Η δημοφιλής Ayra Starr, είναι από τις νεότερες Αφρικανές τραγουδίστριες, όπου με το single “Rush” ξεπέρασε τις 100 εκατομμύρια προβολές για ένα μόνο βίντεο της στο YouTube. Εσύ τι άλλο γνώριζες για την όμορφη τραγουδίστρια;

1. Ο κόσμος την ξέρει ως Oyinkansola Sarah Aderibigb, ενώ γνωστή επαγγελματικά έγινε με το όνομα Ayra Starr. Ένα αραβικό όνομα που σημαίνει “ιδιαίτερα σεβαστό, έντιμο και εμπνέει δέος”.

2. Η Ayra ξέρει να μιλήσει αρκετές ξένες γλώσσες όπως τα γιορούμπα, τα νιγηριανά Pidgin, τα αγγλικά και τα γαλλικά και έτσι στο τραγούδι δεν περιορίζεται, καθώς έχει πολλές επιλογές, για αρκετά κομμάτια.

3. Ξεκίνησε την καριέρα της το 2018, ως μοντέλο και υπέγραψε συμβόλαιο με το Quove Models, ένα πρακτορείο στο Λάγος. Στη συνέχεια έγινε μοντέλο σε καμπάνιες και μουσικά βίντεο για άλλους καλλιτέχνες πριν γίνει μουσικός.

4. Τον Δεκέμβριο του 2019, έγραψε το δικό της πρωτότυπο τραγούδι, το οποίο συγκέντρωσε χιλιάδες προβολές. Μετά το βίντεο αυτό την ανακάλυψε ο Mavin Records και βετεράνος παραγωγός Don Jazzy, ο οποίος ήταν ενθουσιασμένος με το ταλέντο της. Η Starr υπέγραψε στην δισκογραφική του εταιρεία, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο για εκεί, καθώς δεν υπογράφουν συμφωνίες με γυναίκες τόσο συχνά όσο με άνδρες.

5. Το 2021, το single “Away”, από το ομώνυμο ντεμπούτο EP της, έφτασε στο νούμερο 17 του παγκόσμιου Billboard Top Triller chart και το μουσικό βίντεο συγκέντρωσε περισσότερες από 10 εκατομμύρια προβολές στο YouTube.

6. Στην παιδική της ηλικία είχε πάει σε θρησκευτικό σχολείο, στο οποίο εκεί οι καθηγητές έλεγαν πως “Οι γυναίκες δεν πρέπει να φοράνε παντελόνια”. “Ρωτούσα γιατί, και με μαστίγωναν γι’ αυτό”, θυμάται η Starr.

7. Η ανάπτυξη φιλικών και επαγγελματικών σχέσεων είναι κάτι εύκολο για την Starr, αλλά η διατήρηση και ο διαχωρισμός τους υπήρξε επίπονος. “Είχα περίπου τρία περιστατικά που με έκαναν να συνειδητοποιήσω ότι δεν χρειάζεται όλοι να είναι φίλοι μου, μπορούμε απλώς να δουλεύουμε μαζί”, λέει η ίδια.

8. Τα άτομα με τα οποία συνεργάζεται επαγγελματικά, τα αποκαλεί “μαμά” ή “κύριε” και στους ηλικιωμένους, μπροστά από το όνομά τους θα βάλει το “θεία”, διότι έτσι είναι τα κοινά νιγηριανά σημάδια σεβασμού, όταν χαιρετάς ηλικιωμένους ανθρώπους.

9. Ο σκοπός της 21χρονης Starr είναι συγκεκριμένος, καθώς η ίδια έχει αναφέρει πως “Θέλω απλώς να γίνω γνωστή ως εκείνο το άτομο που δούλεψε σκληρά για τους ανθρώπους της – για την Αφρική”, “Θέλω να μείνω γνωστή ως το κορίτσι που ενέπνευσε αυτοπεποίθηση σε νεαρά κορίτσια σε όλο τον κόσμο” πρόσθεσε.

10. Η τραγουδίστρια θεωρείται πως είναι η φωνή της γενιάς και έχει αναφέρει πως “Πριν, θα έλεγα: ‘Όχι, απλά κάνω το δικό μου πράγμα’. Αλλά τώρα που ξέρω τη θέση μου, ξέρω ότι δεν μπορώ να χαλαρώσω. Είμαι εδώ για κάποιο λόγο. Με έβαλαν εδώ για έναν λόγο και πρέπει να κάνω το σωστό για τους ανθρώπους που βασίζονται σε μένα”. Και συμπλήρωσε: “Με κάνει να νιώθω πίεση, αλλά νιώθω ότι λίγη πίεση είναι καλή – με κρατάει σε εγρήγορση”.