Νιώθεις ότι υπεραναλύεις τα πράγματα παραπάνω από όσο θα έπρεπε και κρίνεις τον εαυτό σου συνεχώς για τα λάθη του;

Όταν σκέφτεσαι κάτι συνεχώς αρνητικά και παραπάνω από όσο θα έπρεπε, προκαλείς αναστάτωση και στρες στον εαυτό σου και ορισμένες φορές συμβαίνει για ασήμαντους λόγους. Πώς θα το διορθώσεις; Παρακάτω σου έχω μερικές συμβουλές.

Απελευθέρωσε τις σκέψεις σου

Έκανες ένα λάθος και συνεχώς κρίνεις τον εαυτό σου αρνητικά; Έχεις κολλήσει στη σκέψη αυτή και δεν έχεις σταματήσει να την αναλύεις; Ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να κολλήσουμε σε μια αυτοκριτική σκέψη είναι επειδή πιστεύουμε ότι είναι πραγματικά αληθινή.

Αντί αυτού, μπορείς να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου πως είναι κάτι που πολύ απλά δημιουργεί ο εγκέφαλός σου και όχι ένα πραγματικό γεγονός. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσεις αυτή την ανούσια υπερανάλυση. Είναι καλό λοιπόν, να τα βλέπεις όλα όπως ακριβώς είναι και όχι να “φουσκώνεις” τα πράγματα. Άσε τις σκέψεις σου ελεύθερες, δες τες λογικά και παρατήρησε τες. Στρέψε αλλού το ενδιαφέρον σου εκείνη τη στιγμή, άκουσε μουσική, βγες έξω, δες έναν φίλο, ώστε να κάνει ένα διάλειμμα το μυαλό σου.

Εξασκήσου στην αυτοσυμπόνια

Τι θα έλεγες να γίνεις πιο ευγενική με τον εαυτό σου; Έκανες ένα ανθρώπινο λάθος αποδέξου το και προχώρα. Μίλα στον εαυτό σου και δώσε του αντικειμενικές συμβουλές. Κάνε την εξής ερώτηση. Τι θα έλεγες σε έναν φίλο σου εάν σου έλεγε αυτό το πρόβλημα; Όπως λοιπόν θα μιλούσες και σε εκείνον, μίλα έτσι και στον εαυτό σου. Αναγνώρισε ότι είσαι ένας άνθρωπος που κάνει λάθη και αυτό είναι φυσιολογικό και εντάξει.

Γράψε τις σκέψεις σου – αλλά κάνε το με στρατηγική

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσεις μια επαναλαμβανόμενη σκέψη ή ανάμνηση είναι το να καταγράψεις τι σκέφτεσαι και τι αισθάνεσαι εκείνη τη στιγμή. Πάρε ένα χαρτί και μολύβι λοιπόν και ξεκίνα. Ωστόσο μην πέσεις στην παγίδα να γράφεις συνεχώς και χωρίς όρια. Θα ήταν καλύτερο να βάλεις ένα χρονόμετρο για δύο λεπτά και να σημειώνεις ό,τι σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι το κάτι δυσάρεστο που είπες ή που σου συνέβη.

Εάν νιώσεις πως σε βοήθησε λίγο αυτό, βάλε άλλο ένα χρονόμετρο και γράψε τα συναισθήματα σου γι’ αυτό. Συνέχισε να το κάνεις μέχρι να φτάσεις σε ένα φυσικό σημείο στάσης, ή να βρεις τον εαυτό σου να επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια πράγματα. Βγάζοντας αυτές τις σκέψεις στο χαρτί, θα αποδεχτείς κάποια συναισθήματα, θα τα αγκαλιάσεις και θα προχωρήσεις παρακάτω.