Οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου από το Πρωϊνό άστρο «μια κίνηση του τρυφερού χεριού σου έσβησε με μιας όλο το μαύρο” θέτουν τον τόνο για τη φετινή θεματική του προγράμματος του θεάτρου τέχνης Κάρολος Κουν.

Το ελληνικό κείμενο κυριαρχεί στις φετινές παραστάσεις είτε με πρωτότυπα έργα, είτε με κείμενα που εμπνέονται από ιστορικοκοινωνικά γεγονότα ή από το έργο και τη ζωή ξένων και Ελλήνων δημιουργών. Παρουσιάζονται νέα έργα των: Ηρώς Μπέζου, Λένας Κιτσοπούλου, Γιάννη Καλαβριανού, Γιώργου Μπλάνα, Γιώργου Βαλαή, Ιόλης Ανδρεάδη – Άρη Ασπρούλη, Βασίλη Μαυρογεωργίου. Ταυτόχρονα το κλασικό κείμενο εκπροσωπείται από τρία εμβληματικά έργα των Σαίξπηρ, Ανούιγ και Ξενόπουλου.

Στη Φρυνίχου συναντάμε μόνο ελληνικά κείμενα και παραστάσεις με έντονο το μουσικό στοιχείο.

«Ο Ποπολάρος», του Γρηγορίου Ξενόπουλου

Για πρώτη φορά ανεβαίνει η θεατρική διασκευή του διηγήματος με ζωντανή μουσική από την Ομάδα ΟΠΕΡΑ σε σκηνοθεσία-μουσική του Θοδωρή Αμπαζή. Πρωταγωνιστούν οι: Γιάννης Καράμπαμπας, Ιφιγένεια Καραμήτρου, Παντελής Δεντάκης, Μαρία Παρασύρη, Νίκος Αλεξίου Πρεμιέρα 14 Οκτωβρίου. Εισιτήρια και πληροφορίες παράστασης εδώ.

«Στην οδό Φρυνίχου»

Το Θέατρο Τέχνης φιλοξενεί για πρώτη φορά το Θοδωρή Βουτσικάκη σε μια μουσική παράσταση που ανθολογεί η Λίνα Νικολακοπούλου. «Στην οδό Φρυνίχου» το τραγούδι πρωταγωνιστεί και ζεσταίνει τα σώματα μας σε έναν ιστορικό και ηλεκτρισμένο θεατρικό χώρο. Πρεμιέρα 15 Νοεμβρίου.

«Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα»

Ένα νέο έργο με αφορμή τη νουβέλα «Μίχαελ Κόλχαας» του Χάινριχ Φον Κλάιστ σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού από την ομάδα Sforaris. Πρεμιέρα 13 Δεκεμβρίου.

“Cry”

Μετάκληση του άπαιχτου στην Ελλάδα έργου της “Cry”, σε παραγωγή του Théâtre Saint-Gervais και της Compagnie Bleu en Haut Bleu en Bas (Γενεύη) και σε σκηνοθεσία της Λένας Κιτσοπούλου και δραματουργικής επεξεργασίας της Άννας Λεμονάκη. Πρεμιέρα 5 Ιανουαρίου.

«Παράξενη κοπέλα», Γιώργου Μπλάνα

Ένα πρωτότυπο «ρεμπέτικο μιούζικαλ» με αφορμή τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και με έμπνευση τη ζωή και το έργο της Μαρίκας Νίνου. Σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη και μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Πρεμιέρα 14 Ιανουαρίου.

«Δράκος», Γιώργου Βαλαή

Mια μεταγραφή αποσπασμάτων και αναφορών από την ομώνυμη ταινία, το σύμπαν του βιβλίου 2666 του Roberto Bolaño και την έκρηξη του κινήματος #MeToo. Πρεμιέρα 28 Φεβρουαρίου.

«Μοτέλ», Βασίλη Μαυρογεωργίου

Το πρώτο έργο πάνω στο θεματικό κύκλο «Η βία παντού», που θα απασχολήσει θεατρικούς συγγραφείς στους οποίους το Θέατρο Τέχνης ανέθεσε να δημιουργήσουν έργα για τη φετινή και την επόμενη σεζόν. Πρεμιέρα 4 Μαρτίου.

Το Υπόγειο με τέσσερις διαφορετικές παραγωγές κλασικών ξένων και σύγχρονων ελληνικών κειμένων απευθύνεται φέτος και σε ένα νεότερο ηλικιακά κοινό.

