Η νέα ταινία της Jane Campion που ήρθε 12 χρόνια μετά την τελευταία κινηματογραφική της επιτυχία, μάς καλεί να δούμε ‘τη μεγάλη εικόνα’. Αν κοιτάξουμε μόνο ως εκεί που φτάνει η οθόνη, θα δούμε πολλά άλογα, ψυχολογική και σωματική βία και αμίλητους ανθρώπους. Αν, όμως, κοιτάξουμε πίσω από όλα αυτά ίσως δούμε την τοξική αρρενωπότητα των προηγούμενων δεκαετιών να θέλει να συντριφθεί – και να μην μπορεί.

Το Power of the Dog κάνει εμφανή όσα δεν μπορούν να ειπωθούν

Στην ιστορία, βρισκόμαστε στην Αμερική του 1925 με τα αδέρφια Burbank στο προσκήνιο. Ο Phil είναι ο πιο άγριος και απόμακρος από τους δύο, ενώ ο George ο πιο ήρεμος και μετρημένος. Όταν ο George γνωρίζει την Rose, μία χήρα μητέρα που διατηρεί μόνη της μία τοπική ταβέρνα, την ερωτεύεται και της ζητά να παντρευτούν. Παντρεύονται, λοιπόν, κρυφά και αποφασίζουν να ξεκινήσουν την κοινή τους ζωή στο σπίτι όπου κατοικεί και ο Phil. Φροντίζουν μάλιστα να στείλουν και τον γιο της Rose σε κάποιο οικοτροφείο για να έχει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση.

Για τον Phil, όμως, η παρουσία της Rose στο σπίτι τους και τη ζωή του George σηματοδοτεί την έναρξη της απομάκρυνσής τους. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, η Rose αποτελεί απειλή για τον ίδιο. Έτσι, με έναν τελείως σαδιστικό τρόπο, φροντίζει να κάνει τη διαβίωσή της μαζί του αβάσταχτη. Ο ψυχολογικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει ανάμεσά τους κορυφώνεται με την επιστροφή του Peter, του γιου της Rose.

Η προσωπικότητα του Phil είναι αυτή που κυριεύει όλο το αφήγημα

Μπορεί όλοι οι υπόλοιποι να πρέπει να υποστούν τις συνέπειες, είναι όμως φανερό πως ο Phil υποφέρει περισσότερο από όλους. Ο Cumberbatch το αναδεικνύει αυτό με τεράστια δεξιοτεχνία. Κάτω από το σκληρό προσωπείο του Phil υπάρχει το συναίσθημα, μία queer ταυτότητα και μία ανάγκη για τρυφερότητα. Ο Phil όμως, λειτουργώντας ως άγριο ζώο, μπορεί να επιτρέψει σε αυτή την πλευρά του εαυτού του να φανεί μόνο όταν δεν κοιτά κανείς άλλος.

Σαν χαρακτήρας, αντικατοπτρίζει όλη τη “μάτσο” κουλτούρα και τη λεγόμενη Εξουσία του Σκύλου που διέπει κάθε western των προηγούμενων δεκαετιών. Απλά, αυτό που δεν καταλάβαιναν οι ήρωες μέχρι σήμερα είναι ότι τελικά όσα προσπαθούσαν να κρύψουν, γινόντουσαν φανερά στους γύρω τους και με το παραπάνω. Αρκεί κάποιος να τους παρατηρούσε λίγο καλύτερα. Στην περίπτωση του Power of the Dog, ο Peter είναι αυτός που παρατηρεί τον Phil τόσο καλά και αντιλαμβάνεται την ψυχοσύνθεσή του. Έτσι, το twist της ταινίας δεν αργεί να έρθει και το τέλος δεν είναι σίγουρα αυτό που περιμένεις.