Σε όλα τα ΜΜΕ διαβάζεις αποκλειστικά για τον COVID19 ενώ ταυτόχρονα λίγο πολύ και οι συζητήσεις σου -έστω κι από απόσταση- περιορίζονται σε αυτό το θέμα συζήτησης. ΟΚ, προσαρμοστήκαμε και δε μιλάμε πλέον για ιούς, μάσκες και αντισηπτικά σαν να περιγράφουμε ταινία φαντασίας. Ίσως να το παρακάναμε κιόλας, και να έχουμε μετατρέψει τον COVID19 σε μοναδικό θέμα συζήτησης και topic που μας απασχολεί.

Είναι ιδέα μου ή θα μπορούσαμε για κάποιες ώρες μέσα στη μέρα να ασχολούμαστε και με κάτι άλλο πέρα από τον COVID19; Ακόμα κι αν πέσεις σε τοίχο, μπορείς να δοκιμάσεις να αναπτύξεις ένα άλλο θέμα συζήτησης στο επόμενο Skype με τους φίλους σου. Τουλάχιστον προσπάθησε.

Κάνε διαφορετικές ερωτήσεις

Η πιο τυπική ερώτηση που γίνεται σε κάθε έναρξη μιας συνομιλίας είναι κάτι σαν το “πώς είσαι;”. Να παραδεχτούμε πως αυτή είναι μια πολύ γενική ερώτηση και αργά ή γρήγορα θα καταλήξει στο θέμα πανδημία; Προσπάθησε, λοιπόν, να κάνεις πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις. Δώσε μια ευκαιρία στο “ποιο είναι το πιο περίεργο πράγμα που είδες σήμερα;”. Λογικά θα καταλήξει σε γέλιο και το έχεις ανάγκη.

Αφέσου στη νοσταλγία

Αντικειμενικά, ερωτήσεις που ξεκινούν με το “θυμάσαι τότε που”, αναφέρονται σε εποχές που το πιο κοντινό που ξέραμε σε πανδημία είναι κάποιο review του Contagion. Αφεθείτε στη νοσταλγία με τους φίλους σου και αφεθείτε σε παλιές, αγαπημένες στιγμές σας. Ιδανικά, εκείνες που περιλαμβάνουν πολύ αλκοόλ και περιττό δράμα.

Ζήσε στο παρόν

Παράλληλα με την πανδημία, η ζωή τρέχει. Όσο μπορεί τουλάχιστον. Λογικά συνεχίζεις να δουλεύεις (ακόμα κι από το σπίτι) και κάποια θέματα σε επίπεδο ανθρώπινων σχέσεων συνεχίζουν να συμβαίνουν. Ίσως να μην υπάρξει άλλη φορά που θα είναι προτιμότερο να συζητήσεις για τη συνάδελφο που σε εκνευρίζει ακόμα και από το Viber. Εκμεταλλεύσου τη.

Γίνε ευάλωτη

Δεν είναι απαραίτητο να είσαι πάντα ψύχραιμη και να κάνεις τους άλλους να γελούν. Κάποιες φορές χάνεις λίγο την ισορροπία σου και στην τελική, έχεις κάθε δικαίωμα. Επικοινώνησε την ανάγκη σου για μια αλλαγή θέματος, ακριβώς για τους λόγους που συμβαίνει. Είναι ΟΚ να πεις στους φίλους σου πως το να ζεις την πανδημία είναι ήδη “πολύ”. Το να τη συζητάς συνεχώς δεν σου κάνει καλό. Το πιο πιθανό είναι να νιώθουν και εκείνοι το ίδιο ή σε λίγο καιρό να σε ευχαριστούν που τους έβγαλες από αυτή τη λούπα.

Καλύτερα να χορέψεις

Τη στιγμή που συνειδητοποιείς πως κάθε προσπάθειά σου να αλλάξεις θέμα πέφτει στα βράχια, είναι καλύτερο να βάλεις δυνατά το αγαπημένο σου κομμάτι και να χορέψεις, προσκαλώντας τους φίλους σου να σε συνοδεύσουν. Γιατί όχι;

featured image: Elite Daily