Αρκετά συχνά το μάτι μας πέφτει πάνω σε άρθρα που επικεντρώνονται στο ζήτημα του έρωτα. Ερωτήσεις του τύπου: “Είμαι στα αλήθεια ερωτευμένη;”, δείχνουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των περισσότερων. Και αυτό γιατί υπήρξε ή υπάρχει ένα πρόσωπο που μας έχει φέρει τα πάνω-κάτω μη μπορώντας να αναγνωρίσουμε τι τελικά μας συμβαίνει.

Όπως και να έχει, ο έρωτας αν και διαφορετικός για τον καθένα, δεν παύει να είναι μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση εκείνη που δεν αισθανόμαστε σίγουροι για το αν είναι έρωτας αυτό που βιώνουμε;

Η αλήθεια είναι πως όπως δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να αγαπάμε, έτσι και οι τρόποι για να ερωτευτεί κανείς δεν είναι μόνο ένας. Ο έρωτας έχει την τάση να μας επηρεάζει με διάφορους τρόπους και για τον καθένα μας αποτελεί μια τελείως ξεχωριστή εμπειρία. Συνήθως, παρατηρείται πως στα αρχικά στάδια μιας σχέσης επικρατεί μια έντονη ανυπομονησία στο να έρθουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά με το εν λόγω πρόσωπο. Στην πορεία αναπτύσσονται έντονα συναισθήματά ευχαρίστησης, τα οποία είτε θα οδηγήσουν στην πολυπόθητη ένωση, είτε στη δυσάρεστη απομάκρυνση και των δύο.

Εάν αισθάνεσαι πως κάτι αρχίζει να αναπτύσσεται μεταξύ σας, όμως δεν νιώθεις σιγουριά για το αν αυτό θεωρείται έρωτας, παρακάτω θα βρεις μερικές ερωτήσεις για να θέσεις στον εαυτό σου πριν βιαστείς να πάρεις μια τελική απόφαση.

Ερώτηση 1: Tι θα έκανες εάν αυτό το πρόσωπο δεν ήταν πια στη ζωή σου;

Εάν μόνο στη σκέψη πιάνεις τον εαυτό σου να βιώνει μια μορφή συναισθηματικού ή σωματικού πόνου, τότε αυτό είναι ένα ολοφάνερο σημάδι πως νιώθεις κάτι παραπάνω από έναν απλό ενθουσιασμό.

Ερώτηση 2: Σε τι βαθμό αλληλεπικαλύπτονται οι αξίες και τα ενδιαφέροντα σας;

Αυτή η ερώτηση θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις εάν βλέπεις αυτό το πρόσωπο πιο σοβαρά ή όχι. Τις περισσότερες φορές όταν μας αρέσει πολύ κάποιος, τείνουμε να βλέπουμε τα πάντα πάνω του υπέροχα, προσελκύοντας έτσι κοντά μας ανθρώπους που ίσως και να είναι τελείως διαφορετικοί από αυτό που προορίζεται στη πραγματικότητα για εμάς. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως και οι δύο θα πρέπει να είστε το ίδιο και να λειτουργείτε σαν ένας άνθρωπος. Αφού η ιστορία έχει δείξει πως σε πολλές περιπτώσεις τα ‘ετερώνυμα’ έλκονται, ενώ σε άλλες, οι ‘ομοιότητές΄καταφέρνουν τελικά να δημιουργούν τους πιο δυνατούς έρωτες.

Ερώτηση 3: Πόσο κοινές είναι οι αντιλήψεις και οι απόψεις σας όσων αφορά το ζήτημα της οικογένειας, της καριέρας και της προσωπικής εξέλιξης; Αν υπάρχουν διαφορές στα παραπάνω, σε τι βαθμό επηρεάζεσαι αρνητικά από αυτό;

Μέσα από αυτή την ερώτηση θα αναγνωρίσεις πόση προθυμία έχεις ώστε να συμβιβαστείς με αυτά τα ζητήματα. Πόσο μάλλον εάν το πρόσωπο που έχεις ερωτευτεί σου έχει εκδηλώσει αντίθετες απόψεις από τις δικές σου. Εάν για παράδειγμα, εκείνος ή εκείνη βρει τη δουλειά που ονειρεύεται και χρειαστεί να αλλάξει χώρα, θα μπορούσες να ακολουθήσεις; Θα ήταν μια εύκολη απόφαση αυτή για εσένα ή όχι; Πολλές φορές όταν αγαπάμε έναν άνθρωπο, είμαστε πρόθυμοι να συμβιβαστούμε σε μερικούς τομείς, όχι όμως σε όλους. Αντίθετα, όταν νιώθουμε ερωτευμένοι, συνήθως παρατηρείται πως είμαστε διατεθειμένοι να συμβιβαστούμε με κάθε πτυχή του άλλου προσώπου, εξαιτίας της παρόρμησής μας.

Και η σεξουαλική ζωή;

Ένα άλλο καθοριστικό ζήτημα για να αναγνωρίσεις τα πραγματικά σου συναισθήματά, αφορά και τη σεξουαλική σου ζωή. Αναρωτήσου εδώ:

> Πόσο άνετα αισθάνεσαι να έρθεις σε επαφή με αυτό το άτομο; Νιώθεις ελευθερία και οικειότητα στο να ζητήσεις αυτό που θέλεις κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής σας;

> H σεξουαλική συμβατότητα, όσο και αν μοιάζει κάποιες φορές δευτερεύων, είναι εξίσου σημαντική. Στην πραγματικότητα σηματοδοτεί την έναρξη μιας υγιούς σχέσης. Φυσικά, είναι και ένα από τα κυριότερα δείγματα πως ένας έρωτας μπορεί στα αλήθεια να ευδοκιμήσει. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν αρκεί μόνο αυτό.

Εάν συνεχώς αναρωτιέσαι για τα συναισθήματά σου, αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως πως δεν είσαι ερωτευμένη. Μπορεί να παραμένουν για εσένα μερικά ερωτήματα ακόμη αναπάντητα. Ενδεχομένως, μπορεί να δυσκολεύεσαι να ανοιχτείς περισσότερο συναισθηματικά αυτή τη χρονική περίοδο. Σημαντικό είναι να αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο ώστε να αισθανθείς οτιδήποτε συμβαίνει μέσα σου. Να θυμάσαι πως κάθε έρωτας αποτελεί μια τελείως διαφορετική ιστορία. Μάλιστα διαφέρει κατά πολύ για τον καθένα. Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχουν κανόνες στον έρωτα, δεν υπάρχουν κανόνες ούτε και για το πώς θα πρέπει να αισθάνεσαι.

Όποιος και αν είναι ο δικός σου ορισμός για την έννοια του έρωτα, ακόμα και αν δεν φάνηκε ακόμα στη δική σου περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι να αναγνωρίσεις τι πραγματικά αναζητάς από αυτόν και αντίστοιχα από την αγάπη μακροπρόθεσμα. Φρόντισε, λοιπόν, να ανταποκριθείς με ειλικρίνεια στα παραπάνω ερωτήματα και να καθοδηγήσεις τον εαυτό σου στις πιο σαφείς απαντήσεις.

featured image: Production List