Υποκατάστατα και στη φιλία ή απλά φιλία με προϋποθέσεις. Η άγαρμπη στιγμή που ξέρεις πως τα πράγματα έχουν τερματίσει πολύ για να το πιάσετε από εκεί που το αφήσατε. Αλλά απ’ την άλλη σου λείπουν τόσο πολύ αυτοί οι φίλοι που θέλεις να γυρίσεις πίσω. Θέλεις έστω να προσπαθήσεις γιατί νιώθεις πως αυτά που σας έδεσαν είναι πιο δυνατά απ’ αυτά που σας έκαναν να ακολουθήσετε άλλους δρόμους.

Η αλήθεια είναι πως οι ζεσταμένες σχέσεις δεν μπορούν εύκολα να γυρίσουν στο σημείο που της άφησες. Να γίνει ο κολλητός σου και πάλι κολλητός και μαζί να φτιάχνετε πρόγραμμα για διακοπές/σκ/μαραθωνίους Netflix κλπ. Να γυρίσει η καθημερινότητα και πάλι στη θέση της και οι κολλητοί  σου στη δική τους. Οι πιθανότητες επιτυχίας δεν είναι πολλές. Γιατί ακόμα κι αν βάλουν και οι δυο πλευρές νερό στο κρασί τους, το πιθανότερο σενάριο θα είναι μια «χλιαρή φιλία». Οι κολλητοί που δεν μπορούν να χαθούν, αλλά είναι δύσκολο να είναι και πάλι κολλητοί.

Σε κάποιες σχέσεις το παλεύεις για τον εξαγνισμό. Γιατί σκέφτεσαι πως καλύτερα να φάω τα μούτρα μου παρά ν αναρωτιέμαι μια ζωή τι θα γινόταν αν είχα τολμήσει. Στη φιλία τολμάς για το συναίσθημα. Για τους ανθρώπους ( αυτούς τους λίγους) που τους νιώθεις κάτι παραπάνω από δικούς σου. Γιατί σκέφτεσαι (έστω και ρομαντικά πολύ) πως μπορούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να καταφέρετε να γεράσετε όλοι μαζί. Να γίνετε σαν τους πρωταγωνιστές από το «Λόγω Τιμής» και να περιγράφετε τις ιστορίες της νεανικής σας τρέλας στα εγγόνια σας.

Ναι μην το ψάχνεις στη φιλία ρίχνεις τα μούτρα σου γιατί σου λείπουν τα δικά τους. Γιατί πόσες φορές στη ζωή θα βρεις αληθινούς φίλους; Και γιατί αν δεν παλέψεις για κάθε τι αληθινό άνθρωπο που πέρασε από το δρόμο σου, τότε για τι θα παλέψεις. Γιατί από τον έναν έρωτα πας εύκολα στο επόμενο, αλλά με τους φίλους δεν είναι το ίδιο. Γι αυτό τόλμησε πριν να είναι αργά.

Τόλμησε να κανονίσεις μια συνάντηση

Από αυτές που δεν έχει σημασία αν η συζήτηση θα είναι γύρω από τον καιρό ή τις τάσεις στα μαγιό για αυτό το καλοκαίρι. Αλλά στόχο θα έχει να έρθετε απέναντι. Να δείτε live αν υπάρχει κάτι ακόμα για να σώσετε. Η αν τα νίκησε όλα ο εγωισμός. Αυτός δε φταίει άλλωστε για όλα; Είπες, είπα, ξαναείπες, θύμωσα δεν το συζητήσαμε και φτάσαμε στο σήμερα. Και όσο σκέφτομαι πόσο χρόνο έχω περάσει μαζί σου, πόσους χωρισμούς, ξενύχτια. Καταλήγω πως πολύ φασαρία για το τίποτα. Πως ίσως καμιά φορά πρέπει να παίρνεις τη τσάντα σου και να χτυπάς απλά το κουδούνι. Τουλάχιστον αν δεν ανοίξει η πόρτα, εσύ θα ξέρεις πως τη χτύπησες.

Τόλμησε να ζητήσεις μια περίληψη για όλα όσα έχεις χάσει

Όσο ο θυμός κρατούσε τις πλάτες σας γυρισμένες, τα γεγονότα έτρεχαν. Κάποιος κολλητός μπορεί να χώρισε, άλλη να έκανε παιδί και άλλη απλά να αλλάζει δουλειά. Ότι κι αν έχει συμβεί εσύ το έχεις χάσει και οφείλεις αν μη τι άλλο να ζητήσεις μια ενημέρωση. Να δείξεις ένα ενδιαφέρον για τις αλλαγές που γίνονται στις ζωές τους όσο κινείστε αντίθετα. Αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πόσο πολύ ή λίγο άλλαξαν οι ρόλοι τους στη ζωή σου. Ή αν έχουν τη διάθεση να σε εντάξουν και πάλι σ αυτήν.

Μην σκαλίσεις το παρελθόν

Αν όλα πάνε καλά ως εδώ. Και αρχίσετε να έχετε μια κάποια επικοινωνία. Τότε πρόσεξε μην κάνεις κάποια αναφορά στο τι σας έφερε ως εδώ. Ξέρεις από αυτές τις heart attack στιγμές που νιώθεις πως κάνεις κατάθεση ψυχής. Ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που πετυχαίνεις είναι να επαναφέρεις στην επιφάνεια άσχημα συναισθήματα. Να θυμίσεις το «γιατί» μαλώσατε/χαθήκατε/ξεκόψατε/ και να χαλάσεις το κλίμα επανένωσης που προσπαθεί να δημιουργηθεί.

Πρότεινε εξόδους/ κοινές δραστηριότητες και γενικότερα πράγματα που θα σας φέρουν κοντά

Μέχρι να καταλάβεις αν θα πάρεις και πρωταγωνιστικό ρόλο ή θα κάνεις γκεστ στη ζωή τους θα πάρει καιρό. Αλλά μέχρι τότε θα πάρεις μάστερ στις προτάσεις. Θα γίνεις αυτή που θα προτείνει από ορειβασία μέχρι σούσι και από Νetflix μέχρι jenga.

Στον αντίποδα τώρα αυτής της προσπάθειας δεν υπάρχει κανείς που να σου εγγυηθεί πως θα πάρεις πίσω ότι έχασες. Πως  θα ανοίξουν την αγκαλιά τους και θα χωθείς εκεί μέσα σαν άσωτη κόρη. Μπορεί να σε δεχτούν ως απλή φίλη αλλά όχι ως την καλύτερή τους φίλη. Μπορεί και εσυ να δεις πως πλέον τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν ίδια.

Και τότε απλά θα έχεις να αποφασίσεις αν το λιγότερο από τα πάντα στη φιλία μπορεί να είναι αρκετό. Αν το «απλοί φίλοι» μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σου ή αν σε πληγώνει περισσότερο ως επιλογή. Καμία διαδρομή δεν είναι δεδομένη. Όταν όμως πρόκειται για διαδρομή πλάι σε καλούς φίλους θα είναι πάντα πολύτιμη. Ακόμα και αν δεν καταφέρετε να τη φτάσετε ως το τέλος. *