Ωραίος ο τίτλος ε;. Αν είχα προσθέσει «….σε έξι μήνες» θα το πάταγες; Αν σου έλεγα «χωρίς να φάω ούτε μια φέτα ψωμί»; Πιστεύω όχι.

Θα σου πω τη δίαιτα, αλλά θα ξεκινήσω λέγοντας ότι η δίαιτα είναι μόνο το μέσον να επιτύχεις το σκοπό σου, το πιο σημαντικό είναι να πάρεις απόφαση ότι ξεκινάς ένα project. Χωρίς μεγαλεπήβολες δηλώσεις, χωρίς να το ανακοινώνεις στο σύμπαν, χωρίς να γεμίζεις τον εαυτό σου τύψεις. Απλώς ακολουθείς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα σε οδηγήσει σε ένα συγκεκριμένο στόχο. Είναι τόσο απλό. Μια αλλαγή πορείας.

tumblr_static_tumblr_static_81whkri6fpwcgo0swggkwkw84_640

Εγώ διάλεξα τη dukan. Την επέλεξα γιατί μου φάνηκε πιο απλό να αποκλείεις μεγάλες ομάδες τροφίμων παρά να πρέπει να μετράω ποσότητες. Αλλά αυτό ισχύει για εμένα.

Θα σου πρότεινα να μην ξεκινήσεις με τη σκέψη «εγώ ποτέ δε θα μπορούσα να ….(μην πίνω καφέ, να μην τρώω γλυκά, να μην πίνω αλκοόλ)» ούτε λέγοντας «λίγες χαρές έχω στη ζωή μου, θα τις κόψω κι αυτές;» γιατί όλα αυτά δεν ισχύουν. Πήρες μια απόφαση, ότι θέλεις να αδυνατίσεις για τους δικούς σου λόγους, άρα θα ακολουθήσεις τα βήματα προς την επιτυχία με καθαρό μυαλό και άδειο από κολλήματα. Φυσικά και μπορείς χωρίς καφέ, και χωρίς γλυκό και χωρίς αλκοόλ. Γενικά όλα τα μπορείς. Το να μη θες είναι μια άλλη υπόθεση. Άρα: ξεκίνα με καθαρό μυαλό, κάνε αναζήτηση στις γνωστές δίαιτες ή καλύτερα πήγαινε σε κάποιο διαιτολόγο.

Η δίαιτα dukan βασίζεται στην πρόσληψη πρωτεΐνης και ελάχιστου υδατάνθρακα και λίπους. Τη μια μέρα επιτρέπονται μόνο οι πρωτεΐνες: κρέας, ψάρι, γάλα, τυρί, γιαούρτι, αυγό κλπ και τη δεύτερη επιτρέπονται οι πρωτεΐνες και λαχανικά. Βασική προσθήκη στη διατροφή σου είναι η βρώμη. Μπορείς να τη διαβάσεις αναλυτικά στο βιβλίο που έχει γραφτεί.

Για να μη βαρεθείς μπορείς να αναζητήσεις συνταγές dukan, υπάρχουν πάρα πολλές στο διαδίκτυο, και θα σου κάνει τρομερή εντύπωση το πόσα πολλά πράγματα μπορείς να φτιάξεις με αυτά που επιτρέπονται (πχ επιτρέπεται το κακάο, οπότε υπάρχουν πολλά γλυκά που μπορείς να κατασκευάσεις). Για όποιον βαριέται υπάρχουν και έτοιμα σκευάσματα με βρώμη, τα οποία βοηθάνε πολύ στις δύσκολες στιγμές. Προσωπικά, όποτε ήθελα να χαλάσω τη δίαιτα τη χαλούσα με αυτά που επιτρέπονται.

Απαγορεύονται τα φρούτα, τα ζυμαρικά, το ψωμί, τα γλυκά και το αλκοόλ.

Αν με πείραζε που δεν έπινα; Την πρώτη εβδομάδα ναι, με πείραζε. Μετά το συνήθισα και κατάφερα και διακοπές να πάω χωρίς να τη χαλάσω. Για τα γλυκά βρήκα λύσεις όπως πχ το frozen yogurt ένα γλυκό με κρέμα και ζελέ, για το φαγητό βρήκα το καλύτερο σουβλάκι κοτόπουλου και έμαθα κάποιες καινούριες συνταγές, τις ημέρες που μπορούσα να τρώω λαχανικά έφτιαχνα πλούσιες ομελέτες με ασπράδια (υπάρχει έτοιμο προϊόν στο εμπόριο που περιέχει μόνο ασπράδια). Το μειονέκτημα αυτής της δίαιτας είναι το πολύ κρέας, οπότε καλό είναι το κρέας να είναι βασικά λευκό ( κοτόπουλο και γαλοπούλα σε πολλές παραλλαγές ).

Επιπρόσθετα περπατούσα πολύ. Από τον πέμπτο μήνα και μετά, όταν άρχισα να πλησιάζω πολύ στο στόχο μου, άρχισα και TRX , εκεί ήταν που όλο το σύστημα «έδεσε» και το σώμα μου μεταμορφώθηκε. Αφού έφτασα το στόχο μου άρχισα σιγά σιγά να προσθέτω τροφές στη διατροφή μου κρατώντας τον κανόνα της μιας μέρας πρωτεΐνης, καθώς αυτή η μια μέρα σε βοηθά να ισορροπήσεις από κάθε υπερβολή που τυχόν έχεις κάνει μέσα στην εβδομάδα.

fitness-diet-aesthetic-green-favim-com-4132287

Πάρε λοιπόν μια βαθειά ανάσα, μη φρικάρεις και δες το ψύχραιμα. Είναι σίγουρο ότι στο τέλος της προσπάθειας θα νιώθεις ότι δεν ήταν τόσο δύσκολο όσο νόμιζες. Και αν το κέρδος που θα έχεις από το χάσιμο των κιλών είναι απλά η τόνωση της αυτοπεποίθησης σου και μικρότερο νούμερο στα ρούχα σου, μην ξεχνάς ότι μια δίαιτα μπορεί απλά να σε κάνει να χάσεις 10 κιλά, δεν αλλάζει τίποτα στο χαρακτήρα και στα προτερήματα σου . Σιγουρέψου ότι το χρειάζεσαι και δεν είναι στο μυαλό σου, κάντο για τους σωστούς λόγους και με θετική διάθεση.

Καλή επιτυχία