“Τι είναι η ψυχή; Για ποιο λόγο συμπεριφερόμαστε με τον Χ ή Ψ τρόπο; Νιώθω μια παρατεταμένη στεναχώρια, μάλλον κάτι πρέπει να κάνω και να το αντιμετωπίσω… Τον τελευταίο καιρό το άγχος με κυριεύει συνεχώς, αισθάνομαι ότι με καταβάλει και δε μπορώ να λειτουργήσω, σίγουρα δεν πρέπει να το αφήσω έτσι αυτό… Δεν είμαι καλά ψυχολογικά και το έχω ρίξει στο φαγητό, σίγουρα πρέπει να δω τι μου συμβαίνει και να αφήσω αυτή την κακιά συνήθεια…”. Μόλις διάβασες λίγες από τις αφορμές οι οποίες ωθούν ένα άτομο στο να ψάξει έναν ψυχολόγο. Μπορεί τα πράγματα να θεωρούνται απλά και με το που αισθανθείς κάτι το οποίο είναι περίεργο, δυσάρεστο, δυσλειτουργικό να αποφασίσεις να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου θεραπευτή για να το αλλάξεις.

Τίθεται όμως το εξής ερώτημα: Είναι όλοι οι θεραπευτές κατάλληλοι;

Θα μπορέσουν όντως να σε κατανοήσουν και να σε βοηθήσουν ή στο τέλος θα συνειδητοποιήσεις ότι έχασες χρόνο και χρήμα; Ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να πληροί ο θεραπευτής σου ώστε να μπορέσεις να τον εμπιστευθείς και να του αποκαλύψεις αυτό που είσαι ή αυτό που σε βασανίζει; Ερωτήματα που απασχολούν αρκετό κόσμο, ο οποίος έχει μεν αποφασίσει να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία όμως δυσκολεύεται να επιλέξει θεραπευτή. Πάμε λοιπόν να ξεδιαλύνουμε μαζί την κατάσταση και να δούμε το πώς μπορούμε να βρούμε έναν ικανό, ταιριαστό και κατάλληλο ψυχολόγο.

Έρευνα

Σχεδόν όλοι εμείς οι ψυχολόγοι έχουμε μπει στην ψηφιακή εποχή διατηρώντας επαγγελματικές σελίδες. Συνεπώς μία μικρή έρευνα για τα πτυχία και τις εξειδικεύσεις καθώς και μία ματιά στο βιογραφικό του θεραπευτή θα δώσει μια σαφή εικόνα για το ποιος είναι και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει.

Ζήτα μια διερευνητική συνεδρία

Πολύ πιθανό, μετά από αυτή τη συνεδρία να είσαι σε θέση να κρίνεις το κατά πόσο μπορείς να βοηθηθείς από το συγκεκριμένο επαγγελματία. Ένιωσες άνετα όταν μιλούσες; Σου αφιέρωσε ικανό και αρκετό χρόνο; Έδειξε κατανόηση για τη συναισθηματική σου κατάσταση; Σε ενέπνευσε; Αν η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι καταφατική τότε ενδεχομένως να έχεις κάνει τη σωστή επιλογή.

Μη ντραπείς να ρωτήσεις πράγματα για το βιογραφικό, την εξέλιξη και την επαγγελματική σταδιοδρομία του ψυχολόγου

Ένας skillful επαγγελματίας ψυχικής υγείας είναι αυτός που αφενός δε σταματάει ποτέ να εκπαιδεύεται και να παρακολουθεί σεμινάρια, αφετέρου έχει ολοκληρώσει ή είναι ήδη σε διαδικασία ψυχοθεραπείας ή ανάλυσης για τον εαυτό του. Αν παρατηρήσεις λιτότητα ή στασιμότητα στο βιογραφικό ή εάν δεν έχει δοκιμάσει ο ίδιος να κάνει ψυχοθεραπεία τότε αυτό είναι το σημαντικότερο καμπανάκι για εσένα. Απλά προσπέρασέ τον-ην.

4 μύθοι για την ψυχοθεραπεία που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις
LITTLEBLACKBOOTS

Παρατήρησε τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της συνεδρίας

Είναι καλός και ενεργητικός ακροατής; Καμιά φορά το να ακούς είναι πιο δύσκολο και απαιτεί μεγαλύτερη δεξιοτεχνία από το να μιλάς. Αν ο θεραπευτής είναι πολύ κατευθυντικός ή παρεμβατικός ή αρέσκεται στο να μιλάει πολύ και να έχει πάντα τον πρώτο ρόλο στη θεραπεία τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά.

Να θυμάσαι ότι δεν ψάχνεις για κάποιον φίλο/κολλητό απλά για να λες τον πόνο σου και τα προβλήματά σου

Ψάχνεις έναν άνθρωπο οποίος θα γίνει συνοδοιπόρος στην πορεία προς την αυτοβελτίωση και την αυτοπραγμάτωσή σου. Είναι μεν σημαντικό να αισθάνεσαι άνετα κατά τη διάρκεια της θεραπείας, υπάρχουν όμως και κάποια όρια (χρονικά και διαπροσωπικά) τα οποία όταν τηρούνται είναι προς όφελος και των δυο σας.

Επαναλαμβάνουμε: Δεν ψάχνεις για φίλο. Ακόμα όμως και αν ο θεραπευτής σταματήσει την επαγγελματική του στάση και υιοθετήσει φιλική ή άλλου είδους προσέγγιση τότε το καμπανάκι για εσένα ξαναχτυπάει!

Συμπερασματικά: Το να επισκεφθείς έναν ψυχολόγο και να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία θεωρείται ηρωική και γενναία πράξη. Τίποτα όμως δε χαρίζεται, αλλά ούτε και γίνεται στην τύχη. Ψάξε, ερεύνησε, δοκίμασε και μόλις βρεις το άτομο που σου ταιριάζει και που σε εμπνέει ξεκίνα το ομορφότερο προσωπικό ταξίδι!

Το κείμενο επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Γεροντίδης, ψυχολόγος με ειδίκευση στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική θεραπεία.

featured image: MyDomaine