Μήπως ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των ανθρώπων, που μαζεύουν  και φυλάνε ακόμα και τα αποκόμματα από συναυλίες και events;

Μήπως κι εσύ μαζεύεις και μαζεύεις και δένεσαι συναισθηματικά με αντικείμενα, γιατί σημαίνουν κάτι για σένα;

Αν ναι, λυπούμαστε, αλλά θα πρέπει να κόψεις αυτή την κακιά συνήθεια. Το μίνιμαλ είναι το νέο πνευματικό wellness και θα σου το αποδείξουμε.

Καταρχάς, γιατί μαζεύεις;

Το να συσσωρεύεις λοιπόν πράγματα, που ουσιαστικά δεν χρειάζεσαι, είναι επιβαρυντικό τόσο για το σπίτι σου, όσο και για την ψυχική σου υγεία. Αυτό το “μπούκωμα” με πράγματα, λογικό είναι να μην σε αφήνει να συγκεντρωθείς, να σου αποσπά την προσοχή και να σε αγχώνει.

Μια έρευνα της National Association for Professional Organizers, έδειξε ότι το 54% των Αμερικανών, αγχώνεται με όλη αυτή τη συσσωρευμένη σαβούρα.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι γιατί εξαρχής μαζεύεις. Γιατί έχεις την ανάγκη να κρατάς κάθε αποδεικτικό για τις αναμνήσεις σου; Είναι ακριβώς, ότι αυτά τα πράγματα επιβεβαιώνουν την ύπαρξή σου, το παρελθόν σου;

Κι αν ναι, έχεις σκεφτεί αν είναι φυσιολογικό; Γιατί χρειάζεσαι αυτά τα πράγματα για να σου θυμίζουν ποι@ είσαι και να σε καθορίζουν;

Σύμφωνα με μια έρευνα του Yale School of Medicine, επιβεβαιώνεται μια πνευματική όσο και σωματική σύνδεση με κάποια σημαντικά αντικείμενα, η οποία διαφαίνεται και στην εγκεφαλική δραστηριότητα.

Ωστόσο, μπορεί και να υπάρχει κάτι βαθύτερο, μια ψυχική διαταραχή, αλλά εμείς δεν θα φτάσουμε ως εκεί.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Clara Ciudad (@claraciudad)

Το πρόβλημα

Το βασικό σε όλη αυτή την κατάσταση είναι ότι δημιουργείς ένα χάος. Και η ζωή είναι αρκετά χαοτική για να έχεις κι ένα χαοτικό και ακατάστατο σπίτι.

Γιατί όσο κι αν προσπαθείς να συγυρίσεις αυτή την αταξία, τίποτα δεν θα διορθώνεται και στο τέλος δεν θα έχεις που να βάλεις όλα αυτά τα πράγματα.

Και ειδικά, στο σπίτι σου επιβάλλεται να έχεις ένα περιβάλλον, που θα σε ηρεμεί και θα σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα και όμορφα. Ωστόσο, όσο αυτή σαβούρα θα αυξάνεται, τόσο θα αυξάνεται η αναστάτωση και το άγχος σου.

Επίσης, ένα ακατάστατο σπίτι δεν ενδείκνυται για φιλικές ή οικογενειακές συγκεντρώσεις. Κι επειδή βαθιά μέσα σου το γνωρίζεις αυτό, μπορεί να φτάσεις και σε σημεία, που να ντρέπεσαι και να απομονώνεσαι από τον κύκλο σου.

Τραβηγμένο αλλά μπορεί και έχει συμβεί.

Όπως επίσης, μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στη σχέση σου. Γιατί σκέψου ότι, @ σύντροφός σου δεν είναι υποχρεωμέν@ να ζει σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Το ίδιο ισχύει και για την εργασία σου.

Πρέπει να καταλάβεις λοιπόν, ότι ένα γεμάτο σπίτι με αχρείαστη σαβούρα και ακατάστατο, επηρεάζει και τους γύρω σου, αλλά εσένα περισσότερο.

Και εννοείται πώς δεν κουνάμε το δάχτυλο και δεν σε μαλώνουμε, γιατί όλοι λίγο πολύ μαζεύουμε διάφορα και σίγουρα, όλοι είμαστε ακατάστατοι. Απευθυνόμαστε σε σένα, που αυτή η κατάσταση είναι σε βαθμό υπερβολής.

Τα καλά νέα της ημέρας

Μα φυσικά υπάρχουν και τα θετικά του πράγματος. Εννοείται πώς μπορείς να σώσεις την κατάσταση και μάλιστα, θα δεις πόσο πολύ θα σε ανακουφίσει και θα ηρεμήσεις με ένα απλό ξεσκαρτάρισμα.

Η αλήθεια είναι ότι πάντα ένα καλό ξεσκαρτάρισμα, με κάποιο μαγικό τρόπο αλλάζει τελείως την ψυχολογία μας. Είναι επειδή πετάς τα παλιά και τα άχρηστα και ανανεώνεσαι; Είναι ότι σου αφήνει στο τέλος μια αίσθηση καθαριότητας; Σηματοδοτεί μια νέα αρχή;

Ότι και να είναι, που μάλλον είναι όλα αυτά μαζί, το ξεκαθάρισμα είναι μια υγιής άσκηση για την ψυχική σου υγεία. Σε αυτή τη διαδικασία εξασκείς τον εαυτό σου να διαχειρίζεται όλα αυτά, που σου αποσπούν την προσοχή.

Βάζοντας λοιπόν, τάξη στο σπίτι και στα συρτάρια σου, βάζεις τάξη και στο κεφάλι σου, στις σκέψεις σου. Κι αυτό είναι η βάση για το πνευματικό σου wellness.

Ο τρόπος

Αυτό που πρέπει να κάνεις αρχικά, είναι να χωρίσεις το σπίτι σε ζώνες. Γιατί σίγουρα δεν μπορείς ή καλύτερα δεν είναι απαραίτητο να ζοριστείς και να ξεκαθαρίσεις τα πάντα σε μια μόλις ημέρα.

Φτιάξε ένα πρόγραμμα ξεκαθαρίσματος, με βάση τις υποχρεώσεις σου και εφάρμοσέ το.

Έπειτα, αποφάσισε ότι θα το κάνεις σαν επαγγελματίας. Προμηθεύσου με σακούλες μεγάλες και κουτιά αποθήκευσης, βάλε μουσική, φτιάξε καφέ και διασκέδασέ το.

Να είσαι σκληρ@ και να μην λυπηθείς κανένα πραγματάκι ή χαρτάκι, που θα σε ικετεύει να το κρατήσεις, ως ανάμνηση της παλιάς σας δόξας και φιλίας.

Παράλληλα, καθάρισε σχολαστικά τα συρτάρια και τα ντουλάπια σου για ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Και μην ξεχνάς, ότι οι φίλοι είναι η καλύτερη παρέα και οι καλύτεροι παρηγορητές σε περιπτώσεις χωρισμού. Και αυτή είναι μια περίπτωση τέτοια. Αποχωρίζεσαι το παλιό και υποδέχεσαι το νέο σου εαυτό.