Θα ακούσεις πολλούς ανθρώπους εκεί έξω να δηλώνουν πως οι σχέσεις τους με τους γονείς τους είναι τέλειες. Πρέπει να ξέρεις πως για να φτάσουν αυτή την “τελειότητα”, έχουν στρογγυλέψει πολλές γωνίες. Έχουν δώσει πολλές μάχες: κάποιες τις κέρδισαν και κάποιες άλλες όχι. Όπως και να έχει το, στοίχημα “σχέσεις με γονείς” είναι μια πρόκληση. Έχει σημασία για εσένα να είσαι αποδεκτή από εκείνους και να έχεις την -έστω κρυφή- έγκρισή τους για τις επιλογές σου.

Ακόμα και αν οι σχέσεις σας κρέμονται από μια κλωστή αυτή τη στιγμή, η κατανόηση είναι ένα από τα πιο βασικά όπλα που χρειάζεσαι.

Βρείτε τα κοινά στοιχεία που σας συνδέουν

Μπορεί να νιώθεις ότι πολλά σας χωρίζουν αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, εσύ και οι γονείς σου κυριολεκτικά αναπτυχθήκατε μαζί. Τους είδες να εξελίσσονται με τα χρόνια και έμαθες τις συνήθειές τους. Κάποιες από αυτές τις μετέδωσαν και σε εσένα. Ναι, όλα αυτά τα “ο μπαμπάς μου μού έμαθε να μαγειρεύω” και “η μαμά μου με έκανε να αγαπήσω τη λογοτεχνία” μπορούν να γίνουν κοινός τόπος για να καταλάβετε πως όσα σας χωρίζουν είναι λιγότερα από όλα αυτά που σας ενώνουν.

Διαφωνείτε και αυτό είναι ΟΚ

Το γεγονός ότι είστε οικογένεια δε σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνείτε σε όλα. Γενικά, ο ρόλος αυτής της μικρής “πυρηνικής” κοινωνίας που έχετε δημιουργήσει, είναι να σε βοηθήσει να δέχεσαι και να αγαπάς την πολυφωνία. Είναι ΟΚ να διαφωνείτε και το να προσπαθείς να επιχειρηματολογείς συνεχώς για τη γνώμη σου δεν είναι απαραίτητο. Κάποιες φορές το “ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε” είναι προτιμότερο.

Μην αποζητάς συνεχώς την έγκρισή τους

Ναι, το να τους κάνεις περήφανους είναι κάτι που σε ικανοποιεί. Και αυτό είναι κατανοητό. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να έχεις πάντα την έγκρισή τους. Πολλές φορές, εσύ θα κάνεις τις επιλογές σου και εκείνοι απλά… θα διαφωνούν. Και αυτό είναι ΟΚ.

Χρησιμοποίησε το χιούμορ

Μέσα σε όλες τις διαφωνίες για την πολιτική, το μέλλον σου και το αν θα κάνεις οικογένεια και παιδιά, χρειάζεσαι κάτι να διαλύει τους καπνούς της έντασης. Το όπλο που ψάχνεις είναι το χιούμορ. Και πίστεψέ με, είναι πολύ αποτελεσματικό.

Αποδέξου τους για αυτό που είναι

Οι σχέσεις μας με τους γονείς μας αρχίζουν να βελτιώνονται από τη στιγμή που συνειδητοποιούμε ότι είναι άνθρωποι. Ακριβώς όπως όλοι οι άλλοι. Όταν, λοιπόν, καταλάβεις πώς διαμορφώθηκαν, πώς μεγάλωσαν, πώς έμαθαν να σκέφτονται, τι κατάφεραν και αν εξελίχθηκαν, μετά έχεις ακόμα ένα task. Το να τους δεχτείς. Όπως είναι. Και να τους δεχτείς για όλες αυτές τις ποιότητές τους.

Μην αναμοχλεύεις παλιότερες τριβές

Εσύ και οι γονείς σου έχετε περάσει πολλά. Μέχρι να βρείτε τις ισορροπίες σας, οι σχέσεις σας ήταν roller coaster. Εφόσον, όμως, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προχωρήσατε, οι πληγές επουλώθηκαν και τα όπλα μπήκαν στις θήκες τους, ποιος ο λόγος να συνεχίζετε να τα θυμάστε όλα αυτά; Καλύτερα να επικεντρωθείτε -εσύ και εκείνοι- σε ένα καλύτερο μέλλον. Με μεγαλύτερο χώρο έκφρασης και περισσότερο διάλογο.

Μάθε πότε πρέπει να διασφαλίσεις την ηρεμία σου

Το να έχεις “τέλειες σχέσεις” με τους γονείς σου είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Οι εντάσεις είναι δεδομένες. Και πολλές φορές, η προσπάθεια να τις καταλαγιάσεις, δημιουργεί ακόμα περισσότερες εντάσεις. Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να ξέρεις πότε χρειάζεται να απομακρυνθείς. Πότε χρειάζεσαι τον χρόνο σου να ηρεμήσεις και να μπορέσεις να λύσεις το ζήτημα με ψυχραιμία.

Αναγνώρισε όσα έχουν κάνει για εσένα

Είσαι πια μεγάλο κορίτσι, ξέρεις τον εαυτό σου, εξελίσσεσαι και μαθαίνεις. Και τα μισά από αυτά έχουν συμβεί χάρη στους γονείς σου. ΟΚ, αν σου ζητούσαμε να αραδιάσεις συναισθήματα που σου προκαλούν η μητέρα και ο πατέρας σου, θα έλεγες διάφορα. Ωστόσο, το βασικότερο όλων είναι η ευγνωμοσύνη. Αυτό θα ήταν πολύ καλό να το ξέρουν. Και θαυματουργό από μόνο του.

Δες ακόμα:

Μήπως ήρθε η ώρα να δεις τη σχέση σου με τους γονείς σου διαφορετικά;


featured image: Pexels / rawpixel.com