Κάποτε λογαριασμό είχαμε μόνο στην τράπεζα, πλέον έχουμε σε όλο το ίντερνετ. Γι’ αυτό το λόγο κάπως θα πρέπει να τους ασφαλίζουμε, μιας και αν παραβιαστεί πχ. το e-mail (το οποίο μπορεί να  είναι δηλωμένο σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα ή ακόμα χειρότερα και στους τραπεζικούς λογαριασμούς e-banking) η πρόσβαση στα δικά μας προσωπικά δεδομένα ανοίγεται διάπλατα!  Σ’ αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στους λογαριασμούς e-mail.

  • Σε οποιονδήποτε πλέον πάροχο για να φτιάξεις email κατά την εγγραφή θα σου ζητηθεί ο αριθμός του κινητού σου το οποίο αποτελεί την πρώτη δικλείδα ασφαλείας.
  • Επιπροσθέτως θα σου ζητηθεί ένας δεύτερος λογαριασμός email ανάκτησης σε περίπτωση όπου δε μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση σ’ αυτόν.

Αφότου φτιάξεις τον λογαριασμό μπορείς να προσθέσεις το επονομαζόμενο «Επαλήθευση σε δύο βήματα» όπως:

  • Ειδοποίηση μέσω email ή και στο κινητό σου αν μπείς ή κάποιος άλλος προσπαθήσει να μπεί από «ξένο» υπολογιστή! Ο πάροχος του email αποθηκεύει την ip από την οποία μπήκες πρώτη φορά (πχ του σπιτιού σου) και την θεωρεί «έμπιστη» από οποιαδήποτε άλλη συσκευή (κινητό pc κλπ) αν προσπαθήσεις να συνδεθείς θα σου ζητήσει κάποια εξτρά βήματα ασφαλείας! Αυτό μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τον πάροχο .
  • Επαλήθευση μέσω κινητού. Αφότου έχεις βάλει user id και password έρχεται μια ειδοποίηση στο κινητό ότι κάποιος προσπαθεί να συνδεθεί! Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να απαντήσεις στο αν όντως προσπαθείς να συνδεθείς (απαιτεί κλείδωμα του τηλεφώνου με κάποιο κωδικό ή μοτίβο ή αισθητήρα αποτυπώματος προκειμένου να διασφαλιστεί πως εσύ ο ίδιος ξεκλειδώνεις το κινητό σου!)
  • Επαλήθευση μέσω sms ή φωνητικό μήνυμα. Παρεμφερές με το από πάνω βήμα με τη διαφορά πως σου έρχεται ένας δεύτερος κωδικός επαλήθευσης είτε φωνητικά είτε με μήνυμα όπου πρέπει να τον γράψεις.
  • Επαλήθευση μέσω Εφεδρικών κωδικών. O πάροχος σου δημιουργεί Online κάποιους εκτυπώσιμους κωδικούς που τους έχεις μαζί σου και ισχύουν για τις επόμενες 10 ή και παραπάνω φορές που θα κάνεις log in στο email σου.
  • Επαλήθευση μέσω εφαρμογής. Κάποιοι πάροχοι πχ (gmail) σου παρέχουν μια εφαρμογή δωρεάν η οποία είναι συνδεδεμένη με τον λογαριασμό σου ακόμα και όταν το κινητό βρίσκεται εκτός σύνδεσης (χωρίς ίντερνετ) έτσι αφότου βάλεις το user id σου και το password η εφαρμογή θα δημιουργήσει έναν κωδικό τον οποίο θα πρέπει να τον καταχωρήσεις και αυτόν! Αλλιώς η πρόσβαση είναι αδύνατη.
  • Επαλήθευση μέσω email ανάκτησης. Αυτή η λύση προϋποθέτει πως για κάποιο λόγο δεν μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση στο λογαριασμό σου οπότε συνδέεσαι στο άλλο σου email και εκεί σου αποστέλλεται email επανάκτησης.

Όπως και να χει ζούμε σε μία εποχή που το 80% της πληροφορίας που μπορεί να γνωρίζει ή να κατέχει ένας άνθρωπος βρίσκεται  online! Δε νομίζεις πως θα πρέπει να αφιερώνεις λίγο παραπάνω από το χρόνο σου για να το διασφαλίζεις όσο καλύτερα μπορείς;