Stocksy_txpc640e7abwfW000_Small_542039-800x399

Θα σου πω το συνηθέστερο: Αφού βγουν και τα αποτέλεσματα των Πανελληνίων με έναν σχεδόν μαγικό τρόπο οι γύρω σου παύουν να σου επισημαίνουν τι περιμένουν από σένα και γίνεται αυτονόητο ότι εσύ θα πρέπει να βρεις τι θα κάνεις με κάθε case της ζωής σου. Σα να σου λένε ‘’εμείς σε μεγαλώσαμε, κολύμπα μόνος σου τώρα’’. Αλλά θα σου πω και το άλλο σύνηθες: 25χρονους που έχουν αρπάξει την ζωή από τα μαλλιά, αλλά και 40άρηδες που δεν ξέρουν ποιοι είναι και που πάνε.

Τελικά ίσως δεν μπαίνουμε όλοι στην ίδια ηλικία στην ενήλικη ζωή, ακόμα και εαν έχει γονείς παιδοψυχολόγους. Ο κάθε νεοεισαχθής έχει δικούς του χρόνους. Και έτσι ανακατεμένοι, με λάθος αριθμούς ηλικίας σε σχέση με τις συμπεριφορές, πορευόμαστε όλοι μαζί και αλληλοπαιδευόμαστε (άλλο άρθρο αυτό)

Διάλεξα τα πέντε πιο βάρβαρα χαρακτηριστικά της ώριμης ζωής και σου παρουσιάζω τις πιθανές τους λύσεις. 

  1. 1. Να είσαι ετοιμοπόλεμος

Μεγάλο θέμα οι εναλλακτικές στη ζωή. Να μπορείς να εντοπίζεις γρήγορα το πρόβλημα και να είσαι φαστ φοργουορντ μουβινγκ περσον. Το μυστικό εδώ είναι να μπορείς να κάνεις το σωστό φόκους, να μη σε επηρεάζει κάποια αντίστοιχη άσχημη παλιά εμπειρία και να έχεις αποτινάξει λίγο τον φόβο για το τι θα γίνει εαν πάει λάθος η απόφαση που θα πάρεις πάνω στην κρίση της κατάστασης. Γενικά σ αυτό το χαρακτηριστικό του ενήλικα είναι αναγκαία η διετής τουλάχιστον ψυχανάλυση ή να έχεις μεγαλώσει από γονείς παιδοψυχολόγους. Η φράση που πρέπει να σου επαναλαμβάνεις είναι: Ακόμα και αν όλα πάνε στραβά θα πρέπει να παραμείνω ψύχραιμος και να περάσω στο δεύτερο σχέδιο (που θα πρέπει ήδη να έχεις έτοιμο).

  1. Να μπορείς να διαχειριστείς την επικοινωνία σου μέσω email

Σαν ενήλικας το email σου περιλαμβάνει περισσότερα πράγματα για σπουδές και δουλειά και λιγότερα newsletters απο αγαπημένα sites. Σ αυτό το σημείο μπορεί να λάβεις παράπονα ή να σου ζητηθούν επεξηγήσεις. Η πίστα δυσκολεύει εαν είσαι υπεύθυνος κάποιας ομάδας ανθρώπων και θα πρέπει να απαντήσεις εκ μέρους τους και να δικαιολογηθείς για λάθη άλλων.

Θα πρέπει να μπορείς να διατηρήσεις την ηρεμία σου, να είσαι ευγενικός και να χρησιμοποίησεις τον γραπτό λόγο σωστά για να μην παρερμηνευτείς. Πολλές ικανότητες μαζεμένες.   

