Το να πας διακοπές είναι κάτι που λίγοι μπορούν να καταλάβουν. Αφενός γιατί στη δουλειά σου νομίζουν πως θα σε βρουν σε περίπτωση που χρειαστούν κάτι, και αφετέρου γιατί έχεις να πας χαλαρές διακοπές από όταν ήσουν 10.

Φέτος το καλοκαίρι λοιπόν, πήρα τη μεγάλη απόφαση να πάω στην Ικαρία, ένα μέρος όπου το σήμα μπάζει. Η αλήθεια βέβαια είναι πως αυτό ήταν κάτι που δεν ήξερα πριν φτάσω στο νησί. Σε αυτό το σημείο, πριν συνεχίσω στις παρακάτω οδηγίες, θέλω να καταλάβεις τι με ώθησε στο σημείο να συντάξω έναν οδηγό επιβίωσης για τις διακοπές χωρίς σήμα. Το ότι αυτές οι διακοπές μου, ήταν οικογενειακές.

0a1a5bc8dc49c7b8812e3aab11ffdc08

Μίλα με τους διπλανούς σου

Όσο περίεργο και να σου φαίνεται, είναι ωραίο να μην έχεις τι να πεις με την παρέα σου. Είναι ωραίο να λέτε απλώς άκυρες βλακείες γιατί τα έχετε πει όλα και είστε όλη μέρα μαζί. Και είναι και ακόμη πιο ωραίο να συνειδητοποιείς πως η οικογένειά σου δεν είναι και τόσο κακή παρέα τελικά. Όταν δηλαδή είστε εκτός σπιτιού. Όλοι ευχαριστημένοι. Και δεν γκρινιάζει κανείς. Σπάνιο, μα όχι απίθανο.

Προσπάθησε να προπονηθείς στις άβολες στιγμές από τις οποίες δε θα σε βγάζει πάντα το κινητό σου.

Στην παρέα/οικογένεια που περιγράφω από πάνω θα έρθουν και οι άβολες στιγμές. Εκείνες που θα σε ρωτήσουν ‘τι παίζει τώρα;’ Και θα παραπονεθούν ‘μα δε μας λες ποτέ και μετά μας έρχεται κεραμίδα’. Όχι επειδή δεν ήξεραν, μα επειδή ποτέ δεν θα τους αρέσει. Σε άλλη εκδοχή, η στιγμή που περιμένεις τους άλλους στο κοντινότερο καφέ να ξυπνήσουν ή να γυρίσουν από το κοντινό μαγαζί. Θα αναγκαστείς να κοιτάξεις γύρω σου, να πεις μια καλημέρα παραπάνω και ίσως να ανοίξεις και κανένα βιβλίο.

Βγάλε φωτογραφίες για εσένα

Η τίμια στιγμή που θα βγάλεις την φωτογραφία και δεν θα μπορείς να την ανεβάσεις στα σόσιαλ. Την αποκαλώ τίμια γιατί η φωτογραφία θα σου μείνει έτσι ώστε να θυμάσαι εσύ (και μόνο εσύ) πως έμοιαζε εκείνη η παραλία με τα καταγάλανα νερά. Η παραλία που τελικά δεν ήταν όσο ωραία θα δείχνει αργότερα, μέσα από τον φακό. Τουλάχιστον έτσι, δεν θα έχεις εξαπατήσει κανέναν άλλον εκτός από εσένα. Αν αυτό δεν είναι τίμιο, τότε τι;

Τις φωτογραφίες που θα φτιάξεις στο Instagram για να τις ανεβάσεις όταν βρεις σήμα

Βέβαια, αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμη. Θα κρατήσει μέχρι να βρεις σήμα (ή wifi) και να ανεβάσεις τις φωτογραφίες που έφτιαχνες τόση ώρα στο Instagram. Ακόμη και αν γράψεις ‘#nofilter’. Τι εννοείς δεν ανέφερα ποτέ πρίν το ότι τις φτιάχνεις όσο δεν έχεις σήμα;

Πάρε επιτέλους απόφαση πως υπάρχουν και στιγμές που απλώς δεν είσαι διαθέσιμη για τη δουλειά σου.

Αυτό είναι κάτι που λίγοι καταλαβαίνουν όταν είσαι alert σε κάθε τι που θα σου ζητήσουν. Και φταις εσύ γι’αυτό. Όμως να μην μετανιώνεις, γιατί στην τελική αυτό είναι κάτι που σε κάνει να ξεχωρίζεις στον εργασιακό σου χώρο και κάνει τους γύρω σου να εκτιμούν εσένα και τη δουλειά σου ένα τσακ περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, όταν είσαι διακοπές, ωφείλεις (στον εαυτό σου) να χαλαρώσεις. Να ηρεμήσεις και να ενημερώσεις πως αυτή τη βδομάδα απλώς δεν θα είσαι διαθέσιμη. Είτε έχεις σήμα, είτε όχι.

Και απλώς χαλάρωσε.

Καλησπέρα. Αυτό είναι κάτι που λίγοι καταφέρνουμε να κάνουμε όταν ξαφνικά βλέπουμε στην οθόνη του κινητού μας ‘no service’. Θέλεις το ότι σκεφτόμαστε το ότι θα μας χρειαστούν στη δουλειά ΤΩΡΑ (γιατί είμαστε και λίγο γκαντέμιδες); Θέλεις το ότι πιστεύουμε πως ο γκόμενος που γνωρίσαμε τα Χριστούγεννα και δεν μας ξανάστειλε θα στείλει ΤΩΡΑ; Θέλεις το ότι το αγόρι μας θα νομίζει ότι τον απατάμε και έχουμε κλείσει το κινητό (της υπερβολής) ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ; Ότι και να είναι, αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του θα γίνουν όλα τα παραπάνω ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΣΗΜΑ. Ή που θα το πάρεις απόφαση, ή που θα χαλαρώσεις. Και οι δύο επιλογές είναι δεκτές, αφού είναι ίδιες.