Είχες ακούσει ποτέ από κάποιον φίλο σου το πόσο δύσκολο είναι να χωρίσεις από μία μακροχρόνια σχέση; Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να το διαχειριστείς. Πόσο μάλλον αν είστε για τόσο καιρό μαζί που δεν θέλεις να πληγωθεί. Έρευνες έχουν δείξει πώς τα ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, όπως συμβαίνει και με ένα διαζύγιο. 

Όσο δύσκολο όμως κι αν είναι, δεν μπορείς να μένεις σε μία σχέση που δεν “πάει” πουθενά.

Παρακάτω θα βρεις 7 συμβουλές για να τερματίσεις μια μακροχρόνια σχέση:

Προετοιμάσου ψυχολογικά

Αφού κατάφερες να φτάσεις μέχρι εδώ, ετοίμασε όσα θες να πεις ώστε να μην παραλείψεις κάτι σημαντικό. Έπειτα, επίλεξε τον κατάλληλο χρόνο και τόπο για τη συζήτηση αυτή (για παράδειγμα, μια τέτοιου είδους συζήτηση δεν μπορεί να γίνει την ώρα που είστε έξω για φαγητό). Βέβαια, όσο άγχος και να έχεις, απόφυγε το να γίνει όλο αυτό μέσω τηλεφώνου ή μέσω μηνυμάτων.

Πάνω από όλα ειλικρίνεια

Δεν θες να πληγώσεις τον σύντροφό σου, αλλά πρέπει να είσαι άμεση ως προς τον λόγο που θέλεις να χωρίσετε. Σε καμία σχέση δεν υπάρχει αίσιο τέλος. Κάνε τον όμως να καταλάβει τι ακριβώς ήταν αυτό που έφερε τα πράγματα ως εδώ. Στην τελική αυτό θα ήθελες και εσύ από τον σύντροφο σου, αν τα πράγματα ήταν αλλιώς.

Δώσε του τα προσωπικά του αντικείμενα

Μια φίλη μου που χώρισε πρόσφατα, αν και δεν ζούσαν μαζί, είχε αφήσει πολλά πράγματα στο σπίτι του αγοριού της. Έναν μήνα μετά, τα πράγματα της ήταν ακόμη εκεί και αυτό της προκαλούσε άγχος. Όταν ξανασυναντήθηκαν, ήταν αμήχανοι. Μια τέτοια στιγμή είναι επώδυνη αλλά πρέπει να γίνεται χωρίς καθυστερήσεις. Μπορείς, βέβαια, να βρεις κάτι που σου ταιριάζει καλύτερα,  όπως το να τα παραλάβει κάποιος φίλος.

Μην κρύβεσαι

Πάρε το χρόνο σου. Αλλά μην ξεχνάς ότι όσο πιο σύντομα το πεις στους φίλους και στην οικογένειά σου, τόσο πιο εύκολο θα γίνει (επίσης, θα έχεις σε κάποιον να μιλήσεις για αυτό). Καλό θα ήταν να βρεις κάτι να πεις στους γνωστούς σου όταν σε ρωτάνε για αυτό και να μη βρεθείς σε δύσκολή θέση. Για παράδειγμα, “Δεν είμαστε μαζί πια, δυστυχώς δεν τα βρήκαμε”.

Πες τα πράγματα με το όνομά τους

Γράψε ένα γράμμα στον πρώην σου και έπειτα κάψ’το. Μίλησε με τις φίλες σου για ώρες. Ή συμβουλέψου κάποιον ειδικό. Ό,τι κι αν κάνεις είναι καλό να “κοιτάξεις” την κατάσταση κατάματα και όχι να την αποφεύγεις. 

Κόψε κάθε επαφή

Κάποιοι επιλέγουν να συνεχίσουν “ως φίλοι”, άλλοι πάλι θεωρούν πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Όπως και να ‘χει, τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να κρατήσετε επαφή. 

Μην ξεσπάς στον εαυτό σου

Ακόμη και αν ήταν δική σου ιδέα να χωρίσετε, δεν σημαίνει πως δεν έχεις πια αισθήματα. Μην κατηγορείς μόνο τον εαυτό σου. Δεν θεωρείσαι κακός άνθρωπος για αυτό που έκανες. Κάνε τα πάντα για να είσαι ευτυχισμένη, ακόμη και αν αυτό επιτυγχάνεται με το να μείνεις μόνη σου, είτε κάνοντας ταξίδια με φίλους… είτε με ένα παγωτό.

Πηγή: mydomaine.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου Featured image: Elite Daily