Εσύ μπορεί να ξεκίνησες το γυμναστήριο για να χάσεις πόντους και κιλά ή για μια καλύτερη φυσική κατάσταση. Το πρόσθετο, όμως, πλεονέκτημα της άσκησης είναι η βελτίωση των γνωστικών επιδόσεων του μυαλού σου. Το ερώτημα είναι πόσο πρέπει να ασκείσαι για να αποκομίσεις και αυτό το όφελος.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neurology and Clinical Practice, στην πραγματικότητα δεν απαιτείται τόσος πολύς χρόνος όσο μπορεί να φαντάζεσαι. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με αφορμή μια παλαιότερη διαπίστωση. Κατά αυτή, η εγκεφαλική υγεία φθίνει με την πάροδο της ηλικίας. Έτσι, στόχος της μελέτης ήταν εύρεση τρόπου αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άσκηση χαμηλής έντασης για 52 ώρες σε διάστημα έξι μηνών (περίπου δύο ώρες την εβδομάδα) αρκεί για καρπωθείς και τα πνευματικά οφέλη. Συγκεκριμένα, οφέλη όπως ευκολία στην αποκόμιση γνώσεων, ταχύτητα στην επεξεργασία πληροφοριών, ικανότητα προσοχής  και αποτελεσματική εκτελεστική λειτουργία νοητικών δεξιοτήτων.

Άρα με βάση την έρευνα, η άσκηση του σώματος δεν στοχεύει μόνο σε ένα ωραίο σώμα, αλλά ενισχύει και τη γνωστική λειτουργία. Ένας από τους λόγους είναι ότι  αυξάνει τα επίπεδα του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα (BDNF). Μιας πρωτεΐνης που βελτιώνει την εκμάθηση, τη μνήμη και τη σκέψη, διεγείροντας την ανάπτυξη νέων νευρώνων και βοηθώντας τους υπάρχοντες νευρώνες να παραμείνουν ζωντανοί.

Τι είδος άσκησης και πόση διάρκεια;

Άρχισε να περπατάς σε εξωτερικούς χώρους. Για το κάτι επιπλέον, φρόντισε να το κάνεις σε έδαφος που δεν είναι ομαλό, έτσι ώστε να τελειοποιήσεις την ισορροπία σου. Η γιόγκα θα σου επιτρέψει να εξασκήσεις τον συντονισμό, τη ροή της κίνησης, την ισορροπία και τη εκγύμναση διαφορετικών μυϊκών ομάδων κάθε φορά. Μην ξεχνάς την αερόβια άσκηση, η οποία απαιτεί αυξημένη λειτουργία της καρδιακής συχνότητας. Καλό είναι τη να βάλεις στο πρόγραμμά σου για τουλάχιστον 15 λεπτά 2-3 φορές την εβδομάδα.

Με βάση τα παραπάνω θα μπορούσαμε να πούμε ότι η άθληση μπορεί να θεωρηθεί ένα πρόγραμμα συντήρησης του εγκεφάλου. Μήπως ήρθε η ώρα να ανανεώσεις τη συνδρομή σου στο γυμναστήριο;


featured image: Urban Trunk