Αν το να φροντίζεις τα φυτά σε γλάστρες ήταν εύκολο, θα το έκαναν όλοι, σωστά; Όχι. Το να φροντίσεις τα φυτά στο μπαλκόνι σου δεν είναι τόσο δύσκολο όσο πιστεύεις. Ειδικά αν έχεις τη σωστή βάση. Μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε και να δημιουργήσει το πιο όμορφο, πράσινο, inspiring μπαλκόνι στον κόσμο.

Το καλό με τα εξωτερικά φυτά είναι ότι απλά τα βάζεις στη σωστή θέση και τα φροντίζεις με το σωστό τρόπο ανάλογα με την εποχή. Διάβασε τα παρακάτω έξι tips και γίνε η καλύτερη σε αυτό, χωρίς να χρειαστεί να γίνεις κάποιου είδους guru της κηπουρικής.

Επίλεξε δροσερές, ελαφριές γλάστρες

Όταν ο ήλιος κυριολεκτικά ψήνει τα πάντα, αυτό σημαίνει ότι υπερθερμαίνει και τα φύλα, το χώμα και τις ρίζες των φυτών σου. Αν επιλέξεις μια σκούρα, μεταλλική γλάστρα, παίρνεις το ρίσκο να υπερζεσταίνονται τα φυτά σου. Οι γλάστρες σε light χρώματα, με αρκετό πάχος θα τα βοηθήσει να μη ζεσταθούν πολύ. Όσον αφορά τα υλικά, οι γλάστρες από terra-cotta ή οι πήλινες, μπορεί να φαίνονται όμορφες, αλλά δεν είναι ό,τι καλύτερο. Αντικατάστησέ τες με άλλες από ρητίνη, υαλοβάμβακα ή πολυαιθυλένιο.

Γλάστρα που φαίνεται ξηρή, δε θα ζήσει για πολύ

Φρόντισε οι γλάστρες των εξωτερικών φυτών σου να έχουν τρύπες, αλλά και ένα πιατάκι από κάτω για να μη λερώνεται το μπαλκόνι σου. Φρόντισε να είναι υγρό το πιατάκι, να έχει πάντα λίγο νερό κάτω κάτω.

Home Art Mania

Διάλεξε το κατάλληλο χώμα

Αγόρασε χώμα σε σακούλα από κάποιο φυτώριο για τα φυτά σου, γιατί το να πάρεις χώμα από τον κήπο (το δικό σου ή του γείτονα) δεν είναι η καλύτερη λύση. Φρόντισε το χώμα αυτό να είναι κατάλληλο για φυτά εξωτερικού χώρου, ώστε να είναι ελαφρύ και να επιτρέπει στα φυτά να αναπνέουν και να αφήνει το νερό να φτάνει μέχρι τις ρίζες τους.

Να τα λιπαίνεις συχνά

Ακόμα και αν το χώμα που χρησιμοποίησες έχει μέσα λίπασμα, είναι σημαντικό να ρίχνεις λίγο ακόμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα στις γλάστρες σου. Δε χρειάζεται να ψάξεις πολύ, απλά προμηθεύσου ένα κατάλληλο για φυτά εξωτερικού χώρου σε γλάστρα.

Περιποιήσου τα συχνά

Ξεκίνησε από το να τριμμάρεις τα ξεραμένα ανθάκια στο φυτό. Αυτό βοηθάει το φυτό να αναπτυχθεί. Αν το φυτό σου αναπτυχθεί προς μια κατεύθυνση που δε θέλεις, κλάδεψε το ελαφρώς για να του δώσεις το σχήμα που θέλεις. Μην κόβεις ποτέ πάνω από το ένα τρίτο του φυτού.

Πότιζε τα όσο χρειάζεται

Όσο ο καιρός ζεσταίνει, ίσως χρειαστεί να τα ποτίζεις και κάθε μέρα. Αν έχεις δύσκολα φυτά, όπως βασιλικός ας πούμε, θα χρειαστεί να ψάξεις κάποια πιο εξειδικευμένα tips. Έχε στο μυαλό σου ότι ακόμα και τα παχύφυτα δεν θα είναι πολύ χαρούμενα αν μείνουν αρκετές μέρες χωρίς νερό μες στη ζέστη. Ένας καλός τρόπος να καταλάβεις πότε είναι η σωστή στιγμή να ποτίσεις είναι να βάλεις το δάχτυλο σου στο χώμα και να τσεκάρεις αν είναι στεγνό. Αν πιο κάτω νιώσεις το χώμα υγρό, καλύτερα να περιμένεις ακόμα μια μέρα.


featured image: MyDomaine