Το να φροντίζουμε τον εαυτό μας έχει μεγάλη αξία. Πολλές φορές όμως το παραβλέπουμε και το αγνοούμε. Κάνουμε τα βασικά με τα οποία πιστεύουμε πως μας φροντίζουμε, αλλά ξεχνάμε όλα όσα είναι πραγματικά σημαντικά. Το self-care είναι πολλά παραπάνω από το να φτιάχνουμε τα νύχια μας και να είμαστε περιποιημένες. Είναι πολλά παραπάνω από το να τρώμε σωστά και να κάνουμε γυμναστική. Πραγματικό self-care σημαίνει πως έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε τον εαυτό μας πάνω απ΄όλα και να κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για εμάς.

Self-care εν έτει 2020

Έχουμε μάθει να κάνουμε focus στους εξωτερικούς παράγοντες του self-care. Εννοείται πως και αυτοί είναι ιδιαίτερα σημαντικοί. Η κάθε μία έχεις τα δικά της self-care rituals. Μπορεί να είναι η καλή διατροφή ή γυμναστική. Μπορεί να είναι ο χρόνος που αφιερώνεται σε πράγματα που αγαπάμε πραγματικά. Self-care μπορεί να είναι το ραντεβού για μανικιού ή στο κομμωτήριο. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Το μόνο λάθος είναι όταν όλα γίνονται υπό πίεση, γεγονός που μας οδηγεί στο επόμενο κομμάτι του self-care.

Όλα ξεκινούν από το μέσα μας

Φροντίζω τον εαυτό μου σημαίνει πως έχω επαφή με τα συναισθήματά μου. Αντιλαμβάνομαι τι νιώθω και γιατί το νιώθω. Δεν κρίνω τον εαυτό μου και δεν είμαι αυστηρή μαζί του. Αντιθέτως, δείχνω συμπόνια και κατανόηση. Ξέρω να λέω όχι. Χωρίς δικαιολογίες και χωρίς εξηγήσεις. Σέβομαι τα όριά μου και δεν αφήνω κανέναν να με καταπιέσει.

Αυτή είναι μόνο η αρχή! Η κάθε γυναίκα πρέπει να βρει τα δικά της κουμπιά για να νιώθει καλά και χαρούμενη με τον εαυτό της. Όλα ξεκινούν από μέσα μας.

Το να διακόψεις μία μέρα τη σωστή διατροφή και να κάνεις μερικές ατασθαλίες δεν θα φέρει την καταστροφή. Αντιθέτως μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Το να μη βγεις με τις φίλες σου, επειδή προτιμάς να ξεκουραστείς, επίσης δεν είναι κακό. Δείχνει απλά πως σέβεσαι το σώμα σου και τα όρια σου.

Τι σημαίνει πραγματικό self-care, λοιπόν; Το πραγματικό self-care θα το καταφέρεις μόλις σταματήσεις να αγχώνεσαι με το να τα κάνεις όλα σωστά και ασχοληθείς περισσότερο με το να κάνεις ό,τι νιώθεις πως θα σου κάνει καλό.

Διάβασε ακόμα: Πότε έγινε το wellness ακόμα μια μορφή καταπίεσης;

featured image: Unsplash