η τελική επιλογή είναι δική σας. Και να θυμάστε: Δεν θέλει κόπο, μόνο μερικές έξυπνες κινήσεις. Καλή ανάγνωση!