«Οι Ναυαγοί», Ηρώς Μπέζου

Το πρώτο έργο της Ηρώς Μπέζου για τρία πρόσωπα, τρεις δυνατές ερμηνείες των Σοφία Κόκκαλη, Γιάννο Περλέγκα και Μιχάλη Τιτόπουλο. Πρεμιέρα 18 Οκτωβρίου. Εισιτήρια και πληροφορίες παράστασης εδώ.

«Μακμπέθ», Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Μια νέα προσέγγιση του σκοτεινού αριστουργήματος του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία του Θανάση Δόβρη από την ομάδα « Εν τώ άμα». Πρεμιέρα 4 Νοεμβρίου.

«Αντιγόνη», Ζαν Ανούιγ

Μετά το επιτυχημένο «Ρίτερ, Ντένε, Βος», η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί ένα από τα ωραιότερα κείμενα που γράφτηκαν ποτέ για την εξουσία. Πρεμιέρα 4 Φεβρουαρίου.

«Κόκκαλο», Ιόλης Ανδρεάδη & Άρη Ασπρούλη

Mια ποιητική γκραν γκινιόλ τελετουργία βασισμένη στη ζωή και το έργο του Αντονέν Αρτώ από τον πολιτιστικό οργανισμό «Ρέον». Πρεμιέρα 14 Φεβρουαρίου.

Παιδική Σκηνή

«Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα»

Μια νέα διασκευή- θεατρική προσαρμογή του γνωστού παραμυθιού «Τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Το έργο θα διατίθεται και σε audio εκδοχή σε διασκευή-ραδιοσκηνοθεσία Εύας Στυλάντερ και μουσική Κωνσταντίνου Ευστρατίου. Στην audio εκδοχή, τους ρόλους ερμηνεύουν νέοι ηθοποιοί-σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης. Διαδικτυακή πρεμιέρα audio παράστασης: 1η Νοεμβρίου

Ψηφιακές Παραστάσεις

Το Θέατρο Τέχνης συνεχίζει με την υποστήριξη του ΥΠΟΟΑ τις διαδικτυακές δράσεις που εγκαινίασε κατά την περίοδο της καραντίνας, μέσα από παραγωγές που σχεδιάζονται αποκλειστικά ή ειδικά για διαδικτυακή χρήση.

Η παράσταση «Το Γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου», που έκανε πρεμιέρα στο ιστορικό γεφύρι της Άρτας τον Ιούλιο 2021 στο πλαίσιο της διοργάνωσης του ΥΠΟΟΑ «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», θα παρουσιαστεί σε audio μορφή. Σε ραδιοσκηνοθεσία και μουσική του Θοδωρή Αμπαζή, ερμηνεύουν οι: Κατερίνα Λυπηρίδου, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Θοδωρής Σκυφτούλης, Αμαλία Τσεκούρα. Διαδικτυακή Πρεμιέρα: 25 Νοεμβρίου, ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Την ίδια μέρα θα κάνει διαδικτυακή πρεμιέρα και η αποκλειστικά web παράσταση «Η δική της επανάσταση» (κείμενο-σκηνοθεσία Μαριάννα Κάλμπαρη) που δίνει φωνή στις θαρραλέες γυναίκες που έγραψαν και σκηνοθέτησαν θέατρο στα χρόνια της Επανάστασης. Διαδικτυακή Πρεμιέρα: 25 Νοεμβρίου, ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Το ψηφιακό ρεπερτόριο θα συμπεριλάβει, επίσης, τα έργα που διακρίθηκαν στον web και audio διαγωνισμό που προκήρυξε το ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ τη σεζόν 2020-21 με θέμα «και τα στόματα εφωνάξαν όσα αισθάνετο η καρδιά».

Το φετινό πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης επιθυμεί να λειτουργήσει όπως η κίνηση ενός «τρυφερού χεριού» που θέλει να απαλύνει τον πόνο, να σβήσει το «μαύρο» που σκεπάζει τη ζωή μας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ενός χεριού που μας καλεί να το κρατήσουμε, να το σφίξουμε προκειμένου να βρεθούμε και πάλι όλοι μαζί. Από κοντά. Ζωντανά. Και να ονειρευτούμε τον κόσμο από εδώ κι εμπρός.

Το Θέατρο Τέχνης θα λειτουργήσει ως covid free χώρος. Για την είσοδο στον χώρο είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης τελευταίου εξαμήνου.