Είναι γεγονός ότι ο χρόνος περνάει και εμείς πολύ συχνά ακολουθούμε την τρελή του πορεία, αντιμέτωποι με προκλήσεις και ευκαιρίες. Καθώς λοιπόν μεγαλώνουμε ερχόμαστε σε επαφή με ευχάριστες και μη αλλαγές, που συνθέτουν όχι μόνο τον χαρακτήρα μας, αλλά και τη συνολική μας διαδρομή.

Στις μεταβολές αυτές προστίθενται οι επαγγελματικές και οι προσωπικές μας σχέσεις, οι οποίες με τη σειρά τους εξελίσσονται με μια δυναμική που συνεχώς τροποποιείται.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι κάποια πράγματα που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο όσο μεγαλώνουμε. Ποια είναι όμως αυτά και πώς μπορούμε να τα κάνουμε πιο εύκολα; Παρακάτω θα βρεις όλες τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Αυτοφροντίδα

Η αυτοφροντίδα είναι ίσως το πιο βασικό θεμέλιο για μια ζωή γεμάτη ισορροπία και αρμονία. Δηλώνει την αγάπη που νιώθουμε για τον εαυτό μας και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι απαραίτητο να αποτελεί μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας. Καθώς μεγαλώνουμε όμως αναλαμβάνουμε ρόλους που δυσκολεύουν το ταξίδι μας προς αυτήν. Μαθαίνουμε να φροντίζουμε τους άλλους και ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι να δίνουμε χρόνο και φροντίδα σε εμάς τους ίδιους.

Αν ανήκεις και εσύ σε αυτήν την κατηγορία, έφτασε η ώρα να βάλεις τις ανάγκες σου στο πρώτο πλάνο. Στην περίπτωση δε που είσαι γονιός, τι θα έλεγες να αποχωριστείς για λίγο τον μικρό σου άγγελο και να αφιερώσεις ποιοτικό χρόνο σε ‘σένα; Εμείς λέμε ένα μεγάλο ναι, καθώς οι επιλογές για φύλαξη παιδιού στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές είναι πιο προσβάσιμες από ποτέ. Αξιοποίησε λοιπόν τις ελεύθερες αυτές ώρες, φρόντισε τον εαυτό σου και στη συνέχεια θα μπορείς να σταθείς δίπλα στο παιδί σου με περισσότερη διάθεση και χαρά.

Σχέσεις Οι σχέσεις, είτε προσωπικές, είτε επαγγελματικές, μπορεί να είναι πολύπλοκες σε κάθε ηλικία, αλλά όσο μεγαλώνουμε και μας γνωρίζουμε καλύτερα, αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις αντοχές μας και θέτουμε όρια και αποστάσεις. Επιπλέον οι καθημερινές απαιτήσεις και οι έντονοι ρυθμοί ζωής δημιουργούν σημαντικές δυσκολίες στην άνθηση μια επαφής, καθώς ο χρόνος μας είναι ιδιαίτερα περιορισμένος.

Στην περίπτωση λοιπόν που βιώνεις και εσύ μία αντίστοιχη δυσκολία και νιώθεις ότι δε δίνεις αρκετή ενέργεια στους αγαπημένους σου ανθρώπους, μην αφήσεις τη ρουτίνα να επηρεάσει τη σχέση σας. Αντιθέτως, φρόντισε να επικοινωνείς ουσιαστικά μαζί τους και να είσαι κοντά τους όταν το χρειάζονται. Μόνο τότε θα ζεις μια ισορροπημένη ζωή γεμάτη αγάπη.

Υγεία

Ένα από τα πράγματα που αλλάζει αισθητά καθώς τα χρόνια περνάνε είναι χωρίς καμία αμφιβολία η υγεία μας. Όσο λοιπόν μεγαλώνουμε, οι αντοχές μας μειώνονται και είμαστε πιο επιρρεπείς σε προβλήματα που δε μας άγγιζαν σε μικρότερες ηλικίες. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να προσέχουμε και να αναγνωρίζουμε τα καμπανάκια που κάποιες φορές χτυπάει ο οργανισμός μας.

Κλειδιά για μια καλή ζωή είναι αναμφισβήτητα η υγιεινή διατροφή και η άσκηση. Είναι απαραίτητο λοιπόν να διαμορφώσουμε το πρόγραμμά μας με τρόπο τέτοιο ώστε να κινούμαστε καθημερινά και να προσλαμβάνουμε θρεπτικά συστατικά. Αν δυσκολεύεσαι, μπορείς να αρχίσεις με μικρές αλλαγές, όπως είναι το περπάτημα, η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών κ.ά., και είμαστε σίγουροι ότι θα δεις γρήγορα την αλλαγή που τόσο αποζητάς.

Επαγγελματικά & Οικονομικά ζητήματα

Η ανάγκη για επαγγελματική εξέλιξη και οικονομική ευημερία ακολουθεί τους περισσότερους από εμάς, ειδικά όταν περνάμε τα ανέμελα φοιτητικά μας χρόνια. Όσο όμως μεγαλώνουμε και δημιουργούμε τη δική μας οικογένεια είναι χρήσιμο να επιτυγχάνεται ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικού χρόνου.

Παράλληλα όμως, η διαχείριση των οικονομικών υποχρεώσεων, όπως είναι οι λογαριασμοί, η οικογενειακή στήριξη και η αποταμίευση για το μέλλον, μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες και άγχη. Είναι απαραίτητο λοιπόν να λειτουργείς στρατηγικά και να κάνεις ενέργειες που θα ωφελήσουν εσένα και τους αγαπημένους σου.

Φτάνοντας στο τέλος, είδαμε κάποια από τα πράγματα που δυσκολεύουν καθώς μεγαλώνουμε. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάς ότι κάθε ηλικία έχει και τη δική της χάρη και με γνώμονα αυτό φρόντισε να απολαμβάνεις αυτές τις μικρές στιγμές που θα δημιουργήσουν αναμνήσεις μιας ζωής!