Είναι μια μέρα την οποία περιμένεις και για την οποία έχεις προσπαθήσει πολύ. Όμως, καταλήγει σε πολλές περιπτώσεις να είναι μια από τις πιο τρομακτικές μιας, αφού δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις. Πώς θα είναι οι συνάδελφοί σου; Πώς θα είναι το κλίμα στο γραφείο; Ποιο θα είναι το αντικείμενό σου; Αυτές είναι μερικές από τις σκέψεις που κάνεις, κάτι που μπορεί να σου δημιουργήσει τρομερό άγχος το οποίο μπορείς να μετριάσεις (να εξαφανίσεις λίγο δύσκολο) κάνοντας κάποια πράγματα την προηγούμενη μέρα. Πράγματα που θα σου δώσουν την αίσθηση ότι είσαι όσο προετοιμασμένη πρέπει για την πρώτη μέρα στη δουλειά.

1. Βρες τα ρούχα που θα φορέσεις

Και εννοείται δοκίμασέ τα για να σιγουρευτείς ότι είναι εντάξει, ειδικά αν έχεις καιρό να τα βάλεις. Δεν θέλεις να έρθεις αντιμέτωπη με τρύπα στο καλσόν, με ένα κουμπί που λείπει ή ένα παντελόνι που δεν κουμπώνει. Πρόκειται για ένα hack γνωστό από τότε που πήγαινες σχολείο, το οποίο μπορεί να σου γλυτώσει πολύτιμο χρόνο το πρωί. Επιπλέον, θα μπορέσεις να πειραματιστείς με το τι αξεσουάρ θα συνδυάσεις, όπως τσάντα, παπούτσια ή/και κοσμήματα. Φαντάζεσαι να έπρεπε να τα κάνεις όλα αυτά το πρωί;

2. Οργάνωσε την τσάντα σου

Και πάρε μαζί σου ό,τι χρειάζεσαι. Σίγουρα ένα σημειωματάριο και ένα στυλό θα σου είναι απαραίτητα. Μιας και θα χρειαστεί να κρατήσεις σημειώσεις για πολλά πράγματα, ειδικά τις πρώτες μέρες. Ένα σνακ για την ώρα που η πείνα θα χτυπήσει την πόρτα, αλλά δεν θα νιώθεις άνετα να ζητήσεις λίγη ώρα off για να πας μέχρι το φούρνο. Προσωπικά έγγραφα μπορεί να σου χρειαστούν τον πρώτο καιρό. Και τέλος, πάρε κάτι δικό σου για το γραφείο σου, ώστε να νιώσεις οικεία στον χώρο.

3. Κάνε τη διαδρομή από το σπίτι σου μέχρι τη δουλειά

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός καλού υπαλλήλου, που είναι ανάμεσα σε αυτά που κάνουν μια καλή πρώτη εντύπωση, είναι η συνέπεια. Επομένως το να αργήσεις την πρώτη μέρα στη δουλειά δεν είναι μια καλή αρχή. Κάνε λοιπόν τη διαδρομή από το σπίτι σου μέχρι τη δουλειά, χρησιμοποιώντας το μέσο που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις και την επομένη. Μάθε τον δρόμο και μην αμελήσεις να συνυπολογίσεις τον παράγοντα καθυστέρηση (κίνηση, καθυστερήσεις μέσων μαζικής μεταφοράς) που μπορεί να σε βγάλει από τον προγραμματισμό πολύ εύκολα. Αν πας με το αυτοκίνητο φρόντισε να έχει αποθέματα καυσίμου ενώ αν χρησιμοποιήσεις μετρό, φρόντισε να έχεις φορτισμένη κάρτα.

4. Κάνε μια έρευνα για την εταιρία και τη θέση σου στο Google

Η θέση σου μπορεί να απαιτεί να πάρεις το laptop σου μαζί ή ένα συγκεκριμένο outfit. Έλεγξε το ωράριο για να είσαι εκεί εγκαίρως και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εταιρία προκειμένου να νιώθεις όσο πιο έτοιμη γίνεται. Ψάξε (αν δε το έχεις ήδη κάνει) την ιστορία της εταιρίας, τα οικονομικά στοιχεία, τις νέες επενδύσεις και νέα της. Πληροφορίες που θα σε κάνουν να φαίνεσαι ενημερωμένη και με ενδιαφέρον για αυτή τη δουλειά που μόλις ξεκινάς.

5. Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου

Αφού έχεις κάνει όλα αυτά, ήρθε η ώρα να περιποιηθείς λίγο τον εαυτό σου. Κουράστηκες, αγχώθηκες και προσπάθησες για να έχεις αυτό το αποτέλεσμα. Οπότε το ελάχιστο που μπορείς να κάνεις είναι λίγο pampering στον εαυτό σου, πριν κοιμηθείς. Κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, φάε το φαγητό που σου αρέσει, πήγαινε στο κομμωτήριο ή κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου.

Καλή σου αρχή!

Δες ακόμα:
5 μύθοι για την καριέρα που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις
5 σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάσαι όταν ψάχνεις για δουλειά
Πώς να διαχειριστείς έναν τοξικό εργοδότη

featured image: MyDomaine