Η μάσκα είναι η τελευταία τάση, αν μπορείς να την αποκαλέσεις έτσι. Είναι πολύ σημαντικό να τη διατηρείς καθαρή, προστατεύοντας τόσο εσένα όσο και τους γύρω σου αφού η μάσκα μειώνει το ρίσκο να μεταδοθούν σταγονίδια σου σε άλλους. Και το αντίστροφο.

Εδώ και μερικούς μήνες, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική από τη στιγμή που βγαίνεις από το σπίτι σου. Η καθημερινότητα έχει αλλάξει και εσύ είσαι ανάμεσα σε μία στοίβα από μάσκες που χρειάζονται συνεχώς πλύσιμο. Η αλήθεια είναι πως αυτό μπορεί να σου ακούγεται βαρετό αλλά στην πραγματικότητα, το να απολυμαίνεις τη μάσκα σου μετά από κάθε χρήση της είναι πολύ σημαντικό. Έρευνες δείχνουν πως μόνο το 32% των ατόμων πλένει τις  επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες μετά από κάθε χρήση ενώ το 56% φοράει πάνω από μία φορά τις χειρουργικές μάσκες.

Υπάρχουν λοιπόν 3 βασικά σημεία που πρέπει αν προσέξεις όσον αφορά τη χρήση της μάσκας:

  • Να τη φοράς σωστά, χωρίς να την ανεβοκατεβάζεις κάθε φορά που συναντάς κάποιο γνωστό σου στο σούπερ μάρκετ.
  • Όπως πλένεις τα χέρια σου όταν επιστρέφεις σπίτι, έτσι πρέπει να καθαρίζεις και τη μάσκα σου.
  • Καλό είναι επίσης, για να είσαι άνετη, να έχεις 2-3 μάσκες  έτσι ώστε να τις εναλλάσσεις κάθε φορά που κάποια θα είναι για πλύσιμο/στέγνωμα

Για το πλύσιμο της μάσκας:

Εκτός από το πλυντήριο, όπου μπορείς να την πλύνεις μεμονωμένα ή και μαζί με άλλα χρώματα, μπορείς να την πλύνεις στο χέρι.

Με τον παραδοσιακό τρόπο, γέμισε μία λεκάνη με πολύ ζεστό νερό, βάλε λίγο απορρυπαντικό και ξεκίνα να κάνεις ένα είδους scrub στο ύφασμα της μάσκας. Έπειτα, ξέπλυνε καλά με κρύο νερό και άφησε τη να στεγνώσει. Μόλις έχει στεγνώσει, σιδέρωσε τη κι από τις δύο πλευρές.

Όσον αφορά το πού αποθηκεύεις τη μάσκα σου, μετά από κάθε χρήση, μην αφήνεις τις μάσκες σου στην τσάντα σου. Όσο βολικό κι αν είναι, δεν είναι υγιεινό. Εκεί μπορεί να “απορροφήσει” μικρόβια που έχουν μείνει. Καλύτερα λοιπόν, να έχεις μία ειδική θήκη μάσκας όπου θα μπορείς να την τοποθετείς απολυμαίνοντας την.

Λύσεις υπάρχουν. Η υγεία αλλά και η υγιεινή προέχουν και μπορείς να τις διατηρήσεις αν φροντίσεις για αυτές.

featured photo: Pexels.com/@shvetsa