  1. Ο σωστός προγραμματισμός

Ο άνθρωπος μετά τα 20 του βρίσκεται μπροστά σε περισσότερες υποχρέωσεις και καλείται να μπορεί να βάλει τις σωστές προτεραιότητες. Υπάρχουν οι άνθρωποι που κάνουν λίστες και αρέσκονται να σβήνουν με τικ τις δουλειές τους και υπάρχουν και άνθρωποι που δεν ξέρουν αν έχουν στυλό στο σπίτι τους. Η αλήθεια είναι πως το να μπορείς να έχεις τον έλεγχο της καθημερινότητας σου (όσο μπορείς) είναι πραγματικά ένα βαρβάτο στοιχείο ενός ώριμου ανθρώπου. Αν είσαι παιδί παιδοψυχολόγου εδώ θα θα χρειαστείς τον γονιό για μη νιώθεις ενοχές όταν χάνεις τα deadlines όταν χάνεις τα ποτά με τους φίλους σου για να μη χάσεις τα deadlines σου.

  1. Η σωστή μαγειρική

Εδώ είναι ένα κομμάτι που δεν θα παίξει μεγάλο ρόλο η επιστήμονας μάνα. Εδώ περισσότερο θα χρειαστείς μια μάνα απο την Πόλη ή μια μάνα σεφ. Στην δική μου περίπτωση το βιβλίο συνταγών από το πατρικό μου ήταν η λύση. Δοκίμασα πολλές συνταγές, απέτυχα πολλές φορές, περήφανα πια ξέρω να κάνω μπεσαμέλ σπιτική. Το να μπορείς να τηγανίσεις αυγά ή να ξέρεις ποια είναι η ακριβής χρήση της κουτάλας (για σούπα ή ζωμό) μπορεί και να σου σώσει την ζωή μια μέρα.

  1. Να είσαι υπεύθυνος

Δεν υπάρχει χρόνος για ανασφάλειες. Δεν υπάρχει χρόνος για να ξεγελάς τον εαυτό σου. Οπως δεν υπάρχει και χρόνος και να πληγώνεις ανθρώπους με τις επιλογές σου. Μετά από κάποια ηλίκια θα πρέπει να μπορείς να στηρίζεις αυτά που λες, θα πρέπει να μπορείς να προτείνεις λύσεις, θα πρέπει να μπορείς να φέρεις εις πέρας κάτι που ανέλαβες. Όταν είσαι νέος και άπειρος σημασία έχει να γνωρίζεις κόσμο, νέα μαγαζιά, να διασκεδάζεις. Οταν είσαι πια σε ηλικία που θα πρέπει να είσαι πια έμπειρος τότε έχουν σημασία όλα τα παραπάνω συν ένα: Να μπορείς να είσαι ο σωστός και υπεύθυνος εαυτός σου σε κάθε κατάσταση. Ο έξυπνος άνθρωπος λένε, ξαπλώνει κάθε βράδυ και μέχρι να ξυπνήσει έχει μάθει από τα λάθη της προηγούμενης μέρας. Αρα πρέπει να είσαι και εξυπνος. Υπεύθυνος και έξυπνος. Ακούγεται βαρύ.

  1. Να ελέγχεις τα οικονομικά σου

Το δύσκολο κομμάτι της ενηλικίωσης. Να έχεις δικά σου λεφτά. Σ αυτό το σημείο πρέπει να είσαι και έξυπνος και υπεύθυνος και ετοιμοπόλεμος και εαν είσαι και λίγο όμορφος τότε στείλε μας email να σε παρουσιάσουμε στο site. H αποταμίευση δεν θα αναφερθεί γιατί πλέον αποτέλει αστείο, αλλά θα αναφερθεί το να μπορείς να ελέγξεις πόσα ποτά θα πιεις μέσα σε μια εβδομάδα ώστε να μπορείς να πληρώσεις τα κοινόχρηστα χωρίς να ψάχνεις για ξεχασμένα λεφτά.

Το ζητούμενο δεν είναι να είσαι ένας αυστηρός, ορθολογιστής ενήλικας που δεν χαλάρωνει ποτέ. Το ζητούμενο είναι να είσαι αυτός ο ‘’μεγάλος’’ που ονειρεύτηκες μικρός. Εαν είσαι έστω και λίγο κοντά στο προφίλ του ενήλικα που θαύμαζες μικρός, τότε είσαι σε καλό δρόμο!