Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ανοίξει ένα μπουκάλι κρασί είτε με την παρέα μας είτε μόνοι μας και δεν το έχουμε απολαύσει μέχρι την τελευταία του σταγόνα. Τι πρέπει να κάνουμε όμως για να διατηρήσουμε την ποιότητα του κρασιού μετά το άνοιγμά του; Φυσικά υπάρχουν πολλά εργαλεία για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο, όμως εμείς είμαστε εδώ για να σου δώσουμε απλές συμβουλές, απο τους ειδικούς.

1. Χαμήλωσε την θερμοκρασία του

Ένα καλό τρικ πριν αφαιρέσεις τον φελλό είναι να ρίξεις την θερμοκρασία του κρασιού. Δεν έχει σημασία αν είναι λευκό ή κόκκινο, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι πριν το ανοίξεις να το βάλεις στο ψυγείο για να παγώσει αρκετά. Με τον τρόπο αυτό οι χημικές ζυμώσεις, όπως η οξείδωση, γίνονται πιο αργά απο οτι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν το κρασί είναι κόκκινο, αφού έχεις ρίξει την θερμοκρασία του, άφησε το να επανέλθει στα φυσιολογικά ώστε να βρει πάλι τα γευστικά χαρακτηριστικά και τα αρώματα του.

2. Απόφυγε την επαφή με το φως και το οξυγόνο

Η επαφή με το φως δεν βοηθά το κρασί να διατηρηθεί. Πιο συγκεκριμένα τα λευκά κρασιά και τα ελαφριά κόκκινα έχουν την τάση να είναι πιο ευαίσθητα στο φως και το οξυγόνο. Καλό λοιπόν θα ήταν να μεταφέρεις το κρασί που έχει μείνει σε μικρότερα μπουκαλάκια έτσι ώστε ο αέρας μέσα σε αυτά να καταλαμβάνει λιγότερο χώρο.

3. Φύλαξέ το στην σωστή θέση

Η σωστή θέση για να φυλάξεις το ανοιγμένο μπουκάλι είναι η οριζόντια. Με αυτό τον τρόπο ο χώρος μέσα στο μπουκάλι, ο οποίος έχει πάρει αέρα είναι μικρότερος. Έτσι μειώνεται η επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο και το κρασί μπορεί να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση έως και 2 εβδομάδες στο ψυγείο.

4. Απόφυγε τις μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας

Το να αλλάζεις απότομα την θερμοκρασία του κρασιού σίγουρα δεν είναι κάτι που θα το διατηρήσει. Το κρασί καταστρέφεται και χάνει τα αρώματά του αν περνάει απο την θερμοκρασία του ψυγείου κατευθείαν στην ζέστη. Κλείσε με τον φελλό και αποθήκευσε σε δροσερό μέρος σε όρθια θέση και όταν θέλεις να το ανοίξεις άφησέ το να εναρμονιστεί σταδιακά με την θερμοκρασία του περιβάλλοντα χώρου.

5. Μην τα αποθηκεύεις κοντά σε πηγές θερμότητας

Τα θερμαντικά σώματα ή συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα είναι ένας παράγοντας που δεν βοηθά το κρασί να συντηρηθεί σωστά. Καλό είναι λοιπόν να μην το κρατάς στην κουζίνα, ακόμη κι αν διαθέτει ράφια με τις ειδικές σχάρες για τη φύλαξη κρασιών καθώς η υγρασία και η ζέστη που δημιουργούν οι ηλεκτρικές συσκευές θα καταστρέψουν την ποιότητα του κρασιού.

Διάλεξε το αγαπημένο σου κρασί από την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων – Greek Wine Cellars